用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局吳多泰幼稚園 保良局吳多泰幼稚園
樓主: 堯堯豬媽
go

保良局吳多泰幼稚園 [複製鏈接]

Re: 保良局吳多泰幼稚園

我個仔仔而家讀緊2歲班,我想出年比佢讀幼稚園,想問下有關吳多泰幼稚園ge資料,因為我聽講口啤唔錯,唔知大家可唔可以比d意見?  thanks!

但我有d意見想同分享下:
我睇到你地好似有d擔心仔仔女女番學ge事,我好有同感。
我個仔仔初初番學我都同你地一樣,見佢好似照顧唔到自己,又唔敢成日打比老師,怕佢feel我好煩唔知點對我個仔。

但我老公叫我比d時間個仔,比d自己適應。初時我個仔都係咁,佢仲細la, 又係番到來個書包比d茶點整到好dirty, 比個袋佢入住佢又唔識用,我都有想點解老師唔理?
但後來我朝朝番學之前教個仔入一次,上車之前又提佢一次,過左幾日佢就ok la, 我同老師之後講番,老師話原來佢一早都有留意到,佢話佢唔help佢地係想佢地自己學,自己試,培養小朋友自理。
我之後想過老師可能只係講下,但後來我自己think過我比個仔番學都係想佢學野,學照顧自己,如果老師樣樣都幫佢做,咁阿仔咪咩都唔識,之後見個仔開始進步,我就明lu!!
可能我咁講好似幫老師咁,但係係真gar, 放心同忍心d將個仔交比老師,佢先會學識野,向home我地一對一,老師向學校對咁多,其實佢地仲辛苦,不過一定要信老師,因為佢地有方法同埋又係專業,連我自己都學識d野tim!

唔好怪我長氣同煩,因為我都係在學做mama,我同你地有過同一個感受,同埋希望你地可以講d 吳多泰幼稚園ge資料比我.....thanks!!!   

今早我不斷同蔚晴講,叫佢自己放返個水杯落膠袋點知剛剛婆婆打俾我,今日居然有好多柯華田係書包裡面,佢已經忍不住打左俾Miss Chan投訴. :-|

其實奶奶都有講過呢個問題, 不過佢冇叫話比先生知, 我想靠先生不如教小朋友自己做好d , 等佢地學習自己照顧自己, 我有看過紅file 一週所教過課程 , 原來咁快已教普通話 , 不過我個女, 老師好 , 講到老鼠好 比佢笑死我啦

:-)  :-P

carcarMa

在公司比較忙 ,而家回答你d 問題啦, 因為去年今日我都係幫個女找學校 , 我都係聽說吳多泰幼稚園好 ,所以未同個女報,學校d職員及先生都nice ,環境空氣good, but 交通就好唔方便 , 學校好像11月 招生 , 每級只有2班 ,但我女剛上學一星期, ,因我都係聽口啤而報讀 ,有教普通話 , 有外籍英文老師 在這裡都有同畢業生mama留言說過, 你可看回之前內容 ,佢地都好滿意呢間學校更令我 放心 , 佢地小朋友讀到畢業有個開心幼稚園回憶, 坐校車有野學 ,到而家為止ok

PIGPIGMA.....THANKS!!! :wink:

我想問坐校車有什麼學呀?會是老師跟車嗎?
我住大圍, 校車會唔會到? 同埋車程會唔會好耐?

學校多唔多活動同埋會唔會好多功課?
因為我唔想仔仔咁快要做功課. 想佢可以多d野玩, 學照顧自己, 同小朋友相處ma!!

仲有....知唔知是否可以郵寄報名呢?

carcarMa

老師唔會跟車 , 大圍應該有校車到 , 另外坐校車有什麼學, 你係咪冇看之前其他MAMA留言 , 我都係看後先知, 不過未有咁快有效果,功課我重未知,因為我地返左1星期 ,報名係可以郵寄的

HI 堯堯豬媽

你地A 班個MISS WONG 好主動打電話給家長, B 班的MISS CHAN 係因為我個女同旁邊小朋友掉轉左個毛巾盒, 佢咪找我, 不過佢都好像很忙, 下午班教埋都未定, 我問左個杯問題, 佢話每日教小朋友都要級好個杯, 佢話小朋友可能唔力啦, 而且難得同老師傾計, 問埋課程啦 ,每星期一教普通話, 星期四外籍老師教英文,英文老師每週再教2堂 , 下學期開始教寫字, 堯堯豬媽至於校車問題, 我奶奶7時50已出門 , 每次都係佢等校車, 我叫佢唔駛咁早, 佢話如果懷電梯就慘,所以8:15上車, 佢8: 00AM 左右已到達啦 ,原來老師都會突擊跟車,唔講唔知, 堯堯豬媽不如你明日問下司機同姐姐小朋友點樣係車學到野 ???

堯堯豬媽 寫道:
carcarMa

我既意思係開頭點都會提醒同協助下佢地,點都話晒係新環境,呢個過程都要老師幫佢地去渡過,5係一句話你應該做到就連理都5理架嘛 呢個係我地家長同老師一齊去幫個小朋友 當然適應左而自己小朋友5去做既咁就要教導

堯堯豬媽,
我好同意你既講法,其實只要老師提醒D小朋友會好D囉!琴日Miss Chan終於打俾我,佢話會留意吓.

PIGPIGMA:
唔該晒你
我有睇左前面D message 呀, 但係你知唔知係咪下學期先畫下線咁呀, 咁你個小朋友而家有冇功課做呀?

堯堯豬媽:

因為我見你地好似好擔心咁,我咪將我經驗講出來分享下!
希望你地唔好想埋一邊,因為做家長好容易會只係企向自己lay邊想,覺得老師係壞人咁。
其實有咩我覺得可以打比老師直接講,我 冇老師係會對小朋友唔好!只要大家肯合作同溝通。

好似你地話小朋友老師出汗又唔同佢換衫,其實我想老師都好難下下都換wor, 小朋友玩完個個都出汗,要換咪全班小朋友換晒? 我想老師有方法唔比小朋友冷親,我個仔仔個老師話佢地會調較下個冷氣就小朋友 gar wor  

同埋睇你之前d message你都係做老師wor, 你係教咩學校gar?
有冇d選學校意見比下?  :wink:   

Hi:各媽媽:
妳們好     
希望以下的答案可以幫助你們
1.每日茶點除了水..<利賓納>..<阿華田>...<通粉>...<粥>
   通常小朋友吃完都不會飲水、除非他們自己想飲就會同都老師講   
2.另外..茶點是每人一份的..除非小朋友想吃多些,...而學校又有   
   剩餘通常會給小朋友
3.每次吃完荼點後....通常老師第一個星期會同小朋友講..收拾
   水杯和毛巾盒放在書包裡和檢查杯蓋同毛巾盒蓋是否蓋好...
   之後..老師只會間中提點小朋友...這樣做法
   才能令小朋友有責任心..
   因小女有時都忘記蓋好杯蓋..我每次捉住她..要她看看書包裡.
   對她說:你忘記蓋好杯蓋、弄濕了書包
   之後、叫她下次小心、其後以上的事情、都是兩個月才發生一次、
4.水杯和毛巾盒、根本不需要放在膠袋裡面、只會令小朋友<無所適從>因學校也不主張、因其他小朋友是不會這樣做的
5.小朋友最好放一條內褲在書包裡面、防止他們會尿尿.
   通常放一個學期、因小朋友而定.

6.小朋友~男或女、最好著件白色小背心、然後才穿校服、
   因為小背心會易吸汗的.
7.濕毛巾是用來抹咀的、乾毛巾是去完洗手間用來抹手的、
8.外套和內褲一定要放在書包裏、其中一邊是放這些物件的、
9.其實坐校車、我地早15分鐘等它、好過校車等我們、
  一來校車到、小朋友即上車、到下一站小朋友不用等、
  二來就算塞車、校車叔叔也不用太趕、準時到校、
  有小小時間和其他小朋友『交流和玩樂』才上課、
10,寫字不會在『K1』裏出現、『K2』才出現、哈哈、
  因小女今年剛升K2、其實各Ma Ma報讀這學校時、
  應知是活動教學和【評估成績】~~二個月一次、
  K1至K3是沒有默書的、
11,各Ma Ma如有甚麼事情、可用便條放在透明file裏、
     通知老帥、記緊同你的兒女講、『媽媽有東西交給老師、放左透明file裡、到上課時、小朋友便會交給老師.

講住甘多先!!如有什麼問題?
可以pm我  
bye~bye

婆婆話琴日有位周主任跟車,原來真係會突擊喎!上個星期蔚晴不斷自言自語"二一如二,二二如四,二三如六,二四如八"原來搭左校車幾日都學到野,真係幾好呀!

蔚晴

你個女咁快已然唸二一如二,二二如四,二三如六,二四如八, 真係好叻呀   , 我都要check 下我個女先 , 周主任跟車, 你地坐什麼路線呢?  你咪架架校車都係播D 野一樣嫁

蔚晴 寫道:
婆婆話琴日有位周主任跟車,原來真係會突擊喎!上個星期蔚晴不斷自言自語"二一如二,二二如四,二三如六,二四如八"原來搭左校車幾日都學到野,真係幾好呀!

蔚晴媽咪:
              你好! 如果你小朋友記性好的話..4個月之內1至10既
              乘數表全部會背..好似朗誦.
              唐詩、宋詞、三字經.......半個學期內會背35首詩
              一個學期後合共80首詩...     

joefoon

係咪每條路線都係播個d , 定唔同的呢 ???

PIGPIGMA 寫道:
joefoon

係咪每條路線都係播個d , 定唔同的呢 ???

PIGPIGMA:
不是播的、每間車到一樣、由校車叔叔、姨姨、
和K2、K3、紀性好的同學坐在左面車頭、
看住書、提起支咪一起唸詩、
非常開心、
記住、唸乘數表和詩句、是遊戲不是課本
不要強逼小朋友去練 、
你可以去圖書館借本唐詩三百首回家、
你自己由第一首詩開始諗頭兩句詩、
給你的小朋友聽  然後問他們學了沒有??
如果小朋友學了 、 他們自然會跟你一齊背這首詩!
我建議四個月後..你才去借把!!!
到時.你就會知道..你的小朋友是多麼的聰明  @@、

‹ 上一主題|下一主題