用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! ...
樓主: 十月媽咪
go

06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! [複製鏈接]

Re: 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦!

CanKan,

nice to meet u!~ My son is blue group!~
Where are u live? now, i prefer Mrs. She 's mini-bus, the driver can pick up my son on time!~~

Re: 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦!

Dear Steven mummy,

I live in TKO, how about you?

Cankan

CHM,
好高興認識你呀, 我開左呢個TOPIC好耐架喇, 終於都搵到個同阿女同班既同學仔既BK媽咪喇! 做乜唔肯返學呀? 佢唔讀蘇淅, 咁佢想讀邊間呀? 不過放心啦, 過渡期唻架, 遲D佢就會好鍾意返學架喇!

慶幸我個女好乖豬, 除左第一日太過人多勢眾, 嚇親佢之外, 其餘日子, 佢都好開心咁上學去! 每日放學都會同我講好多野架!  

CanKan,
我係Anson媽咪, 咁係咪即係你認識果個呀? 你今日係咪都係自己帶Kelly返學呀? 行到上山, 有冇得番半條人命呢? 咁放學邊個湊呀?

mysteven,
今日胡叔叔架車算係咁多日以唻, 最準時返到學校既一日咯! 希望佢繼續改善下啦! 咪我都真係...   

我都有考慮過舒太架車架, 不過舒太架車, 維景灣畔幾乎係頭站, 再兜入tko行過大運, 然後先返學校, 雖然係好準時, 但就真係...辛苦左阿女咯, 日日要晨雞咁早走落樓下等車, 真係瞓多陣都唔得! 加上我真係唔perfer細車, 好危險的, 所以暫時我都會睇定d胡叔叔架車先, 若然真係一點兒改善都無, 咁我先考慮轉舒太架車囉!

cankan,

i live in Yau Tong.

Today is rainning day with red signal, my son was send to school already~ Did you let your kids to school?

StevenMummy,

My daughter not go to school today as she was fever last night.  Do you go to pick Steven up as the weather is terribly bad this afternoon?

Cankan

十月媽咪

我係Kelly Mummy 呀!

Cankan

CanKan,
提多你一次, 若然好似今日咁大雨, 千祈千祈千祈唔好帶kelly行後樓梯條捷徑, 因為實在太太太太太危險喇! d水好似山洪爆發咁, 由上直衝而下, 水又深, 好恐怖!

另外, anson由今個星期五開始, 會轉番星期五跳舞, 到時可以同kelly一齊喇!

今日胡叔叔架車好威, 停第一架, 出左學校門口, 行幾步就上到車, 同埋今日佢地d嬸嬸都醒水, 識得逐個接, 算係咁多日以唻, 接得最安全既一日咯!  

今日我幾乎係第一個接走阿女既人, 可以同王老師傾兩咀, 但問到佢阿女上堂點樣, 佢都係果個答案: 好乖! 我再問: 咁有冇唔集中精神之類! 佢話: 無呀, 佢地都好鍾意聽故事呀! 唉...究竟佢明唔明我問乜架? 真係救命!

Because i was late to know the red storm signal, so my son still go to school on time, luckily, he was fine when he came back, i found no wet himeself. But i can imagine how terrible about the situation of the school .

請問你地開左學咁多日, 老師有冇主動同你地溝通過呀? 另外, 你地小朋友請假, 會唔會通知學校架? 若然通知左, 班主任會唔會主動打電話唻問候下點解唔返學架? 若然無通知, 班主任又會唔會主動打電話畀你地問下原因呢?

我好唔慣呢間學校D老師, 不聞不問, 好難頂呀!  :cry:  :cry:

十月媽咪,

仔仔仍然嘴邊唸著唔返學,見到我就似隻樹熊纏到實,唔見到就好D,no way!!
問佢是否老師唔錫佢,佢話唔係, 一問之下,原來佢覺時間很長才放學, 可能入讀幼稚園前沒有帶他上過playgroup,平時又無小朋友一齊玩之過啦!真的要時間來適應下.
不過學的普通話單字就不錯,"人""月"呀, 講得到,小朋友吸收得很快啊!

CHM,
係呀, 佢地真係吸收得好快架, 快到嚇親我! 今日阿女拎住本中文書, 都同我講: 紅萍果, 紅衫之類,好正宗既發音啊, 好SURPRISE! 若然學校既行政可以做得好D, 咁就更加好喇!

係呢, 咁仔仔今日仲有冇喊呀? 時間長呀? 會唔會係因為佢覺得悶呀? 個個同學仔都唔係好識, 所以唔習慣呢? 唔緊要啦, 好快佢就會習慣架喇! 放心啦!

十月媽咪,
i 've received the phone few times from my son's mast teacher ,Miss Lee. She would tell me something about my son, e.g. his attitude , the time arrive the classroom( because she knew i live in kowloon side and take the mini-school bus ), some advice to me to teach my son).
May be you contact your teacher first , then she will reply you also.

mysteven,
我日日放學果陣, 都會主動問下班主任, 究竟阿女當日上堂表現如何, 奈何咁多日以唻, 班主任都只係回應: 她很乖!

唉...一個非常籠統既答案, 好失望既呢!
該用戶已被刪除

我仔撘舒太車,車幾細但未full,上落車地點係OK便利店,價錢再貴啲!但日日上落車時間穩定,即以後番學準時了!
你的小朋友呢??
PM左你,你睇睇! :
該用戶已被刪除

好開心, 今日胡叔叔架車卒之都無遲到喇, 噚日8:55分, 今日8:50分, 我仲可以同班主任傾多左偈添! 卒之有個好開始咯! 希望胡叔叔日日都咁準時啦! 應該話, 希望北角條路, 日日都咁暢順, 咁我就真係安樂晒咯!  

好囉!卒之可以9:00前返到學校。

亞女似乎返學返得幾開心, 我問佢鍾唔鍾意返蘇浙,佢話鍾意! 而且佢話俾我聽尋日食蘋果同上左樓上玩 tim。

當我問班主任亞女上堂既情況,老師都可以話倒俾我聽,亦都會主動同我講其他既野。而當我同亞女未入課室前遇到其中一個老師,佢亦可以叫倒亞女個名,即係肯定知道佢係邊個先啦!

我都唔知原來佢地已經識講一d 普通話,等我今晚問下佢先。

亞女今晚係麻麻同佢去dancing,唔知佢認唔認得你個女?  

cankan
‹ 上一主題|下一主題