用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一啦! 你地會唔會比個女搭校車?
go

升中一啦! 你地會唔會比個女搭校車? [複製鏈接]

升中一啦! 你地會唔會比個女搭校車?

我個女好唔想, 但父母就想佢搭住半個學期先.

你地又會點決定呀?

Re: 升中一啦! 你地會唔會比個女搭校車?

我就唔會叫阿女坐校車囉,因為校車要早好多出門口,咁早返到學校好無聊,又唔可走返出學校食早餐,學校又無乜好食...咁

我唔會, 除左個女可以自己返學外(因為lee排學校有幾次活動, 我同過佢返去, 但係由佢帶路), 所以佢上次考分班試都係自己去.

我又咁諗既然佢都唔肯你地做mug要迫佢? 其實擔心梗有, 但我地可以睇到佢幾大? 如果真係担心可以襯暑假由佢帶路返學校多幾次.

我記得個女家長日都有家長提出過學校有無校車服務, 除了引得哄堂大笑外, 校長亦都好明確表示, 我地做父母都係時侯放手比佢地自己照顧自己.

以上只係我小小意見.
明天會更好!

我呀女係搭校車架, 搭去唔搭返。好處係唔會唔記得落車, 同埋若校巴遲到唔計遲到。佢每朝都響校巴睡多15minutes。佢覺得alright, 唔駛為煩。有時佢都講有d同學睡著唔知醒落車。返而坐校車最大問題係要早d返學做group project, 就要自己坐車, 校車早唔到, 但一年都係幾日je.

我女就唔會搭, 中學無校巴, 就算我搵到佢都唔想搭, 雖然番學要轉兩次車, 但係每次都係總站到總站, 大個女都要學下獨立.

janeleung 寫道:
我唔會, 除左個女可以自己返學外(因為lee排學校有幾次活動, 我同過佢返去, 但係由佢帶路), 所以佢上次考分班試都係自己去.

我又咁諗既然佢都唔肯你地做mug要迫佢? 其實擔心梗有, 但我地可以睇到佢幾大? 如果真係担心可以襯暑假由佢帶路返學校多幾次.

我記得個女家長日都有家長提出過學校有無校車服務, 除了引得哄堂大笑外, 校長亦都好明確表示, 我地做父母都係時侯放手比佢地自己照顧自己.

以上只係我小小意見.

agree with janeleung

考分班試果日阿女要求自己去, 雖然要轉車, 但佢應付到完全無問題, 仲自己返暑期班, 所以開學都唔會搭保母車

我個女係坐校車, 我覺得佢咁樣方便的, 時間又快的
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

唔啦, 除非交通好唔方便啦。想當年自己一舊飯咁, 晨早要由官塘返何文田, 以前又無手機又無地鐵都係咁啦。讀到中學就要獨立, 至多唔放心就自己帶幾日啦。

搭保母車! 有車到門口佢不知幾鍾意, 一 d 都無尷介, 放學搭唔到車仲要媽媽湊 tim, 吹脹!  

搭保母車! 有車到門口佢不知幾鍾意, 一 d 都無尷介

< 我姨甥仔在牛頭角住在馬鞍山德信讀中六中七時都有乘校車,佢讀中六時知有校車到家門口,不知多開心雀躍呀!不用自己搭巴士/地鐵,所以如更方便&時間可以的話,當然會乘校車啦!!冬暖夏涼呀!!    我返工都想家門口車到車返工門口,邊個想迫車呀!當然坐私家最好,但養車好貴喎!

佢地校車係中學和小學共用, 擔心個女尷尬 (和小學逼), 唯有佢辛苦d坐巴士.

我囡讀女校, 間保母車公司,係同小學個間公司同一集團,  同埋只接佢呢間學校既學生, 所以我比個囡坐校車囉, 費事轉, 況且又唔貴(四舊水來回青衣葵涌)
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

我個仔坐校車坐左九年,本想叫他自行回校,但需時約一句鐘,又要背著千斤重的書包加上要上PE堂時更要拿多一袋.

經過查詢,坐校車只需半句鐘便回到校門,回程時更有兩班車3:45/5:00pm方便他們留校活動. 價錢相約

最終當然尊重少主人,他冇意見我當然比他坐校車啦.我即刻在他背後偷笑

:

i will!!!!!

哈里波特 寫道:
我呀女係搭校車架, 搭去唔搭返。好處係唔會唔記得落車, 同埋若校巴遲到唔計遲到。佢每朝都響校巴睡多15minutes。佢覺得alright, 唔駛為煩。有時佢都講有d同學睡著唔知醒落車。返而坐校車最大問題係要早d返學做group project, 就要自己坐車, 校車早唔到, 但一年都係幾日je.

Good idea! 我真唔夠細心無諗到呢一點, 等我同老公商量下先.

有冇保母車由大埔去九龍塘架?要幾多錢左右呢?唔該!

坐校車好處:

省時,舒服

最重要可以依時依後回家減少機會在外流連.check到行蹤 :
‹ 上一主題|下一主題