用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你吔既仔女一般學講「代名詞」(即你和我)要幾耐呢 ...
go

你吔既仔女一般學講「代名詞」(即你和我)要幾耐呢﹖ [複製鏈接]

你吔既仔女一般學講「代名詞」(即你和我)要幾耐呢﹖

我個仔由2歲半講說話時開始運用代名詞 (例如你和我),但成日用錯你和我,矯正他的說話已差不多半年,但係現在仲有50%機會錯的。

請問各位有冇好似我既情況咁呢?  你吔點教佢分你和我呢?

Re: 你吔既仔女一般學講「代名詞」(即你和我)要幾耐呢﹖

我囡 22 個月大,我無特別教佢,你/我,不過,佢好似自己學識左,一唔likey 就叫:我唔愛呀!!我唔愛呀!!
(咁算唔算識呢 )
Everything that happens in this world happens at the time God chooses!!
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

Re: 你吔既仔女一般學講「代名詞」(即你和我)要幾耐呢﹖

我囝囝都是未2歲識分你�我,但我知有d kids遲d先識,如我說:"去你屋企玩好嗎?"佢唔明,要說:"去XX(佢個名)屋企玩好嗎?"佢先明架
有人話是小朋友的空間感問題,識分你、我是不易的。
‹ 上一主題|下一主題