用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! ...
樓主: 十月媽咪
go

06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! [複製鏈接]

Re: 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦!

CHM,
真係好喇, 囝囝卒之都無喊喇! 咁佢夜晚瞓覺果陣, 仲有冇話瞓到半夜喊醒話唔返學呀? 佢而家開開心心上學去, 你都可以放下心頭大石喇!

沙田有好多好既中學, 沙田蘇中...如果我住沙田區, 必定唔會係首選! 因為沙田有沙官, 呂明才, 林裘謀, 曾肇添, 聖母無玷等等...

Re: 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦!

ccffcc,
唔駛客氣, 希望少少資料, 可以幫到你啦! 不過千祈唔好畀我講既野, 左右了你的抉擇! 畢竟都要睇番你小朋友適合咩類型既教學方法, 同埋都要睇番你同你老公, 心目中係想畀小朋友響邊類型學校讀書, 如果你地既教學理念同學校既理念係好唔同, 咁就千祈唔好勉強讀喇, 一定要揀番杯啱自己同小朋友口味既茶唻飲啊! 預祝你小朋友考到心儀既幼稚園啦!    

CCFFCC

我未有心儀小學喎.............而且到一年班我唸佢會返黎跟番我地住.............小學問題遲d至算.........而且呢兩年教育制度都唔知會唔會又有咩新措施............

joeytcy,

我都收倒手冊第二次印仔,係依兩日收倒,全部都係粉紅色;不過我冇問個女。

最好既應該係紅色,若你個女話綠色係男仔,你咪同佢講老師有個印仔係紅色架。

其實我覺得老師可能比較手緊d,每個老師既處理手法唔同,所以唔好同其他老師比較,亦冇必要俾太大壓力小朋友。

老師其實曾經同我講過亞女既人緣好好,亦好識得同同學仔溝通,但係亦都只係得個粉紅色印仔。

cankan

昨晚我同亞女傾計個陣..........佢問我左一個問題.......佢無啦啦問 :

(女) : mummy..點解我種唔轉校ger.....
(我) : 我重扮醒話.....你係咪話轉冬季校服呀....11月先轉喎
(女) : 係到笑.........跟住話.....唔係轉校服呀.....係轉學呀...
(我) :     我就話有排啦.....總有3年先就轉小學....hehe....跟住佢又係到傻笑...........

十月媽咪:

我既普通話亦係十分普通,所以我成日同個女講,媽咪唔識架!你學左記得教我!

亞女尋晚同我講話放學見倒 Anson,我問佢 Anson 媽咪有冇接佢放學,佢就同我講「唔知喎!」跟住我問佢,你有冇見倒 Anson 媽咪?佢就話冇,我就同佢講可能冇囖!

cankan

e...........甘樣其實即係每月評估唔係比我地睇low....

chm:

我係沙田讀中學,我果個年代我唔覺得沙田蘇中好好,係ok啦!反而十月媽咪講果幾間就唔錯啦!

cankan

chm:

補充多一樣野:曾經有朋友同我講話蘇中麻麻地,係唔係我就唔知啦!

cankan

呢樣(蘇中痳痳地)我都聽過........

cankan,
咦, 你都係響沙田讀中學架? 你邊間架? 我謀記架, 唔知我地有冇機會係校友仔呢?

cankan,
噚日KELLY真係見到ANSON架, 因為我個女噚日放學一返唻, 已經同我講: 媽咪呀, 我頭先見到KELLY姐姐呀!...同埋我呢輪到無跟車, 所以KELLY係見我唔到架!  

wewetwet:

我個女都係果 d 有得玩寧願唔瞓果類,但我始終覺得佢重細,下晝差一差電會好 d;所以佢細個果陣,我會好堅持佢要瞓下晝覺。而家佢放學返屋企食完飯後約下午兩點鐘就會入房,一般會係下午兩點三至兩點半瞓著,有時會係三點半醒,若果佢四點鐘都重未醒就會叫醒佢,因為驚佢夜晚唔願瞓。至於夜晚一般會係約晚上10點20分至10點半入房,有時會係11點前瞓著,但依個星期就成11點半先瞓著。我懷疑佢可能等我入房,因為好多時我會叫姐姐入房陪佢先,等我攪埋自己 d野我先入去;好多時佢都係等到我入房同我傾幾句。所以為左佢唔好太夜瞓,我諗我都要改改我自己既 schedule 至得啦!

cankan

十月媽咪:

我係培記架,之唔係沙田蘇中隔離果間囉!你應該係我細佬個學姐喎!

cankan

ccffcc:

我當初選擇蘇幼既原因係﹝1﹞佢可以直上蘇小。﹝2﹞佢以全普通話教學,亦有外籍老師教英文。﹝3﹞蘇小既師資唔錯。﹝4﹞活動空間夠大。〈不過而家發現同我所想像既空間有所距離,不過都可以接受。〉﹝5﹞學校口碑唔錯。﹝6﹞北角區既中學校網都幾好。﹝7﹞學費唔算太貴。﹝8﹞於面試時學校同老師俾我既整體感覺唔錯。

cankan

wewetwet:

呀!重有就係若果係星期五或者假期,瞓覺既時間就冇跟足個時間表,但盡量都會俾佢瞓一瞓下晝覺,就算只係係架車度瞓半個鐘至九個字都係好既。

cankan

Cankan,

你囡囡應該都是K1F,是嗎?
她是哪一組?
你就好啦,個女肯睡午覺,我真希望她可以睡多一點,始終是細路仔嘛!
你覺得呢班的老師好嗎?

十月媽,
'鐿'音和'意'音相同.
你囝囝評估幾好,幾叻仔呀!
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid218/pe82f42a6873e790798999eae2ee56e1c/ec3b66f9.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid218/pd960073d41b0e1afea8790620ad534da/ec3b5e37.jpg[/img]

我個女話佢自己係藍組...我無記錯cankan 個女係紅組

wewetwet,
我小可愛呢, 是女孩子呀! 我都唔知佢地d評估可唔可以作準的, 可能只係老師畀得鬆手咋!    

cankan,
原來你係培記架, 聽講培記近呢幾年, 搞得非常之唔錯, 我個沙田友friend仲同我講, 培記已經擠身入沙田區中學既五強添! 勁呀!

你細佬係謀記邊年畢業架? 我係91年畢業架!
‹ 上一主題|下一主題