用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 德望中學, 請指教...
go

德望中學, 請指教... [複製鏈接]

德望中學, 請指教...

留意到德望小學的資料,覺得規舉多多,細微得黎頗嚴格,至於中學部,相信教學態度及管理都會幾嚴格,唔知有無BK媽咪可以俾D意見我:
1. 我相信校風係好嘅,但唔知會唔會太嚴? 對學生做成壓力?
2. 老師愛心指數如何?
3. 學校會唔會谷成績?
4. 同學之間會唔會成日比成績?
有囡囡在德望讀,或有親戚朋友囡囡在德望讀嘅,請俾意見!

Re: 德望中學, 請指教...

4)同學之間會唔會成日比成績?
唔單只比成績,仲有好多野比架,哈哈!

中學部d高年級可以穿高跟鞋返學架

比較或謙虛要睇你群邊d同學,個人修養啦。

老實邊間學校無人唔乖呢 ?邊間學校有人/家長唔去比呢 ?
每樣都係個人選擇。

可著高跟鞋的學生係綠色校裙的預科生。 除德望,亦有其他學校的預科/ 商科生係可著高跟鞋返學。  
Msma

我都想知下邊一間中學係可以穿高跟鞋的. :wink:

我都想知點解 預科可著高跟鞋 會成一議題 ?
Msma

著高踭鞋返學,會唔會當左係MISS....

唔會,有校服著的,其所為高跟鞋 並唔係要你著 3吋豆令錚,平底一吋都得,但講明要lady like shoes。

主要目的係train 返d 女仔習慣下著一d女性化鞋子。

其實可多英國私立中學,after 考完 GCSE ,有d學校 一定要學生著兩吋豆令錚,妹頭款校裙亦會改為窄身斯文深色套裝,亦有勒令要化粧先可返學,目的都係一個,train 下佢地習慣做一個 lady。

Msma

高年級穿高跟鞋可以train 下佢地習慣做一個 lady,真係唔錯喎!
如果可以拎手袋,仲要係lady款,更加好喎!

閣下個人提議如覺得恰當,其實可向你女兒所讀學校家的教會提出,以求納入使用。

不過我唔覺一個lady like handbag 夠放notes 同書。

familychan 寫道:
高年級穿高跟鞋可以train 下佢地習慣做一個 lady,真係唔錯喎!
如果可以拎手袋,仲要係lady款,更加好喎!
Msma

我家庭成員、身邊朋友、同事不乏德望畢業生。以下是我意見:

1. 我相信校風係好嘅,但唔知會唔會太嚴? 對學生做成壓力?
***校風不太太嚴,如果由小學升上的更加易適應!外來生如原校不是太放縱學生行為舉動,想應一定不難配合學校要求。

***師資、愛心指數十分平均!特別"愛心指數"是十分主觀性的。每個家長都希望老師和顏悅色對自己仔女好,特別女仔,希望人地當佢小公主扮!有時想深一層,佢都升上中學咯,唔再係初小咁幼嫩,學習接受老師
蚊蚊媽

DGS FORM 4 以上都一定要穿咖啦!!!!!!!No surprise

全對!連發表文章那位都知道小學要求學生嚴格,其原校高中生要穿高跟鞋定有其學校理念。只要不是奇形怪裝,如學校除注重學生之學業成績外,儀表也有要求的話。一個裡外兼備的女孩,其言行外表確可令人賞心悅目。
家長回應也如是,本人較偏向正面回答而並非冷嘲類型。
本網站各人也可以觀看,若然下一代看見我們討論或回應問題喜用冷嘲熱諷方式,讀書至堆積如山又如何?我就不希望我囡囡會是這樣了!
蚊蚊媽

護校心切,我都明白,我亦識唔少朋友,朋友d女,近幾年/20年畢業既人.......

亦有朋友女兒住公屋要求亞媽搬屋,話大部分同學住得好好,最後亞媽只肯裝修間屋.也說好多同學放假話飛就飛,唔飛無麥話題.......一對高跟鞋都二千幾........

20年畢業既人.......係派位入去既,無家底,佢話當時佢係唔多理其他人,因為佢無麥可以同人地比,d同學鍾意比下屋企,比下d補習老師有幾貴........

我都係走為上着

[quote]
manmum 寫道:
我家庭成員、身邊朋友、同事不乏德望畢業生。以下是我意見:

***校風不太太嚴,如果由小學升上的更加易適應!外來生如原校不是太放縱學生行為舉動,想應一定不難配合學校要求。

***師資、愛心指數十分平均!特別"愛心指數"是十分主觀性的。每個家長都希望老師和顏悅色對自己仔女好,特別女仔,希望人地當佢小公主扮!有時想深一層,佢都升上中學咯,唔再係初小咁幼嫩,學習接受老師

比較==>全世界都有, 唔單係在學校, 在社會工作也有, 唔係點會有名牌子呢樣野。

只不過可能在直資學校情況會嚴重一d, 其實普通屋村學校都有架 la, 最緊要係家庭本身多在德育方面著手, 問題就可解決。如果你對學校的教學理念係認同的話, 同學之間的問題, 由得小朋友自己去看, 去解決, 唔通日後出黎社會做事, 入到大公司, 無LV手袋用就要遲工咩。

唔駛走為上著咁得人驚wor。
護校心切,我都明白,我亦識唔少朋友,朋友d女,近幾年/20年畢業既人.......

亦有朋友女兒住公屋要求亞媽搬屋,話大部分同學住得好好,最後亞媽只肯裝修間屋.也說好多同學放假話飛就飛,唔飛無麥話題.......一對高跟鞋都二千幾........

20年畢業既人.......係派位入去既,無家底,佢話當時佢係唔多理其他人,因為佢無麥可以同人地比,d同學鍾意比下屋企,比下d補習老師有幾貴........

我都係走為上着

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

4)同學之間會唔會成日比成績?
唔單只比成績,仲有好多野比架,哈哈!

中學部d高年級可以穿高跟鞋返學架

There are so many different level of personality, I found a lower level one here.

你所說的眾校皆有,閣下無非想引說學生之物質問題。坦白講:那間學校沒有發生?!
本人朋友、親人眾多,三十年前、二十年前、十年前、甚至近幾年德望畢業的我皆認識。這些並不是一、兩個;而是一
蚊蚊媽

manmum

你講得真好 [quote]
manmum 寫道:
你所說的眾校皆有,閣下無非想引說學生之物質問題。坦白講:那間學校沒有發生?!
本人朋友、親人眾多,三十年前、二十年前、十年前、甚至近幾年德望畢業的我皆認識。這些並不是一、兩個;而是一
Msma

vespa 寫道:
留意到德望小學的資料,覺得規舉多多,細微得黎頗嚴格,至於中學部,相信教學態度及管理都會幾嚴格,唔知有無BK媽咪可以俾D意見我:
-- 小學, 我想大部分的學校都是嚴的..不過女兒讀good hope..你要預了與女兒一起辛苦 (我想大部分名校都是這樣)

-- 校風..中學的校風..真的令人失望..學生粗口照講 (我女兒都係上了中學..學會粗口的)..而且大部分學生家境不錯..所以會祟尚名牌..

-- 小學部 老師 ok..中學..老師 & 校長 -- 愛心欠奉

3. 學校會唔會谷成績?
--  當然會啦..小學以為攞 80分..ok..原來在學校眼中..好唔掂..中學..跟唔上..就給你一次留班機會..之後 再唔掂..便踢出校..

4. 同學之間會唔會成日比成績?
-- 我想要看小朋友進去那個 peer group
‹ 上一主題|下一主題