用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你會揀張祝珊定庇利羅士呀?
go

你會揀張祝珊定庇利羅士呀? [複製鏈接]

你會揀張祝珊定庇利羅士呀?

如題

Re: 你會揀張祝珊定庇利羅士呀?

BPS

BPS 庇利羅士

我會揀庇理羅士,原因:1. 讀書壓力冇咁大   2. 交通比較方便(由天后站可以行到學校)   3. 校服靚d  

庇理羅士係咪綠色校服個間, 好肉孫下wor!!!

ccsc,co-ed is better than girls school.

哈里波特 寫道:
庇理羅士係咪綠色校服個間, 好肉孫下wor!!!

件校服唔係太差可以接受,我覺得身形廋小着似個小學生

以我所知庇記.好著重音樂.曽經到過庇記看環境時,
見到好多學生都在練習(皮扒)

我會揀張祝珊,因為庇利羅士分精英班同普通至差班,對學生好唔公平,因為差既會繼續差,好會繼續好,但張祝珊就會撈埋一齊,所以會平均d同公平d!

同事係'張祝珊'畢業(10幾年前),佢讀文科, 都要25分收入中六, 理科起碼要27-28分才收. 當時佢都讀得好辛苦.
而庇理羅士成績好似大不如前, 如入唔到精英班,就好似無人理.(我哥哥講). 唔知係唔係呢?
唔知'英華'女校好唔好?

張祝珊的校長話個個都甘叻,所以無需要精O班!其實分精英班係有教有類,對小朋友唔公平,除了張祝珊仲有邊間做得到????

早2個星期睇左有線電視"我們都是父母".. 就係講香港東區既中學.... 呢2 間係該區最好既學校, 係根據唔同方面俾分及提供數據既... 整體上, 2 間都好好... 不過張祝珊較優勝... 大學入學率 100%.. 真係好犀利

BPS有些不是band1,是EMB硬塞進去的,QC等官校都係咁,程度極參差。為了保住成績,唯有分類而教。很多老牌名校都係咁,狀元見報,年年留班運動健將負責牌,槍U就收埋。
去年CCSC 文收18-19分;理收26分。即使學生要找他校亦唔難,始終基礎好,相對較乖。但係校舍就輸蝕D。

rubyhappy2 寫道:
早2個星期睇左有線電視"我們都是父母".. 就係講香港東區既中學.... 呢2 間係該區最好既學校, 係根據唔同方面俾分及提供數據既... 整體上, 2 間都好好... 不過張祝珊較優勝... 大學入學率 100%.. 真係好犀利

請問重有無提其他中學, 可否報料! thank you!

//BPS有些不是band1,是EMB硬塞進去的,QC等官校都係咁,程度極參差。//
真係無mud聽過官小學生籮著band2,成功抽入庇利羅士,佢係港島區官小既band1生都收唔曬!好似9華都有收band2學生,唔通又話EMB硬塞dband2比佢,9華係油尖旺區band 1頭既學生都抽唔到.佢收band2既學生多數係有特異功能,幫學校籮吓獎杯甘啦!可以理解.只怪官小學生band 1都好唔掂!其實地區名校都有機會收band1尾既學生,收到程度唔掂既學生,就放埋一面,講得好聽d就因材施教,其實都係費事比佢地拉底曬D成績!
好似沙官都係F2就分左精0班,佢地既聯繫小學讀緊既媽咪話band1先至有機會入番沙官.
有人話張祝珊係實力派名校,完全同意.

比我選, 我會選張祝山.
根據一位在教育署朋友的資料, 真係會硬塞一些band 2生去官中. 另外官中受制於政府, 政策上有很多阻滯, 而教學又有限制.

沙官小有2班精英班,今年非精英班有個全級攷80左右抽咗入沙官中,她無任何特異功能,其中有次呈分數學仲。。。。。。可能仲有其它BAND 2生入咗,我唔知。

如果可以避,我會避開報官中,因為我睇唔透官中點收生,絕對唔會系牌面大抽獎咁簡單。

今年德信都有band one尾抽入到9華,大約全級5�6十名左右。照計聯繫中學只有25%比番佢既小學,只得幾十個位,以沙田名氣,只要沙小既band 1生選佢,都比其他人機會大,唔通沙小band 1果d學生唔抽自己中學去曬呂中同添記??

As I know, my colleague's son is graduated from 張祝珊 in 2004 but he unable to enter University and he is studying Associate Degree Course only, therefore it is not 100% go to University.  It depends on the student's choice.

del.
‹ 上一主題|下一主題