用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

祟真小學 家長 ? [複製鏈接]

祟真小學 家長 ?

Any comments about this school ?  是否課程很淺 ?

語文能力是否O.K. ? (英文及普通話)

Pls advise.

Tks.

Re: 祟真小學 家長 ?

請各家長幫忙打聽吓 !!!

謝謝!

我的小朋友今年會在此校讀小一, 你可參考所用教科書就大約知深或淺 :
中文- 現代中國語文 - 一上, 1&2冊
英文 - longman express 1A
         longman express grammer 1A
         longman express listening 1A
         longman express reading & writing 1A

數學 - 廿一世紀現代 - 1下A,B冊
           EFFECTIVE STEPS TO MATHEMATICS BOOK 1
常識 - NEW GENERAL STUDIES BOOK 1, 3

中交科用普通話教學.

Hi 3kids,

我女兒也在祟真升讀小一呀! 你女兒有否報讀學校的暑期課程, 如開開心心升小一?
你有否出席七月十日的分班試?  我女兒因病未能出席, 但學校回答沒有補試, 我現在很擔心我女兒分班的結果. 但你可否分享你當晚的經驗?      

有沒有小朋友讀到小三. 小四的家長 ?

點解咁少家長提及此學校 ???

請提供意見.

Hi ArielMa,

我沒有給他們參加學校暑期班, 因我在外面已報了其他暑期活動給他們了.

我們有出席分班試, 當晚分了大約10組, 每組有10幾人, 家長在禮堂聽講座, 介紹各科老師及上學時小朋友要留意乜野, 其實如你有聽之前講座, 內容係差唔多. 仲有派一份問卷內容係小朋友平時生活習慣同性格, 主要係比老師了解多d小朋友行為性格等等o

而每組小朋友會跟老師到班房, 評估內容 :(1)每兩個小朋友同外籍老師交談, 每組一個外籍老師的, 所以都唔會等好耐.
(2) 同普通話老師交談  (3) 玩遊戲評估體能

整個評估大約1小時左右完成o 學校話8月會電話通知分班架喇. 他們沒有分精英班的, 這次評估我想是學校希望平均每班成績, 所以無須緊張. 唔知我地小朋友會唔會同班呢?

你囡囡是在祟真讀幼稚園嗎? 我的小朋友是在這裡讀幼稚園的, 所以對學校環境已很熟悉, 我覺得他們評估日玩得很開心的, 一點緊張也沒有o

3kids,
不好意思, 入黎搭訕!
我想問係咪筲箕灣崇真小學及幼兒學校.我正考慮同我個仔申請崇真N1 (2007),我諗你應該好熟呢間學校.
我想問下你對佢地幼兒/稚園及小學意見,例如校風/學校環境/師資/收費?我希望搵間好D既幼兒園,然後直升小學/中學(崇真應該是一條龍??)之後唔駛煩!!
唔該哂先!   

BONGBONGMUM,

我地講緊係深水埗祟真小學暨幼稚園, 唔係筲箕灣祟真.
一條龍直資中學係深水埗基督教祟真英中.

Hi 3kids,

您好 ! 您覺得這間小學程度如何 ?  (語言能力o.k. 嗎 ?) 希望您能給多點意見, 因本人沒有朋友的子女在此校讀  ???

請多多指教 !!!

Tks !

981212,

我覺得他們程度是ok的, 英文小學, 所以英文程度一定唔會低.  而由上年開始中文科已由普通話授課, 外籍老師有十幾位, 學校又有拔尖班, 有補底班, 我覺得已很足夠.
我有幾個朋友的子女是在此校讀小四, 他們都喜歡學校, 他們到了小四功課多了, 課程亦深很多.

請問評估試當日校方說了開學要注意的是甚麼事情?
可否講一講?(我個女當日也沒去到)

3kids:

想請敎一下,這學校課外活動是否有足夠空間,因為有見它提供很多活動,但校舍又不是太大,是否每個小朋友都要參加一個課外活動,如果我參加了課後輔導班,是否就無時間參加其課外活動,因為我聽說上輔導班要join一至五,五天都要上,那小朋友怎參與其活動,星期六是否一定要上其活動,因我的小朋友星期六本身己有活動要上,真是麻熕你要答我這樣多問題,不好意思,你的小朋友是否今年的小一生,我的小女正是今年小一生,請多多指敎.         

3kids,

謝謝您的回覆,  請問是否小班教學 (1班有多少人 ?)

Many many tks.

papachan 寫道:
請問評估試當日校方說了開學要注意的是甚麼事情?
可否講一講?(我個女當日也沒去到)

開學前帶小朋友到學校認識下環境, 午膳安排(可由學校代訂飯盒或自己帶) , 有些習作可留在學校, 書包唔會太重.  要教小朋友執書包, 教小朋友如有需要去廁所, 不要怕羞或驚, 舉手同老師講, 最好教小朋友在小息時唔好掛住玩或食野, 去一次洗手間就最好.  家課冊可上網查看.  如有任何問題, 可隨時致電班主任查詢等等.  
大致講這些, 如有錯漏, 或請其他家長更正.

981212 寫道:
3kids,

謝謝您的回覆,  請問是否小班教學 (1班有多少人 ?)

Many many tks.

當日好似無講一班幾多人, 不過照以往紀錄, 應該30-35人.

HMTB11 寫道:
3kids:

想請敎一下,這學校課外活動是否有足夠空間,因為有見它提供很多活動,但校舍又不是太大,是否每個小朋友都要參加一個課外活動,如果我參加了課後輔導班,是否就無時間參加其課外活動,因為我聽說上輔導班要join一至五,五天都要上,那小朋友怎參與其活動,星期六是否一定要上其活動,因我的小朋友星期六本身己有活動要上,真是麻熕你要答我這樣多問題,不好意思,你的小朋友是否今年的小一生,我的小女正是今年小一生,請多多指敎.         

關於課外活動, 你應收到一份活動通告, 上面有時間安排的.
課外活動不是必須參加, 可以一樣也不參加也可. 今日收到校車安排和通知, 學校會分3段時間放學, 3:30pm, 5:00pm,6:00pm.   如果不參加課外活動, 就會放3:30pm, 參加活動, 就放5:00pm, 參加功課補導班, 就放6:00pm.

2:30-3:30 是班主任輔導堂, 如參加拔尖班, 就在2:30-3:30上, 3:30-5:00 是課外活動時間, 如不參加課外活動而參加功課輔導班, 時間是3:30-6:00.  如參加課外活動和功課輔導班, 功輔班就由5:00-6:00.

星期六英語及普通話是免費的, 可以不參加.

我小朋友是今年上小一呀, 等學校編班後, 看看會否在同一班.  

申請張個人八達通比崇真既同學仔 !

3kids,

我兒子參加咗拔尖班(英文), 我都是等學校編班, 日後可以交談吓, 多多指教.

981212 寫道:
3kids,

我兒子參加咗拔尖班(英文), 我都是等學校編班, 日後可以交談吓, 多多指教.

我兒子也參加英文拔尖班, 校務處羅小姐通知我們到學校交學費, 你是否都申請政府資助呢? 幾時回校交學費呀?

各位今年小一家長, 日後保持聯絡, 多多指教.

car-long, 你的小朋友也是今年讀小一嗎?

3kids, no ah, sorry ,我只係 2 年前女女差一點就在崇真讀, 所以先知咋 :p  不過我真係好 like 崇真 ^^ 尤其唐老師十分幫忙 ^^

carlo
‹ 上一主題|下一主題