用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 "路德會聖十架學校" --- 評價如何? 請幫忙指教! ...
go

"路德會聖十架學校" --- 評價如何? 請幫忙指教! [複製鏈接]

"路德會聖十架學校" --- 評價如何? 請幫忙指教!

朋友囝囝派到這間小學, 請問這間學校如何? 請多多指教!      

Re: "路德會聖十架學校" --- 評價如何? 請幫忙指教!

Hope this 視學報告 can help your friend's son.
Here

Re: "路德會聖十架學校" --- 評價如何? 請幫忙指教!

是否荃灣的聖十架?我同事因搬遷,由沙田搬去荃灣,因此小朋友要轉校,當時只有聖十架及潮洲公學有位,她問過很多人住荃灣的親朋戚友,都話聖十架是荃灣最差的小學,最後她選了潮洲。

These schools are not good .PLs let his son go the other one .

bkmum2005 寫道:
是否荃灣的聖十架?我同事因搬遷,由沙田搬去荃灣,因此小朋友要轉校,當時只有聖十架及潮洲公學有位,她問過很多人住荃灣的親朋戚友,都話聖十架是荃灣最差的小學,最後她選了潮洲。

醒目開學勳章

anson0727,

聽聞真係好麻麻!! 點解咁遲先問意見?? 而家想去叩其他學校門都比較困難!  

因我昨天才知道, 所以, 咁遲!

cc0524 寫道:
anson0727,

聽聞真係好麻麻!! 點解咁遲先問意見?? 而家想去叩其他學校門都比較困難!  

bkmum2005 寫道:

因搬遷去教統局學位分配組搞轉校,佢地一定係首選聖十架及潮洲俾人,因為正苦d人做o野,但求乾手靜腳,因為呢兩間差唔多實收唔會揀學生,唔駛驚間學校唔收,個申請人又走番轉頭要佢地再做o野

呢樣係我去年親身經歷,當時我都係咁幫個仔搵學校轉,但我當時要求睇晒全個荃灣網d學位空缺,見到其實好多學校都有少量位,絕對唔止呢兩間,問題係去到另外果d學校,可能要考筆試,考得唔好可能會唔收,又要再上教統局煩多佢地一次,咁到揀無可揀先會選潮州或聖十架 :-x

丸媽媽,

好多謝你的分享及意見, 我而家十五十六, 唔知點同朋友講, 又驚佢聽到唔開心及唔知點算好, 我又唔知點樣可以幫到佢,
請幫忙指教!   

多謝 LilyMaMa, bkmum2005, Siam, cc0524 的意見! thanks!

醒目開學勳章

anson0727,

不如你同個同朋友講叫佢立即做個 profile, 然後試下去其他學校叩門, 或者有 d 仲有機會架! 總比什麼都不做好!!

丸媽媽,

你好!! anson0727 個 case 係派入去, 唔係插班架!

anson0727 寫道:
丸媽媽,

好多謝你的分享及意見, 我而家十五十六, 唔知點同朋友講, 又驚佢聽到唔開心及唔知點算好, 我又唔知點樣可以幫到佢,
請幫忙指教!   

咁睇黎你似乎有d過份為朋友擔心,既然你朋友個仔派左去呢間咁耐都冇擔心過,好明顯你朋友對選校要求並不太高,又何必加添佢不安,就由得小朋友在校內慢慢適應

從正面睇,聖十架雖然在區內是最不受歡迎的學校,但好處亦是這樣,必定是小班教學,在學習上是有利的! 只要你朋友多加注意孩子的德行及校內情況,相信讀甚麼學校都不用看得太可悲   中學就話o者! 小學真係冇分邊間係咪最差

去年荃官有一位10A生是路德會聖十架學校出來的,荃灣區冇小學出過10A生。

以前聖十架及潮洲公學都是葵荃區最top的, 廿年前的事la. :

去年荃官有3位10A生, 分別是聖十架, 荃官小和海霸小出來的.

丸媽媽:

聽人講起呢間小學有不好之處, 我就不其然有些擔心, 我之所以十五十六, 就正如你所講, 恐怕令朋友不安。我朋友曾試過叩門第一志願的小學, 奈何不獲取錄。不過, 好多謝你的意見, 真是令我得益不少。

丸媽媽 寫道:
[quote]
anson0727 寫道:
丸媽媽,

請幫忙指教!   

咁睇黎你似乎有d過份為朋友擔心,既然你朋友個仔派左去呢間咁耐都冇擔心過,好明顯你朋友對選校要求並不太高,又何必加添佢不安,就由得小朋友在校內慢慢適應

從正面睇,聖十架雖然在區內是最不受歡迎的學校,但好處亦是這樣,必定是小班教學,在學習上是有利的! 只要你朋友多加注意孩子的德行及校內情況,相信讀甚麼學校都不用看得太可悲   中學就話o者! 小學真係冇分邊間係咪最差 [/quote]

youma, Mandy2002,

多謝你們的意見! 希望間學校有佢o既好處, 唔係太差啦!

youma 寫道:
以前聖十架及潮洲公學都是葵荃區最top的, 廿年前的事la. :

去年荃官有3位10A生, 分別是聖十架, 荃官小和海霸小出來的.

[quote]
Mandy2002 寫道:
去年荃官有一位10A生是路德會聖十架學校出來的,荃灣區冇小學出過10A生。
‹ 上一主題|下一主題