用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問初中係咪女仔叻過男仔??
go

請問初中係咪女仔叻過男仔?? [複製鏈接]

請問初中係咪女仔叻過男仔??

請問初中係咪女仔叻過男仔??

Re: 請問初中係咪女仔叻過男仔??

我覺得係小學至初中階段, 如果係語文科可能會係女仔叻過男仔, 數學科呢, 就多數會男仔叻d 囉, 但總括黎講, 應該會係女仔成績高d, 但上到高中, 可能應該差唔多, 事關男仔係遲熟d 架.

F. 1就可能會係女仔叻少少, 但係F. 2以上就應該唔會.

照統計, 男仔應該響中學就發力
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

今年港大醫科生都好似係女多男小

今年高考狀元都係女多男少........

近年d男生成績普遍下跌左,可能同佢地過於沉迷上網打機有關,我認識一個拔萃仔,就係因終日打機而致成績大跌,好彩到F.5時臨崖勒馬,加上佢底子好兼質素高,先至追得番d成績咋  

不過全港中學生都係女多男少...........

大家有無感覺到有個趨勢,好似任何時段都係女仔叻過男仔。我公司請人,大家同是剛剛畢業新入職,都係女仔做得好D。

美國既大學graduates好似係女多過男

長此下去, 女仔咁叻, 真係第日搵唔到對象結婚都唔出奇, 出生率每年都會創新底囉.

長此下去, 女仔咁叻, 真係第日搵唔到對象結婚都唔出奇, 出生率每年都會創新底囉.

唔會嘅,以前的女子擇偶之首要修件是對方之財富,現在聽說是樣貌(不久前一項外國調查)。

依家生活逼人,就算是醫生都想另一半可和他分担一些生活上之風險。在<爸爸專區>那里,啲爸爸都唔知幾enjoy妻子的人工比他們高。

再說,就算香港找不到,可到上海找,嫁鬼佬都ok,甚至黑炭,啲日本女仔都唔知幾enjoy!

再說,就算香港找不到,可到上海找,嫁鬼佬都ok,甚至黑炭,啲日本女仔都唔知幾enjoy!

你講有味笑話!  
中國實施一胎化, 搞到男女比率嚴重失衡, 幾年前有個統計, 男仔多過女仔的數目以千萬計啊, 遲d中港一體架啦, 唔使憂喎

我好憂啊.....仲好驚
一兩年前睇國家地理雜誌, topic係中國一孩政策問題
無錯, 睇起黎係男多過女, 但會衍生好多問題
幾千萬光棍係一個問題(哈哈, 呢下真係絕子絕孫.......)
國家地理雜誌講一個case:
一位四川女子比人捉左, 跟住一班有心人終於找到呢個女仔, 原來佢比一個內蒙古家庭捉左做人老婆.......仔都生埋。
跟住呢班有心人救佢, 點知架車仲未出到村, 成條村o既人圍住佢地, 唔比個女仔走.....最後終於勉強走左, 但係就母子分離..........
可能我杞人憂天啦, 奉勸所有父母帶小朋友, 特別係母親及其女兒, 返大陸一定要小心!!
(sorry, 離左題......)
[quote]
TWMa 寫道:
你講有味笑話!  
中國實施一胎化, 搞到男女比率嚴重失衡, 幾年前有個統計, 男仔多過女仔的數目以千萬計啊, 遲d中港一體架啦, 唔使憂喎[quote]

但我見身邊好多女仔(包括我仔個班主任)三十多歲都未結婚.......佢地都好心急......香港男仔巳經少, 仲好多上大陸揾老婆......
TWMa 寫道:
[quote]

你講有味笑話!  
中國實施一胎化, 搞到男女比率嚴重失衡, 幾年前有個統計, 男仔多過女仔的數目以千萬計啊, 遲d中港一體架啦, 唔使憂喎[/quote]

現時讀書, 女仔唔祇在初中叻過男仔, 在小學, 高中和大學都叻過男仔.  

在一份大專生刊物, 上(72)期有一篇有關封面文章:-

連接: 大學女多男少, 形勢險峻...

其實係工作上女仔擔任要職都愈來愈多.

係!不過到左中四男仔就會追返!

G-Ma 寫道:
其實係工作上女仔擔任要職都愈來愈多.

唔止工作問題,女人都要比男人讀多d書...
睇下而家離婚率就明!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!
‹ 上一主題|下一主題