用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! ...
樓主: 十月媽咪
go

06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! [複製鏈接]

Re: 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦!

我今晚去左個女到食飯....無錯....佢今次評估都係粉紅色.......不過如果下一次都係清一色粉紅...甘我就會問下老師啦......

另外我個女今晚食飯個陣時初時都無野......佢差唔多食完時(我已食完)...同我講話有d野同我講.....佢細細話佢唔開心.......我問佢你有心事同我傾呀.....跟住佢係我耳邊叫我唔好話比daddy(其實我老公跟本係佢隔離之痳)........佢初初都無講...整係話唔開心...跟住我問佢你唔通比老師鬧?...佢話唔係....跟住佢就有小小眼紅紅話...老師鬧佢一個好朋友....甘我問鬧完佢係咪鬧你呀....佢話剩係話佢個同學喎.....然之後我老公係佢後面話....

(老公) : 你同學做錯野..老師係教佢..唔係鬧佢...
(女) : 唔係呀....老師真係鬧佢架...用口鬧架...(佢當時就好認真...但我就忍笑忍得好辛苦)
(老公) : 甘教人同鬧人都係要用口ge...甘點解你唔開心..
(我) ; 你知唔知老師點解鬧你同學呀....
(女) : 因為佢裝我寫野...
(我) : 甘你係到寫緊咩呀..
(女) : 劃緊公仔.....
(老公) : 佢點裝你架...
(女) : 佢有做比我地睇...只是申過頭來....(我老公總話申個頭都鬧)
(我) :   甘我問你個同學係咪成日都係甘...所以佢比老師話....我話老師係希望佢改先話佢........
跟住姑媽就話佢係隔離個組架....(我地先明應該個小朋友出位走去我個女到比先生話)
(我) : 唔緊要啦...你叫你個同學唔好出位咪得lou...
(女) : 佢唔彩我呀..佢同學堯起對手(做動作)跟住"ng"甘樣呀...
跟住佢話佢唔開心....(呵...真想大白.)
(我) : .你唔開心係因為你朋友仔因為走左去你到比老師鬧..
...又唔彩你.....(你下次見到佢同佢講話大家做番好朋友啦)......

Re: 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦!

各位..星期二先再見啦......我明早要去上海出trip....星一返.......

joeytcy,

你個囡講野都幾好笑!有時真係見到她們扮大人時,真係唔知好嬲定好笑!
你要出trip五日?!感覺會否好唔捨得?好唔想走呢?五日喎!

我份工,成日都要離開香港,都唔知係因為唔捨得個囡,還是因為好厭倦份工,好唔想再做,所以每次臨走前都難過得要死!
雖然我每個月都有十幾日假,但每次出trip超過四天都巳極度唔捨得呢!真失敗!
而家我因為整親隻手,sick leave 了成個月,所以近來較多机會親近阿囡,和湊她放學.

有一天,呀囡突然和我講:'媽咪呀,我好鐘意你成日陪住我呀,但如你好番的話就要番工了,唔可以成日陪住我了!'
但我根本就未告訴過她我唔駛番工係因為整親手,和從來都無告訴過她我現在放緊病假,她的觀察力都幾掂,其實平時每一分秒都留意住大人的一舉一動!

我明白她這樣說並非真係想我隻手唔好番,只是不捨得我吧!

真羡慕全職媽咪,因為就算幾忙幾有壓力都是對住自己家人,而唔係出面的客人和上師,點都較輕鬆丫!如果我有能力做全職媽媽就好了!

[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid218/pe82f42a6873e790798999eae2ee56e1c/ec3b66f9.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid218/pd960073d41b0e1afea8790620ad534da/ec3b5e37.jpg[/img]

wewetwet,
咁你係咪空姐唻架? 成日都要飛, 見唔到個女, 真係會好唔捨得架! 不過做全職阿媽, 又會有另一種壓力同煩惱, 有時真係...你睇我好時, 我睇你好架! 做野果陣, 就算公司有壓力, 對住d客同上司有咩唔開心, 都只係工作時間內既事; 但係做全職阿媽, 果種壓力, 係廿四小時non-stop的, 有時會有一種透唔到氣既感覺! 不過好彩我個女都算係咁, 都算係乖果隻, 所以我至樂意做湊女婆架咋!   

joeytcy,
出完trip返到唻, 記得第一時間上唻搵我地吹水呀!  

wewetwet:

我個女係綠組,你個小朋友係咪都係 K1F?

CANKAN

十月媽咪:

係呀!聽講培記而家係 BAND1架!攪到我都沾左少少光。

我都唔記得左我細佬係邊一年畢業,不過應該同你冇機會遇上囖。

話時話,ANSON 今日去唔去跳舞呀?

CANKAN

cankan,
去呀, 點解唔去呀? 咁kelly呢? 去唔去呀?

咁你細佬邊年出世架? 我大細佬都係謀記架, 唔知佢兩個會唔會係同屆呢?

CanKan,

我個女都係綠組呀,她告訴我有些女同學如范樂瑤,彭詩詠等!

點解重未有通告話有Halloween Party嘅?你準備幫你女女扮咩呀?

十月媽,
係呀,我係飛架,但真係好想轉行呀,第二行可能假期少很多,日日上班,但起碼可以日日定時都見到阿囡丫嘛!
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid218/pe82f42a6873e790798999eae2ee56e1c/ec3b66f9.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid218/pd960073d41b0e1afea8790620ad534da/ec3b5e37.jpg[/img]

My son my join K2 next year, but he don't know Protugua, is it difficult for him ?

akycheung,
小朋友學得好快的, 放心啦! 我個女本身都係唔識普通話的, 我平時響屋企, 亦都係一句普通話都無同佢講既, 不過自從返左蘇幼之後, 佢間中返唻都會講幾句, 咁為左鼓勵佢多d講, 我佬會響佢講普通話果陣, 又用普通話讚下佢, 話佢: 好棒啊...之類, 咁阿女又會好開心的! 放心啦! 最緊要你囝囝唔好抗拒聽同講另一種語言, 咁就無問題架喇!

咁你囝囝而家讀緊邊間幼稚園架? 點解會轉校既? 係咪插班k2呀?

ccffcc,
預祝你成功呀!    

wewetwet,
我會幫阿女扮小仙女呀! 我諗星期一應該有通告喇啩? 希望今年唔好話我知取消個趴地啦, 我都好心急想快d見到張通告呀!

都明既, 成日要飛, 一飛又見唔到小朋友幾日, 係會心掛掛的! 莫講話你成日要飛, 我自生完個女, 我佬話同我去旅行, 但唔帶個女去 (因為阿女之前體弱多病, 個個月都要睇醫生的, 所以唔想帶佢去), 我都寧願唔去旅行, 留響香港陪阿女的! 卒之就足足三年幾無去過旅行, 而家阿女大喇, 身體狀況亦比以前好, 係時候可以同佢飛下喇!

不過如果你真係想轉行呢, 都要轉一份唔駛成日OT既工, 事關而家D工, 好似真係無乜邊份唔駛OT的, 我好多FRIEND都係起碼要七點幾八點先返到屋企, 有D仲要九點幾十點, 最過份果個係十二點幾一點! 真係...唉...響公司既時間仲長過響屋企呀, 陰功!

話時話, 可唔可以同你公司商量下, 轉番做地勤之類, 咁會唔會可以唔駛飛呢?

CANKAN,
打番D跳舞句子畀你睇番丫, 你得閒果陣可以問下KELLY的!

第一個動作:
大PIZZA, 好好味,
KELLY KELLY (其實老師係講佢地中文名, 但唔講姓的)好想食,
趴落去, 唔好郁,
我地SHAKE SHAKE SHAKE....

第二個動作:
刨刨刨刨刨尖支鉛筆,
拮落去 (我女係搵隻食指拮落去手掌), 嘩...好痛呀...

ccffcc,
點呀點呀, 今日面試情況如何呀? 對學校, 對老師既第一個印象好嗎? 分享下吖!  

醒目開學勳章

我想問下你地上年interview o個陣,老師有冇同你地講幾時有result架.....

thanks.

My daughter did interview yesterday. The teacher said the result will be announced in two weeks.

十月媽咪:

我細佬係78年出世架!

cankan

wewetwet:

我個女之唔係就係彭詩詠囖! 你個小朋友叫咩名,等我問下個女先!你個小朋友講得出我亞女個名,可能佢地坐得好近喎!

我都係度等緊萬聖節個通告, 我諗住同亞女扮公主呀!尋日已經同佢買左條公主裙,好似係叫貝兒公主,即係美女與野獸果個囖。

我係亞女出世之後只係試過一次離開香港,果陣時佢未夠兩歲,我要出差返大陸,果次係我第一次、亦係暫時只得一次唔係亞女身邊;其實果次只係去兩日兩夜,但係好唔捨得,係飛機飛之前打電話返屋企,講完之後就忍唔住係架飛機度喊啦。諗番都幾肉酸,因為坐係第一行,俾 d 空中少爺見倒都唔知我做麥,不過當時真係好唔開心,除左掛住個女,重掛住個老公添,都幾傻瓜。所以而家份工其中一個優點就係唔駛點出差,而家出面十份有九份都係要出差架!

cankan

Holloween Party
Last year, those students studied in main stream class , they didn't have party in Holloween day , only those studied in International session! have function at that day~
So , this year may also..
‹ 上一主題|下一主題