用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有無8月15日開學耀中幼兒園的媽咪!
樓主: BoBo1
go

請問有無8月15日開學耀中幼兒園的媽咪! [複製鏈接]

Re: 請問有無8月15日開學耀中幼兒園的媽咪!

bbcw,

其實英文有無進步都好睇在家係唔係講英文,不過我個女在家同工人都係講英文,唔知關唔關事,我覺得都好睇個老師好唔好.

SumSumBB, Momotat,

昨日我掛住同d媽咪傾都唔記得同瑤瑤睇下書,我自己都唔鍾意睇書,都唔知點先可以令個女鍾意睇書,今日我叫瑤瑤帶本英文書返學比Ms. Audrey同佢睇,佢一路在車看住本書,一邊用英文講出故事內容,我都好突然,都唔知邊個教佢,唔通係工人.

Momotat,

我同細妹報左YC了,我驚明天無位,不過我仲安排同送返學問題,我又唔想工人送佢返學.

SumSumBB, BoBo1,
小豆b暫時都幾鍾意睇書, 琴日去到圖書館都睇左幾本書, 跟住就週圍走 所以我到而家都未同佢去圖書館, 佢加埋細佬簡直就係無敵組合, 一定俾'實Q'趕走!

BoBo1,
我一個月前都同細佬報左喇, 出年睇下可唔可以同一班先!
祝你旅途愉快, 返黎報下料啦, Thailand都會係我下一個旅行既目標!
兩兄弟相親相愛, 一家四口樂融融! :)

Momotat, sumsumBB,

我今日聽好多家長都講話7月唔讀了,可能7月得返10幾個人,咁仲好啦!我地玩哂成個班房.

我都覺得2歲班無咩選擇,所以先咁多人讀.

我明天出發了,好多行李,只帶水都帶左6支2Lit.

我都要買多d書比瑤瑤睇下先,等佢鍾意睇書.

醒目開學勳章

BoBo1,  Momotat,

我都聽到好多家長話7月返得8日學,但要收一個月學費,所以7月唔讀了,不過7月唔讀有無成績表?如果學校有畢業禮/晚會,小朋友可以著下畢業袍、影下畢業相就好了!
無論如何,Josh都會讀到學期尾,想起返學日子只剩3星期,有點不捨啊! :cry:

Re:睇書
Josh自己的書都有幾百本,屋企周圍都擺有佢的書,佢都算鍾意睇書,經常随手攞起一本本書要求我們讀俾佢聽,我有時就會襯機同佢講:「Josh想唔想識字?Josh如果快些學識認字,就可以自己睇書了!」
Momotat,
我之前帶過Josh去玩具圖書館/圖書館,表現都OK的,但前日和同學仔一齊參觀,Josh實在太興奮,有點失儀,仲要著住件校服,真係有損校譽!

bobo1,祝旅途愉快!去幾多日呀?
我都想帶Josh去泰國啊,仲想帶佢再去台灣、日本、去星加坡、西班牙、澳州、印度...去那裡都好,總之,一諗起去旅行就會好開心,我好想跟埋你去泰國呀!   

Not only tuition fee charge a whole month, but also the school bus fee!!! :cry:

醒目開學勳章

annienorman,

咁你會唔會返7月呀?

7月唔番學...提早放暑假???

Joshua就會番到 last day ... 我估佢會好唔捨得d老師+同學...尤其係....dang dang dang dang...Christie........哎....到時唔知點算好...       

Joshua爸話比我知佢地去 Toy library 玩 Thomas 火車時...比 librarians 'shu' 到樹上面d葉都趺哂落黎...         我隻仔of coz有份瓜瓜噪個個啦...真係唔好意思...

算啦, 我估學校都容忍到既...話哂佢地禁細個...同埋禁可愛...

跟手好在Joshua爸'的'左佢去Children Library看書...好在佢like看書...(我屋企唔買玩具mud濟...剩係得書多)...

不過仲有三個weeks...大家就要講bye bye ...唔知佢地會有mud野feeling呢...我隻仔最易係分手既時候:cry: :cry:...

Momotat, Joshua e+係屋企識話比我知小豆B係佢朋友呀...

BoBo1, 你同妹妹報左 2008年既2歲班喇???am or pm class? 2008既情況如何呀???我有興趣想知喎...
吾家三隻小豬樂融融 ;-)  ;-)  ;-)

SumSumBB 寫道:
annienorman,

咁你會唔會返7月呀?

SumSumBB,

會呀! 唉! 算啦! 我個仔好鍾意返學呀! 本來想唔搭校車,  (因計起來搭的士仲有so!)  但我個傻仔又好鍾意搭校車, 當比佢一個美好回憶吧!

annienorman

醒目開學勳章

我地個個都返到尾   

但係,倒數只剩有12個返學日乍! :cry:

annienorman, SumSumBB, Joshua媽,
我都好肉痛d校車費呀, 已經2/7係假期啦, 3/7又去科學館啦, 跟住我家會去個short trip所以9/7又唔坐啦...數數埋埋, 真係坐的士仲平! 不過無論學費又好, 車費又好, 都係肉痛呢一個月jeh, 我想俾小豆b一個signal, 每件事都要有好既開始同圓滿既結束...既然佢又鍾意返學, 又鍾意坐校車, 就等佢enjoy到放假前最後一日, 開心地同老師小朋友芳姐校車姐姐等等say goodbye, 對佢黎講呢d都係佢地小小人生中的一個重要經歷呀!
最後返學嗰日唔知可唔可以返去同佢地影下相呢? 好有紀念價值呀!

題外話, 我結婚擺酒時連我既幼稚園老師都係坐上客, 佢由細至大都好錫我, 一路有保持聯絡..... 所謂三歲定八十, 幼稚園老師對小朋友將來學習態度都有一定既影響, 我好慶幸小豆b能在他第一個上學年頭遇上很好的老師, 但願他現在喜愛上學, 勇於探索新事物的態度能一直延續下去就好了!

醒目開學勳章

Momotat,

很有同感!

小豆b9/7去那裹玩呀?

SumSumBB,
我地會去海南島三亞三日兩夜, 享受陽光與海灘哩!

醒目開學勳章

Momotat,

我仲以為你7-1回歸假期去海南島添!

昨天Josh去了my gXm,好happy!今個星期的壓軸遊戲好刺激,我都想玩埋一份!    

醒目開學勳章

今日係Disney Hotel 遇見Miss LX,Josh好開心,我地和Miss LX好有緣,係新界港島大嶼山都相遇過!

應否搭校車

各位YC的兩歲班家長,

我囡囡8月開始會讀YC的兩歲班, 因為我們住西貢, 唔知坐唔坐校車!?! 一是怕對兩歲人仔來說車程太長, 二是唔知校車上的照顧是否足夠!

各位YC的兩歲班家長, 如果你們的小朋友今年也有搭校車, 請分享一下, THANKS!

原文章由 bbcw 於 07-7-11 02:20 發表
各位YC的兩歲班家長,

我囡囡8月開始會讀YC的兩歲班, 因為我們住西貢, 唔知坐唔坐校車!?! 一是怕對兩歲人仔來說車程太長, 二是唔知校車上的照顧是否足夠!

各位YC的兩歲班家長, 如果你們的小朋友今年也有搭 ...

唔駛擔心wor!
其他學校既校車我唔敢講, 但YC既校車你可以好放心架!
我囝囝一開始返學就坐校車, 8月開學時有半個月家長可以陪坐, 不過我都係陪左一個禮拜左右, 因為唔想陪慣左之後小朋友以為媽咪一定會陪住佢坐...
安全帶係三段式, 一上車嬸嬸(佢地係叫姐姐既)一定幫佢地扣好哂, 個個小朋友坐定定, 姐姐睇到實架! 全部校巴都係Van, 有哂YC logo, 唔係大旅遊車那種, 所以姐姐都可以照顧到咁多位小朋友....我個仔有時放學會 , 姐姐直頭坐喺佢旁邊扶住佢個頭, 攬到佢實.
返到學校時有學校姐姐逐個將佢地由校車抱入學校, 佢地完全唔會喺街度行, 入到學校又有當值老師帶佢地手拖手入課室.
我個仔開始坐校車時差少少先夠兩歲, 要坐成45mins-1 hour, 開頭我都驚佢唔慣咁耐車程, 後尾發覺佢完全無呢個問題wor....佢仲識左好幾個哥哥姐姐, 同隔離班一齊等校車既小朋友好friend tim!
不過, 適應方面因人而異, 我都見到有小朋友搭校車喊, 但姐姐佢地識得處理, 做媽咪既最緊要放心交俾佢地就得架喇!
搭校車既好處係唔駛好天曬落雨淋, 我個人覺得仲安全過叫工人帶佢地逼地鐵巴士.....
希望幫到你啦!

終於到左兩歲班既last day, 今日party各位小朋友都好可愛哩! 明明個個各自各玩緊, 老師一播音樂個個'爬'哂喺地下, 原來係首歌既動作, 好得意呀!  亦估唔到佢地已經識玩嗰d團體遊戲, 真係大個仔大個女喇!
好唔捨得K2C, 好唔捨得老師, 好唔捨得姐姐, 好唔捨得咁多位小朋友

醒目開學勳章

咁就一年啦! 好唔捨得啊!

好多謝學校各人一年來對Josh的照顧與愛護!

阿仔冇喊,但我自己就有小小心噏

Thank you all the teachers + Ms. Kam and little friends in ttaking care Joshua @ K2C this year ...

Joshua has a joyful year in YC.

Wish you all the best...
吾家三隻小豬樂融融 ;-)  ;-)  ;-)
‹ 上一主題|下一主題