用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 荃灣葵青區那間小學入讀林護比率較高?
go

荃灣葵青區那間小學入讀林護比率較高? [複製鏈接]

荃灣葵青區那間小學入讀林護比率較高?

如題

請各位媽咪教路, many thanks

Re: 荃灣葵青區那間小學入讀林護比率較高?

一定係仁立同仁紀啦, 頭二十名直升林護
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

很多謝你的回應呀. 兩校都各自有20名呀! 咁真係有好大機會喎, 咁仁立和仁紀是否很難入的, 請問知唔知讀那間幼稚園會高d機會入讀呢兩間小學呢, (雖然我知要參加大抽獎). 又是否兩間小學都有分拆全日制, 若果有, 又那間學校比較大機會入到林護呢? 對不起, 有太多問題.many thanks
該用戶已被刪除

MIMI&LONG

謝謝妳的回應呀, 其實我係幫我朋友問的, 因為佢本來想囡囡出九龍讀書,但又考慮到長途拔涉, 而家總算知仁立仁紀兩間小學入讀林護機會多d, 都係一個好消息, 不過佢又唔知葵青區有乜好幼稚園啦, 所以我朋友好頭痛.....

又請問妳知唔知道主愛小學, 好唔好呀? 聽講呢間入到安柱中學的機會都幾多.  Thank you.

MIMI&LONG 寫道:
nyako,

聽講讀聖公會x冕堂幼稚園有好大機會入倒仁立/仁紀, 我唔知真定假啦, 但呢個傳聞都聽唔少.....但係, 我知道後補位考入去既家長都來自唔同既幼稚園, 唔一定係聖公會x冕堂既學生, 我識得有位後補位考入去既家長係讀普通屋村幼稚園, 個媽媽仲要成日輪班返工, 個小朋友唔駛人點理, 咪一樣考倒入去, 而且我識得有人因為識個校長而唔駛去考都收口左, 咁你話讀邊間幼稚園係咪真係咁重要呢 ?  
該用戶已被刪除

你好呀MIMI&LONG,請問你小朋友係讀邊間幼稚園呢?因為我都要準備為我小朋友報讀K1,希望可以比d意見,

全對呀...
我侄仔侄女都係讀聖公會x冕堂幼稚園的
跟住入仁立小學
順利入埋林護
MIMI&LONG 寫道:
nyako,

聽講讀聖公會x冕堂幼稚園有好大機會入倒仁立/仁紀, 我唔知真定假啦, 但呢個傳聞都聽唔少.....但係, 我知道後補位考入去既家長都來自唔同既幼稚園, 唔一定係聖公會x冕堂既學生, 我識得有位後補位考入去既家長係讀普通屋村幼稚園, 個媽媽仲要成日輪班返工, 個小朋友唔駛人點理, 咪一樣考倒入去, 而且我識得有人因為識個校長而唔駛去考都收口左, 咁你話讀邊間幼稚園係咪真係咁重要呢 ?  

要入仁立仁紀, 一定要有宗教背景
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

仁立和仁紀, 每年都派成百人入林護, 至於兩間聖公會主恩小學, 我就知道五名內, 自行,派位都選林護, 係好大機會入既. 希望幫到你啦..

但, 仲有六,七年先考中學, 咁早定目標去林護, 係米太大壓力呢??

仁立和仁紀兩間夾埋派8X幾人,上去佢地website睇下,唔好搞錯,林護係比佢地25%位, 減左自行分配位&留班位&越區位....得3X位係一定比仁立和仁紀,佢地其餘位都係同本區band1學生鬥抽得叻,當然佢地其中一間band1 rate 係47%,所以多人係band1機會又大D,總括佢機會都大過其他小學。

係呀, 做足準備功夫嗎! 順便八下啦
好多謝妳的意見, 妳聽過主愛呢間小學嗎? 另外葵青荃灣區還有那些band one 小學呀?thank you.

聖公會教徒是嗎?

仁立仁紀

醒目開學勳章 貢獻勳章

最緊要的是 :

不知會否轉制 !

tkkmama 寫道:
仁立和仁紀, 每年都派成百人入林護, 至於兩間聖公會主恩小學, 我就知道五名內, 自行,派位都選林護, 係好大機會入既. 希望幫到你啦..

但, 仲有六,七年先考中學, 咁早定目標去林護, 係米太大壓力呢??
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

Smiile 寫道:
最緊要的是 :

不知會否轉制 !

AGREE~~ 而家d制度真係年年轉架啦, 出年都唔同啦, 又自行轉30% 派位又話想俾人跨區, banding又會重新計過哂.真係目不暇給, 眼都花.

請問各位知唔知道今年仁立同仁紀d小六生多數派去邊間中學呢?大家有冇聽過基慧同石鐘山呢?

仁立&仁紀嘅精英班大部份去咗林護,而大抽獎去唔到林護,有部份去咗全中.因為我係家長會見到有仁紀,全小,石鐘山,仲有一間係荃灣,但我唔記得個名,其次青衣都有學校入到全中.
基慧有聽過,好似係新校,環境各方面都好好.

仁立今年派去李護的學生多了很多, 有成60人 , 但仁紀未有公報.
入左仁立或仁紀, 如果個囝囡肯讀書, 上到李護的機會真係相當大比其他小學.
另聖公會主愛小學上安柱的機會都是相當高.

仁立今年派去林護的學生多了很多, 有成60人  , 但仁紀未有公報.
入左仁立或仁紀, 如果個囝囡肯讀書, 上到林護的機會真係相當大比其他小學.
另聖公會主愛小學上安柱的機會都是相當高
‹ 上一主題|下一主題