用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你會揀張祝珊定庇利羅士呀?
樓主: lavender~cat
go

你會揀張祝珊定庇利羅士呀? [複製鏈接]

Re: 你會揀張祝珊定庇利羅士呀?

sisima 寫道:
[quote]
rubyhappy2 寫道:
早2個星期睇左有線電視"我們都是父母".. 就係講香港東區既中學.... 呢2 間係該區最好既學校, 係根據唔同方面俾分及提供數據既... 整體上, 2 間都好好... 不過張祝珊較優勝... 大學入學率 100%.. 真係好犀利

請問重有無提其他中學, 可否報料! thank you![/quote]

個節目仲做緊... 逢星期一晚上 11點開始有線兒童台... 我係早2 星期先發現有講中學呢個環節.. 我睇左香港東及北區咋...下星期就講黃大仙區.....  我都好想知已經講左邊d 區呀    

"真係無mud聽過官小學生籮著band2,成功抽入庇利羅士,佢係港島區官小既band1生都收唔曬!好似9華都有收band2學生,唔通又話EMB硬塞dband2比佢"

前者唔係指官小,其實每年派位後都有d'奇難雜症'要emb處理,行外人不易明白.,亦不便言明,官中老師心照而已。而後者,係因為有華仁小學,另加'特殊技能'人士。

[quote]
falafala 寫道:
//而後者,係因為有華仁小學,另加'特殊技能'人士//
9華無LINK小學,番禺華仁係港華唔係9華.

catcatmom:
原來如此,謝謝你的資料。那麼會不會是"有關係人士"?這些傳統名校特別多。

可能D官中名校好黑箱作業都唔定,外人係無辦法知。之前有媽咪講有小朋友好容易入左X沙小學,因只憑一位太平伸士推薦,係咪真就唔知啦!

falafala 寫道:
catcatmom:
原來如此,謝謝你的資料。那麼會不會是"有關係人士"?這些傳統名校特別多。[/quote]

張祝珊,because the students are all band 1!!  

據知ccsc為求公平及保持學生入學水平,前任及現任校長女當年都要考自行派位試,二人都是高考大贏家。

我十幾年前讀ccsc,真係讀到黐線咁濟,老實講唔係個個先生都好,我曾經因為英文啲tense追唔到,日日12:45pm企喺教員室門口等佢(英文teacher),叫佢教我,但佢唔想,只係指住我問佢嘅句子話:"呢句咪用past tense,呢句咪past perfect囉"又完全唔explain,個PK叫"鄧佬",係訓導主任.......
果陣番學好驚,因為我喺中文小學升上去,讀得好辛苦,上堂默書唔識,唔該每個錯字抄一千次吖,最驚佢突然話默unseen,真係日日坐車番學都喊.....
個數學老師(PE陳)就好好,我每曰lunch都去煩佢,佢都肯逐條教我,但我求過佢教埋我英文tense佢就唔肯,話唔尊重"鄧佬",而我呀媽又唔識幫我揾補習.
諗番起而家都重有啲驚嘅感覺,無人幫唯有將所有科目"背"哂去,成績由個位數去到96分,因為除咗食飯,沖凉同瞓覺外我全曰都書不離手......
後來走咗去外國讀書,睇到HK有份報紙頭條話有個ccscF.1仔考第8,番到屋企見佢老豆坐喺廳,佢一句"我考得好差"就喺佢老豆面前跳咗落樓瓜咗.....

唔好意思呀各位,離哂題,只係見到"張祝珊"呢幾隻字有啲感觸

Ohlala 寫道:
我十幾年前讀ccsc,真係讀到黐線咁濟,老實講唔係個個先生都好,我曾經因為英文啲tense追唔到,日日12:45pm企喺教員室門口等佢(英文teacher),叫佢教我,但佢唔想,只係指住我問佢嘅句子話:"呢句咪用past tense,呢句咪past perfect囉"又完全唔explain,個PK叫"鄧佬",係訓導主任.......
果陣番學好驚,因為我喺中文小學升上去,讀得好辛苦,上堂默書唔識,唔該每個錯字抄一千次吖,最驚佢突然話默unseen,真係日日坐車番學都喊.....
個數學老師(PE陳)就好好,我每曰lunch都去煩佢,佢都肯逐條教我,但我求過佢教埋我英文tense佢就唔肯,話唔尊重"鄧佬",而我呀媽又唔識幫我揾補習.
諗番起而家都重有啲驚嘅感覺,無人幫唯有將所有科目"背"哂去,成績由個位數去到96分,因為除咗食飯,沖凉同瞓覺外我全曰都書不離手......
後來走咗去外國讀書,睇到HK有份報紙頭條話有個ccscF.1仔考第8,番到屋企見佢老豆坐喺廳,佢一句"我考得好差"就喺佢老豆面前跳咗落樓瓜咗.....

唔好意思呀各位,離哂題,只係見到"張祝珊"呢幾隻字有啲感觸

I heard the similar stories before.

約10年前,有個朋友響張xx教書,話校長只要求成績,不重視其他,教育係咪只係成績呢?所以我對此校的印象一般,......都係揀BPS 庇利羅士.

個'鄧佬'十多年前已移民啦,反而PE陳仲度。近兩三年好多資深老師退休,學校多了新面孔,其中不少是舊生,若CCSC令佢想起就怕,相信也不會回去教。校長換了,辦學理念大不相同,上CCSC睇下'校長的話'便知。

7年前確有兩單學生墮樓案。F1仔在開學日放學後在所住的唐樓,將樓梯扶手當滑梯玩,不幸出事。同學年,F2仔傍晚在家跳樓死前無異樣,家長學校也不明白。他身體一向不好,為人沉默,成績在下游,比F1有進步,並非考第8。我識人與此學生同班。學校做了很多輔導工作,副校長(即現任校長)帶領大班同學到靈堂致祭。

跟住年自行收生申請人數大跌,但第二年便回升。

我覺得,教得不好的當然有,但整體而言,老師是該校的皇牌,反而校舍殘舊,就真係輸蝕D。

Ohlala
你咪好籮!企係教員室等老師出來,佢都仲指指點點你兩句。我廿年前讀果間中學仲離普,中文考試要考1-10課,o果個亞sir日日講"日本仔"or"毛澤東",anyway佢鐘意講mud就講mud,到考試啦,只講左1-5課。o甘明天就考試,有一個好smart女同學就問亞sir,其餘5課未教喎!點算?亞sir話中文考試範圍一早比曬你地,讀書係你地既責任,我唔教,你地係咪就唔冼讀呀?
正一PK!當時d學生(F2)真係好似隻"借姑"o甘,唔識回應,你做老師豆政府人工,教曬書係都你地既負責,不如叫這位亞sir籮曬自己份人工出來,比我地做scholarship,等我地自學算吧啦!如果每個學生都自學,政府冼mud請老師,樣樣都自學啦!這個亞sir唔知衰唔衰得過ccsc o果d。這中學仲有好多衰亞sir,只是其中一個例子。果個PK叫顏"棍",可能死左籮,教我果時都好老,學校係深水步。讀這些學校無壓力,老師都係 cheat 飯食,讀唔讀書無人理,
E+係間band3,之前係band5,E+升左2級,因已取消了band5,你讀這些學校一定唔會日日上車 。睇你點取舍。

Studying is not the only thing. BPS must be a more balanced school.
‹ 上一主題|下一主題