用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 紅磡黃埔花園附近幼兒/稚園資料搜集
go

紅磡黃埔花園附近幼兒/稚園資料搜集 [複製鏈接]

紅磡黃埔花園附近幼兒/稚園資料搜集

本人正為小兒報讀幼兒園作資料搜集, 請有入讀或準備入讀以下幼兒/稚園的家長分享一下你們的經驗.  例如: 學習環境, 師生質素, 教材等等.  謝謝

1. 迦南國際幼稚園
CANNAN INTERNATIONAL KINDERGARTEN
2. 德寶中英文幼稚園(黃埔花園第七期)
DEBORAH AC KG (WHAMPOA GARDEN Site 7)
3. 學之園幼稚園(海逸豪園)
LEARNING HABITAT KG (LAGUNA VERDE)
4. 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園
PLK TAM AU-YEUNG SIU FONG MEMORIAL KG
5. 威廉國際幼稚園
WILLIAM INTERNATIONAL KINDERGARTEN
6. 張民表幼稚園
CHEUNG MAN BIU KINDERGARTEN
7. 聖匠堂幼稚園
HOLY CARPENTER CHURCH KINDERGARTEN

Re: 紅磡黃埔花園附近幼兒/稚園資料搜集

請幫幫忙

vonvon,

There is one more in Laguna Verde.  It's called Good Health Kindergarten.

My son studies in Learning Habitat.  The environment is pretty good.  The teachers care much about the kids.  

我都聽過學之園唔錯, open house我都有去, 地方都算幾大

Good Health中文名係乜? 我在教育城找不到呀

仲有冇人幫到我呀

唔該幫幫忙

vonvon,

Good Health is 康傑幼兒園.  It's above the bus terminal in Laguna Verde.  

幼兒學校亦有:崇真會安基幼兒學校(五期)同保護兒童會(三期)

張民表改左做雅麗珊

好似是張民表園址的上手叫雅麗珊,今天經過,看見張已不復存在,更改為嘉德麗,我還進去同他們校長傾了一陣,校長,老師都還是張民表的, 應該是轉了手了。

明天嘉年華會,11點到5點。我會去看看,因為有朋友的仔仔在張民表讀開,都話不錯,明天再去了解多些先。

car_man_ng 寫道:
張民表改左做雅麗珊

海逸豪園係咪有間啟思?
[img align=left]http://by.lilypie.com/BBRRp8.png[/img]

海逸的啟思幾年前無左啦﹐現在其舊址的是康傑

dorothychu 寫道:
海逸豪園係咪有間啟思?

我個list係係教育城找的, 好似唔update呢?
乜張民表改左名呀?
miumiumilk, 你去完嘉年華, 覺得點呀?

我就係冇乜心水, 所以咪問下各家長的意見囉
保良局好似都唔錯
我遲d會打電話問下佢地幾時open day
係呢? 你地呢排有冇搞gathering呀?

mocha 寫道:
我都係想幫bb報讀幼兒園, 係紅磡的,我會考慮,保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園..係九龍塘的會考慮多多或根德園
vonvon,你有乜心水?

係海逸有間「博愛醫院任永賢夫人幼兒中心」有冇媽咪知好唔好?   
因為我想2歲比bb返n1,跟住3歲去返幼稚園
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/78272/banner00.gif[/img]

mocha 寫道:
我都係想幫bb報讀幼兒園, 係紅磡的,我會考慮,保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園..係九龍塘的會考慮多多或根德園

我去年我細b考過保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園, 面試時, 騎呢都不得了, 我個組面試有三個家長, 兒童和另一位老師玩, 問其他家長時, 有位家長大吹大雷話逢週日都帶2歲兒童往打高爾夫球,孩子負責拾球, 我心諗, 我都打過高球, 我都驚會比球棒打中, 或被高球擊中......

另一位家長重騎, 我以為他是爸爸, 原來是爺爺, 話孩子不懂中文, 只懂說英文, (都好正常, 好多小朋友都是這樣), 但騎就騎在, 當老師問如果上午班無位時, 會否考慮下午班, 當時爺爺即刻衝出課室, 回到之後, 便答可以, 他說他問過孩子爸爸, 我心諗, 孩子爸爸在課室外, 為何不入內面試, 唔通.....

最後, 該幼稚園沒有取錄我的小b, 就算取錄, 我都要考慮.....

小小分享...

請問大家有沒有聽過YMCA農圃道的幼兒園及幼稚園, 好唔好呢? 我打算報N1全日, 不過有排等
學之園 是LEARNING HABITATE, 地方好好, http://www.learninghabitat.org/cn/
就來9月, 好多學校開始接受報名, 我都好想收多D料, 請問有沒有家長可分享下

哈哈哈,真是幾騎呢唩,不過都是那個別報考的騎呢家長問題而已,不關小朋友和幼稚園的事呀, 家長們出此騎呢招,可見他門對此校趨之若鶩吧。

我都會為小女再考慮譚歐陽少芳, 若增加普通話課程和適當增加唱游活動,相信小朋友會更加開心。

焯媽媽 寫道:
[quote]
mocha 寫道:

我去年我細b考過保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園, 面試時, 騎呢都不得了, 我個組面試有三個家長, 兒童和另一位老師玩, 問其他家長時, 有位家長大吹大雷話逢週日都帶2歲兒童往打高爾夫球,孩子負責拾球, 我心諗, 我都打過高球, 我都驚會比球棒打中, 或被高球擊中......

另一位家長重騎, 我以為他是爸爸, 原來是爺爺, 話孩子不懂中文, 只懂說英文, (都好正常, 好多小朋友都是這樣), 但騎就騎在, 當老師問如果上午班無位時, 會否考慮下午班, 當時爺爺即刻衝出課室, 回到之後, 便答可以, 他說他問過孩子爸爸, 我心諗, 孩子爸爸在課室外, 為何不入內面試, 唔通.....

最後, 該幼稚園沒有取錄我的小b, 就算取錄, 我都要考慮.....

小小分享...[/quote]

若不考慮學費,學之園是我首選。 近幾月參加過幾個學校的開放日,我同bb都最喜歡學之園,他們搞開放日最有組織,安排最妥善,也很吸引我一個個活動去體驗。 老師們都很專業,我覺得小孩子在這樣的環境下成長,一定充滿自信,快樂。 可惜,我覺得學費稍貴和路程在不遠不進之間,還要再考慮。

honeybbho 寫道:
請問大家有沒有聽過YMCA農圃道的幼兒園及幼稚園, 好唔好呢? 我打算報N1全日, 不過有排等
學之園 是LEARNING HABITATE, 地方好好, http://www.learninghabitat.org/cn/
就來9月, 好多學校開始接受報名, 我都好想收多D料, 請問有沒有家長可分享下
‹ 上一主題|下一主題