用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有無8月15日開學耀中幼兒園的媽咪!
樓主: BoBo1
go

請問有無8月15日開學耀中幼兒園的媽咪! [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 請問有無8月15日開學耀中幼兒園的媽咪!

BoBo1 寫道:
Sum Sum BB,
你今日無返,真係掛住你,你幾時會再返呀!

BoBo1,
你掛住我...好感動呀!

我今個星期三會返個半鐘,星期四會返全日,之後就無得返了 :cry: ,好羨慕妳唔駛做,可以睇住兩個女成長!

醒目開學勳章

SkyPenguin 寫道:
May I ask is Yew Chung Nursery = Two's program of Yew Chung? I cannot find information re. Yew Chung's nursery from its website.

Is the nursery good? Teachers are nice?

Thank you very much.

SkyPenguin,

係呀,Yew Chung Nursery = Two's program of Yew Chung!
Is the nursery good?  ~ 暫時都覺得幾好,活動多元化,不過,英文比較少,雖然每班都有一個外藉老師做班主任,但始終母語為主!
Teachers are nice? ~ 我覺得校長和老師們都好nice、有愛心,好關心小朋友,連阿姐都好好人,返到學校有好warm的感覺。

SumSumBB 寫道:
Momotat,

Josh Pa 都話今日小豆b好乖,做separation時無扭計,好叻仔!

係就好喇, 我放心d.....

小豆b聽日開始3小時separation, 我唔陪佢返學喇, 希望各位媽咪幫我照顧下佢, Thank you very much!   有少少唔捨得tim...    陪佢返學既日子好開心!  :cry:
兩兄弟相親相愛, 一家四口樂融融! :)

Momotat,

小豆B今日好乖呀!只係係英文個時,叫左兩聲媽咪,跟住Ms Chan抱左佢一陣就無野了,到我10時半閃左之前,好似瑤瑤喊得好勁,到我返左去的時間,見佢眼紅紅,仲坐左係唔知邊個工人到,我問其她媽咪,佢地話瑤瑤喊下停下,Ms Chan叫我明天閃身3個鐘頭,所以我想我明天都睇唔到小豆B,我只係叫左其她媽咪幫我留意瑤瑤,明天一定喊得仲勁,不過喊都要走了.

Sum BB,

我明天都閃3個小時了,所以都唔知幾時先見到你,就算瑤瑤明天喊得好勁,我都要走,因為唔想佢再以為好似以前返playgroup咁,有我陪住佢返學.

醒目開學勳章

Momotat, BoBo1,

我叫Josh Pa 明天留意下小豆B和瑤瑤啦!

我過兩日返去可能唔見哂d家長了,我地唯有係New Parents' Course 才見!

你地就好啦!個個D小朋友都做緊separation喇!仲做得好叻

SumsumBB,

Miss Audrey gave me call yesterday and said Joshua made a big improvement in separation.  She said she would extend the time of separation for him and hopefully would finish it within this week.

Both I and Joshua爸 felt very happy in it coz both of us were back to work and only Joshua姑姐 brought him to school ja...

We will see each other in the new parents' course... next Thursday right?

So far I found Joshua like Audrey more than the other two Chinese teachers... maybe as the other two Chinese teachers said to me earlier that Joshua likes English more than Chinese... anyway... I wish him like YC la...
吾家三隻小豬樂融融 ;-)  ;-)  ;-)

各位媽咪好,我的小LORIN今日起身時有D漀,我擔心佢發燒所以無俾佢返學,原來班中都開始有小朋友唔舒服,昨日有一位小朋友唔舒服都返左學,MISS CHAN叫佢下次唔好返.
今日小朋友返學開唔開心呀,有乜野新東西學左呢,小LORIN昨日第一次由工人姐姐陪,MISS CHAN話佢喊左兩次,一次我走,一次係姐姐去洗手間,不過老師話佢好似BB咁嗚嗚喊,唔係扯破喉嚨大喊.有無媽咪有見到小LORIN的表現,可以話聲我聽聽,謝!

醒目開學勳章

LikBMa,
Alvin好番晒就好了。
Josh仔明天都係由Josh Pa帶,我只會出現一陣,後天才由我帶!

Joshua媽,
Joshua有進步, 掌聲鼓勵
我的Josh仔都仲未開始分離呢!
我地7/9要上New Parents' Course,到時見!

gillalee,
小Lovin有無事呀?希望佢快快好番!
今日英文時間Josh仔被一個同學仔推倒,個頭撞了埋牆,哭了一陣,無上英文時間,所以唔知學了甚麽。

Momotat,
Josh Pa 都話小豆b好犀利,今日表現好好!   
小豆b整個分離過程都無哭過和扭計,真係好叻仔!     
睇返轉頭,YC其實安排得幾好,「陪太子讀書」的時間雖然長些,但讓小朋友對老師建立了信心和安全感才逐步分離,是一個無淚過程。希望Josh仔都順順利利啦!    

BoBo1,
Josh Pa 話瑤瑤表現都唔錯,不過常黏着方姐。  

YC的MISS LEE今日打電話俾我,了解LORIN的病況,佢地都幾負責,因為我行開左,聽唔到手提,佢打去我屋企問我工人有關LORIN的情況,我相信LORIN明天都唔可以返學,因為佢而家仲食緊藥,手冊寫明食緊藥的學生唔可以返學.
小豆B好好野,希望LORIN都好似你咁叻仔!

SumsumBB
Alvin都未完全好哂,但其實都好有精神,只係間中有鼻水,因為我吾係比好多藥佢食;衰在加上我都傷風埋,所以聽日都冇機會返學。

咁妳有冇諗Josh仔會幾時做separation呀!

gillalee
希望你個仔會快D好返,吾好似我個仔咁病咗成個星期。

點解我請咗咁耐假,冇老師打黎問侯吓?

Momocat
小豆B同妳都好叻   

醒目開學勳章

gillalee,
今日Lovin無返學,Miss Lee 都有即日打俾你了解情况,都幾關心學生喎!  

Momotat,
Josh Pa 話今日小豆b出花園玩完後滿頭大汗,Josh Pa便用紙巾幫他抹汗,Miss Chan見狀就立刻幫小豆b換衫,Josh Pa讚老師的警覺性高!

Likb Ma,
希望Alvin和你都早日痊癒!
Josh仔係全班最細,可能要最後先做separation!

多謝各位姨姨讚賞, 希望小豆b可以繼續保持乖乖啦!  
今日我等佢搭完校車由嬸嬸姐姐拖入課室之後我先至在課室外面'join'入去, 見到佢同老師玩, 又肯sit on the mat聽老師講故事......那一刻我真係覺得好開心, 感覺到佢真係大個仔, 唔再係BB喇, 諗下諗下真係有d感動想喊既感覺....    

SumSumBB,
多謝Josh daddy照顧小豆b, 陳老師都有話我知Josh daddy有走出outdoor playground幫小豆b影相, thank you very much!  

gillalee, LikBma,
希望Lorin同Alvin快d好番, 可以返學校玩玩!  

I found that Joshua made a big mosquitoe bite on his left ear yesterday afterschool....

so today he has a big left ear ...

beware of the mosquitoes in the school laaaa...

gilalee and LikBma,

Do your daughter and son also in K2C ?

Momotat,

今日同奶奶去接瑤瑤放學個時, 係門口見到小豆B放學,我見到小豆B好乖咁上左校車,我奶奶都話佢真係好乖,瑤瑤今日都喊小左,Miss Chan話佢都O.K., 不過明天上游泳堂,我想住自己跟佢,我驚佢冷親呀!

你明天返唔返學校呀!

SumBB,

今日點解唔見你囝囝.

BoBo1,
我聽日返唔到學校呀, 要正常返工喇, 游水堂痳煩你幫我照顧一下小豆b(如果方便的話) Thanks a lot!  
我呢兩日都有同Miss Chan and Miss Lee通電話, 佢地都有話我知小豆b 表現ok, 我都放心d.....其實真係好掛住佢架, 我今日有幾次想打電話俾你架, 不過驚你唔知得唔得閑..     因為我知你實有送瑤瑤返學放學, 睇下你會唔會見到小豆b點樣.....你話佢放學乖乖地肯上校車, 我都好開心!    
Josh仔今日有d 咳, 所以無返學, 希望佢今日好番哂, 聽日可以返黎同各位同學仔玩水水啦!

醒目開學勳章

BoBo1,

Josh仔今日有d 咳呀,帶佢睇醫生,醫生又話佢無乜野,佢食左咳水都好精神,通屋走,今朝7:00已經自己起左身話要出街、返學!

Miss Audrey 中午已經打左電話來問候Josh仔了,真係好好。

Joshua媽,

你有無幫Joshua搽蚊水/用蚊貼?
佢地逢二、四會出花園玩,這兩天要特別留意防蚊措施啊!

醒目開學勳章

Josh已經好番好多,但今朝見佢瞓得好"林",唔忍心叫醒佢,想佢休息多些,現在等佢自己醒,先决定送唔送佢返學,我自己就準備好了。
bobo1, 你知道這兩日有甚麼新嘢學/玩嗎?

SumSumBB,

wish Joshua get well soon...

My Joshua's big left ear is abit smaller than yesterday but still can differentiate the big ear from the other.

yes yes, thank you... I must take more precautions for him on mosquitoes....

today he will undergo 1.5 hours separation... hope he will be okay la...

have u all got the handbooks yet?

BoBo1, SumSumBB, gillalee,
你地知唔知道今日小豆b有無落大池玩水水呀? 佢上水之後係唔係芳姐或老師照顧呀? 情況如何?   我唔好意思日日打電話返學校問老師佢既情況, 驚煩住佢地, 但我又好想知小豆b今日玩成點, 有無媽咪可以話我知?    
‹ 上一主題|下一主題