用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問應該點由中文小學過渡去英中??
go

請問應該點由中文小學過渡去英中?? [複製鏈接]

請問應該點由中文小學過渡去英中??

小兒今年升英中, 買書後發覺對佢黎講十分難, 主要問題係唔識既英文生字多到好緊要, 請問應該點攪好呢??

Re: 請問應該點由中文小學過渡去英中??

小彬彬,

咁快你就買左書啦? 無留意你仔仔派左去邊添, 去左邊間學校呀? 我仲未買書呀.

rclamlam 寫道:
小彬彬,

咁快你就買左書啦? 無留意你仔仔派左去邊添, 去左邊間學校呀? 我仲未買書呀.

小兒派咗去華英.......今日學校賣舊書, 成百幾元既書都只賣二三十元, 真係好平呀.......

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=577586&forum=45&start=20&26
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

小彬彬,

小兒派咗去華英.......今日學校賣舊書, 成百幾元既書都只賣二三十元, 真係好平呀.......

趁暑假有時間可以自己備o下課,最緊要多查字典,寫定d中文/英文解釋,始終讀中學要靠自己主動學習,只要勤力d就一定跟得上  

thank you

問題係生字真係好多....
HH 寫道:
趁暑假有時間可以自己備o下課,最緊要多查字典,寫定d中文/英文解釋,始終讀中學要靠自己主動學習,只要勤力d就一定跟得上  

只要有本好字典,幾多生字都冇問題,何況現在可以上網查字,已經好幸福啦! 千祈唔好俾d英文生字嚇怕,鼓勵o下小朋友,努力呀!  

小彬彬

阿女間學校都有舊書賣, 不過中/英/數得好少, 而且無左cd, 只有地理有21本可以供中一同學買, 相信都唔會買到咩書架啦, 買到一本得一本, o的書實在太貴.

我地學校由學生自己買賣, 好多書都有, 冇 cd 果 d 我幾平都唔會買(冇 cd 賣十幾元一本)........但我去遲咗, 只買到原價 600 左右既書(花左一百元多 d)........
小彬彬

阿女間學校都有舊書賣, 不過中/英/數得好少, 而且無左cd, 只有地理有21本可以供中一同學買, 相信都唔會買到咩書架啦, 買到一本得一本, o的書實在太貴.

無辦法架啦,一定要自己查字典 + 自學,既然買咗書,每日查d慢慢來,唔好嚇怕小朋友。我囡囡都買咗書,但都未有時間睇,因要回校上暑期班,放榜之後除咗星期日都未放假。
小彬彬 寫道:
小兒今年升英中, 買書後發覺對佢黎講十分難, 主要問題係唔識既英文生字多到好緊要, 請問應該點攪好呢??

Hi, 小彬彬,

Congratulations.... 你仔仔入到華英  .

是自行考入還是派位的呢?
:-) :-) :-)

homama 寫道:
Hi, 小彬彬,

Congratulations.... 你仔仔入到華英  .

是自行考入還是派位的呢?

多謝.......係自行考入......
‹ 上一主題|下一主題