用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一編班試明天舉行
go

中一編班試明天舉行 [複製鏈接]

中一編班試明天舉行

中一編班試將於明天舉行,是次考試將連同小六最後一次學能測驗的平均成績,釐定下屆小六學生的派位組別。為確保考試公平進行,試卷在明天早上才速遞到學校,中英數三科會同時在早上九時、十時半及中午十二時開考,教統局亦會派人突擊巡查試場,當局將在本月二十一日收回試卷,並重改三分一試卷,確保改卷標準一致。

Re: 中一編班試明天舉行

即係邊個 ?
ruby2004 寫道:
。。。。。。是次考試將連同小六最後一次學能測驗的平均成績。。。。。。

即係依照1997/98, 1998/99 及1999/2000 三個學年所舉行o既學能測驗中各學校取得之平均成績,以決定每間小學派位組別的比率,但來年上述成績只佔一半比重,另一半就睇今次編班試中各小學取得之結果,再過一年後,各校派位優劣就會全部取決於編班試  

KLTam 寫道:
即係邊個 ?
[quote]
ruby2004 寫道:
。。。。。。是次考試將連同小六最後一次學能測驗的平均成績。。。。。。
[/quote]

1999/2000學能測驗 AND 明天編班試

阿女打電話比我話勁淺,唉!我諗要攞 full mark 先可以編到入最好嗰两班 la。

小學無操佢地,近幾日佢剩係玩同行街,若真係佢講勁淺,阿女攞 full mark 嘅可能性好低,加D唔小心,90%左右就有把握D。

我想問問是否所有中學都要舉辦, 包括私校及直資, 是不是有學校都分了精英班
教統局何時才會公佈, 大家如何得知結果
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

全部中學都有辦, 至於成績, 我只知道若果收到學校通知要補習就會知佢考得唔好, 入到精英班就知佢考得比同校好囉
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

阿女間中學上星期六已經考咗校內成績評核試,昨天星期一已經知道邊個要讀暑期班,至於編班試結果,明天公佈。

dearmom 寫道:
阿女打電話比我話勁淺,唉!我諗要攞 full mark 先可以編到入最好嗰两班 la。

小學無操佢地,近幾日佢剩係玩同行街,若真係佢講勁淺,阿女攞 full mark 嘅可能性好低,加D唔小心,90%左右就有把握D。

但我個仔話中文超難喎.......

我呀囡都話英文好易, 中文好難~~~~
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

sorlo 寫道:
我呀囡都話英文好易, 中文好難~~~~
讀簫明 定 6世呀

我個仔話英文一般, 數學超易, 中文難到阿媽都唔認得......可能男仔同女仔有 d 分別 la........

我個女讀蕭明,佢話英文好易, 中文難, 數學就一般, 26號就知佢考試結果啦

sorlo 寫道:
我個女讀蕭明,佢話英文好易, 中文難, 數學就一般, 26號就知佢考試結果啦

會知考試結果的嗎??

學校有指引, 話有兩班係英數較好既學生, 有三班不分類, 如成績未如理想, 就收通告要補習

咁中文點呀??可以不理??

自己搞定佢囉

搞唔定咁點呀??

搞唔定都要搞定, 自己想方法搞定

我仔話中文最淺 wor,
英文都淺
數學做 24 版 wor, 有幾題幾深 wor...

‹ 上一主題|下一主題