用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 返學問題.......
go

返學問題....... [複製鏈接]

返學問題.......

小兒小六時返學放學都由家人接送, 咁中學點同佢返學好呢?? 我話同個仔返學, 個仔話好樣衰, 比佢自己返學我又唔放心..........

Re: 返學問題.......

小彬彬 寫道:
小兒小六時返學放學都由家人接送, 咁中學點同佢返學好呢?? 我話同個仔返學, 個仔話好樣衰, 比佢自己返學我又唔放心..........

小學同中學係兩個階段,小學習慣了有人接送(由小一開始...)..所以就算大個左都唔覺尷尬!
中學又係一個新開始...通常唔願意再有人接送,驚同學見到會取笑!(群腳仔...)所以如果唔放心,可以送到佢上巴士!(上左車就唔使驚,沿途大把新舊同學了互相照顧!)

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

妳仔仔甘smart, 使mak驚, 再者,遲早都要放他一個人去上學,遲放不如早放! 小心過馬路就得了,再唔係,帶他去一次學校,然後返學果陣時等他出門後遠遠地跟響他後面,試過1,2次妳就放心la!      

我阿女就唔鐘意有大人帶佢番學, 因為佢覺得自己大個, 又怕人地笑佢.

小彬彬 寫道:

Oh, like your name 小彬彬.

Hi

雖然話讀中學,已大個仔、大個女

始終要放手比佢地自己返學,咁你地頭幾日會唔送佢地返學

rclamlam 寫道:
我阿女就唔鐘意有大人帶佢番學, 因為佢覺得自己大個, 又怕人地笑佢.

我就一定會.........
yayaya 寫道:
Hi

[quote]
[/quote]

我就應該唔會,呢幾日佢都係自己返中一銜接班,自己返屋企.
小朋友到中一會覺得自己大過,唔想有人跟出跟入.

間唔中...一日半日突擊撿查
其餘的...係時候let go了..
如果唔放心
呢個暑假帶佢回學校
等佢做主道
你唔出聲...佢帶你去學校
如果你覺得他識路又ok..
比佢自己返學

18/7分班試就有婆婆陪佢番學, 24/7如果佢鐘意就叫婆婆陪, 唔係都會佢自己番, 始終阿女都要集慣.
yayaya 寫道:
Hi

[quote]
[/quote]

照送 !  直到佢抗議的一天  :

唔....
9月1日開始會比佢自己返學放學,
間中會接佢放學,突擊吓佢咁啦!

我都會送,亞女都話令願我送都唔想自己搭車,不過唔知遲d會唔會改變心意呢?!

我個女係自己返學     
我有四個老闆 大老爺 大小姐 細小姐 呂宋小姐 :-)

間中會接佢放學,突擊吓佢咁啦!

我都係咁。小學六年,我仔係乘校巴返學放學,但上下車要過馬路。小六開始,我已比佢自己過馬路,我首先同佢訂明要求,要睇交通燈,仲講明我會突擊。講明如果唔守規則,就要由我接送一星期。

初初一個星期,我會係佢後面,睇佢過馬路的表現,提出佢的表現優劣。一星期以后,我間中會搵個隱蔽位置,睇佢表現,有次比我發現佢冇睇燈,即罰接送一星期,So far OK.冇再比我罰過。

個仔大左,點都要比佢獨立,阿媽唔可以成世跟住佢,慢慢放手啦。

我想我會一直陪亞仔上學 , 直到他反對或者唔想為止.

因為他那間學校, 好近我返工果到 ,
送了仔仔入校門後 . 還有時間.
我食埋早餐再返工, 就岩岩好  

我會比阿女自己返學,因為間中學就係小學隔離.

我阿女5年級下學期已開始自己坐車返學放學,由屋企去到學校要45分鐘...習慣左,好放心...
但宜家中學係新環境,我就有D擔心喇,唔係怕佢唔識路,因為仲近左,而係怕

我都有接返學和放學,返完學,我去街市買餸,放學在學校門口等仔,我個仔放學見到我好開心喎.
不過,都係時候要佢嘗試自己放學啦.順便試試你們的方法.

版主 醒目開學勳章

呀仔小學搭校車,有時放學有活動就自己搭車返,所以都放心佢自己返學。呢幾日要上中一預備班,都係自己搭車返,之前同佢試晒點搭巴士或者地鐵,我問佢有無問題,佢話無問題,咁我就放手lu~
‹ 上一主題|下一主題