用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我們想BB入讀培正
go

我們想BB入讀培正 [複製鏈接]

該用戶已被刪除

我們想BB入讀培正

Re: 我們想BB入讀培正

I also want to know

我都想知,但無人答我,唔知點解?

I just know 培正鐘意大B

培正係唔係鍾意收"長子"

大b.......我唸應該係年頭出世既大仔。 年尾出世就係細仔, 年頭年尾差好遠架。

考培正, 我只係知interview時only小朋友自己同老師入房, 如果喊既話, 就唔洗旨意收。其他太details都唔知, 因為d細佬通常都唔識講返出黎。 我個姪女前年考過, 衰左 :

你哋去呢樹睇下啦, 比 d 心機, 睇多幾頁, 就可以答晒你哋嘅問題.
click here

Billie&Winnie 寫道:
請問各位,你們小朋友讀培正的家長。
入學需要特別要求嗎?---------->足3歲, 其他無人知
需要幾時入紙申請報讀?-------->~10月
你們覺得小朋友讀得輕鬆嗎?---->輕鬆(只知k1)
功課量多少?------------------->每日一頁, 星期五2-3樣
每月學費連雜費大約要多少錢?-->$1600+$560(青衣區)

以下資炓, 來自明報:

香港培正小學幼稚園

面試形式︰4至5個家庭為一組接見,過程約半小時

面試內容︰讓孩子玩玩具,觀察他們的活動情.與他們傾談,問題主要圍繞日常生活常識,例如問他們的名字、物件的名稱等

收生準則︰
觀察孩子的應對技巧及與他人相處的表現,從孩子的對答中了解其表達能力及禮貌。

如想知多d 培正資料或其他學校資料可按以下網址:
http://life.mingpao.com/htm/kguide2006/cfm/content.cfm?Path=cfm/main.cfm

想問培正除左似係一條龍之外,
仲有咩好呢?唔該∼

同埋如果有2個小朋友,
家姐係大女,但係細囝係10月出世.
咁細囝咪要專登等多年?or讀另一間幼稚園囉???
會唔會有exemption呢?
‹ 上一主題|下一主題