用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二學生拍拖一問
go

中二學生拍拖一問 [複製鏈接]

中二學生拍拖一問

我個仔最近成日同個女仔講電話,send MSN, 點 handle 好呀

Re: 中二學生拍拖一問

叫佢以學業為重......

點會聽

叫無用, 首先要保持冷靜, 可以嘗試找多些活動比佢, 等佢無太多時間去發展, 如果都無效, 我會幫佢改變佢既環境, 例如轉校 (但係話比佢聽係要轉間好 d 既學校), 搬屋 (但係話比佢聽係要換間好 d or 平 d 既屋), 再唔得會考慮比佢出國, 但重點係唔好表現出你係反對佢既 !   
小彬彬 寫道:

唔駛咁大陣像卦......
KLTam 寫道:
叫無用, 首先要保持冷靜, 可以嘗試找多些活動比佢, 等佢無太多時間去發展, 如果都無效, 我會幫佢改變佢既環境, 例如轉校 (但係話比佢聽係要轉間好 d 既學校), 搬屋 (但係話比佢聽係要換間好 d or 平 d 既屋), 再唔得會考慮比佢出國, 但重點係唔好表現出你係反對佢既 !   
[quote]
小彬彬 寫道:
[/quote]

盡力而為啦, 我都係心 o個句口 o個句渣, 始終怕佢影嚮學業 o麻 !
小彬彬 寫道:
唔駛咁大陣像卦......

我就覺得搬屋 ,轉校冇用,佢地可以繼續玩MSN,通電話;至於出國太重皮,唔係人人可以負擔得起,係外國同攪到一塌糊塗,咪仲衰;
個人覺得要同佢坦白傾下,唔好阻止佢地來往(越阻止越反叛),要佢同你講拍拖d事,免得感情遇到問題時,會胡思亂想,做出傻事,但要佢知道拍拖會影響學業,又要付出時間,金錢,或者可以約法三章,如果學業退步,就要作出讓步;況且呢d都係荳芽夢啫!

去了解下對方是什麼人, 可能只係正常交往je. 我個女都有一兩個男仔日日同佢 msn, 佢地仲約埋一齊去書展(仲有多一個女仔), 我個女從來唔介意父母跟隨一齊出去, 個男仔都好大方, 我見個那個男仔一次, 佢地其實無野, 只係朋友, 以前自己讀書都係男女一齊玩架啦, 有咩問題? 最緊要個小朋友自己知自己做咩, 佢話係普通朋友, 你咪信佢, 同時加d善意warning咪算law.

咁就真係無問題架........我最鬼憎d人鬼鬼鼠鼠咁.....hahaha,好似我咁...成日霸住部腦...佢都無得msn囉.......個時我女讀女校....實無男仔,有都話校外人信唔過(唔係話唔比識男仔喎)........唔比來往........不過我女好聽d就係聽話,唔好聽就係笨囉......升中五啦,都唔係好識反抗咁
哈里波特 寫道:
去了解下對方是什麼人, 可能只係正常交往je. 我個女都有一兩個男仔日日同佢 msn, 佢地仲約埋一齊去書展(仲有多一個女仔), 我個女從來唔介意父母跟隨一齊出去, 個男仔都好大方, 我見個那個男仔一次, 佢地其實無野, 只係朋友, 以前自己讀書都係男女一齊玩架啦, 有咩問題? 最緊要個小朋友自己知自己做咩, 佢話係普通朋友, 你咪信佢, 同時加d善意warning咪算law.

chan123 寫道:
我就覺得搬屋 ,轉校冇用,佢地可以繼續玩MSN,通電話;至於出國太重皮,唔係人人可以負擔得起,係外國同攪到一塌糊塗,咪仲衰;
個人覺得要同佢坦白傾下,唔好阻止佢地來往(越阻止越反叛),要佢同你講拍拖d事,免得感情遇到問題時,會胡思亂想,做出傻事,但要佢知道拍拖會影響學業,又要付出時間,金錢,或者可以約法三章,如果學業退步,就要作出讓步;況且呢d都係荳芽夢啫!

講得好啱,話唔定只係傾得埋既好朋友呢,就算係,我認為青春期發下荳芽夢好正常囉,不過一切以學業為重

你唔開明D同佢傾,佢身邊大把朋友仔同佢傾呀!

我個囡係小六, 同校有個女仔都拍緊拖, 仲公然拖手仔呀, 考埋同一間中學tim
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

我個囡個間都係 ( 咁橋既 ), 放學問佢 d 男同學去邊, 佢答我話 "去溝女"     

sorlo 寫道:
我個囡係小六, 同校有個女仔都拍緊拖, 仲公然拖手仔呀, 考埋同一間中學tim

小六
我有無眼花

小六好多人好早熟架,要及住佢地
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

小六拍拖, 好普通既事姐.......

咁又係, 我個年代已經有小六同學拍拖
小彬彬 寫道:
小六拍拖, 好普通既事姐.......

對拍拖呢個問題..
我老公係強力反對
而我就...一定要告訴我
all detail要告訴我....
佢有咩問題可同我傾
我寧願open mind..等佢告訴我
好過什麼也反對...佢瞞住我

ABCD媽咪>>

我都讚同你的講法,我領願佢地嘩我知,好過一出聲就講反對,佢地點敢同你講,佢地瞞住你未仲衰,佢地同我講我仲可以比意見佢地同佢地分析,其實我覺得在佢地青春期開始時多同佢地傾計,多做思想教育講下拍拖的問題,例如拍拖有可能令你地現在倆個人好開心,但後來某一方發覺唔適合,你會點呢?又可能有多角關系的問題,你又點處理呢?跟住舉出例子,報章也不少這樣的事,多給他們討論,如某中學生為爭女仔、男仔而打交、跳樓、自殺,懷孕等等而帶出中學生思想未成熟,未必懂得處理感情問題,有時唔系你倆人的事咁簡單,這會令你好煩,你能面對嗎?之前報紙都有講,15歲的女中學生在家生BB,佢好驚,將BB拋落街,一方面她殺了BB,另一方面BB爸爸還可能要坐牢,同時咁細果大肚、生BB、湊BB要面對好多方面的壓力,你能承受嗎?

好有道理, 但而加講緊中一二個 d 細路, 第一佢地開始有自己既主見, 第二佢地唔係 咁易睇得實, 第三正係在讀書的重要衝刺時刻, 話冇影嚮我打死都唔信.

所以我都係會盡可能諗方法拆散佢 ..... 當然係唔比佢知啦 !  

反而太太成日怕佢大左搵唔到男朋友 (因為中學係女校), 吹脹!  

KLTam>>

其實現在的小孩較以前早熟,報章都講過現時去到小學四年級開始也有這現象。

所以當仔仔女女問你一些關於男仔女仔的事,如問你點解你會鐘意爸爸或媽咪、你地拍拖的事等等,你就應擦覺佢思想開始唸一些問題,就襯佢問這些問題開始思想教育佢地。所以我覺得唔系嘩中一中二的問題,其實佢地5、6年級已有開始對這方面有興趣,曾問這些問題。

關於中一中二的學生,其實佢地對異性有好多好奇的地方,佢地問你一次若你反應不大或表現激烈,佢地會從其他途經得知,可能從朋輩裡得到不正確的知識。其實教育佢地比佢地明白拍拖的害處,當佢地遇上這問題時,其實佢地思想都會在爭扎,這就是你對佢的教育同朋輩的負面思想作怪。否則佢就好容易跟了朋輩的想法,你再講也插不入耳了。

其實我覺得依家的女校不是無可能認識到男性的同學。我所知學校都會安排一些活動給純男、純女校一齊搞的。
‹ 上一主題|下一主題