用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 禮賢會好定循道衛理好
go

禮賢會好定循道衛理好 [複製鏈接]

禮賢會好定循道衛理好

我住鑽石山, 禮賢會樂富同循道衛理主恩堂都收了阿女, 一間全日, 一間半日, 15/16, 請問我應該選邊間?

Re: 禮賢會好定循道衛理好

我個囡曾在循道衛理讀過學前班一個月,後因私人理由退左學,我覺得佢地個丘校長及廖主任都好好人,有個較肥的老師都非常好人(唔記得佢教K2定K3),至於禮賢會我就覺得唔係禁好(個人意見)

我覺得佢地個丘校長好好人too.  But why do you think that 禮賢會就覺得唔係禁好? Another concern is full and half day. What's your comments? Thanks!

循道衛理是可選擇返全日或半日架, 天馬苑在冬天時係會好大風架, 我都係住鑽石山, 點解你唔考慮係返鑽石山度讀呢

我囡2歲讀新蒲崗個間禮賢會, 我覺得好好, 我囡讀得好開心, 返左學一年未駛我擔心過, 每次問有關我囡當日/日常返學的問題2個班主任都一定答到我, 如果有咩事仲會主動同我講/或者打電話比我, 其他老師都好有禮貎同健談, 有時都會講下佢地平時見到我囡係度做乜做乜, 個主任亦係有問必答仲好詳盡添, 3個嬸嬸見到我囡都會微微笑打招呼, 我問過好多同學仔的家長, 大家都覺得個環境好友善, 同埋好放心.

kimmylow,

鑽石山好似得張祝珊(full 咗)同安強(太舊)有2歲班, 你知唔知邊度仲有?

ronleung,

新蒲崗個間禮賢會full 咗, 所以揀樂富個間, 請問有冇聽聞好唔好?

Thanks ar!

LouLou
我個囡今年九月K1,會係鑽石山靈糧度讀,另外我知鳳鑽苑有間保良局都好好架

loulou,
我囡入學前都係樂富個間上過學前班的, 我覺得個主任同D老師都好易相處同有耐心, 雖然我囡一共只係返左 10堂到, 但隔左一年, 今年學校旅行見返個幾個老師同主任都仲認得我個囡喎, 你可以睇下佢地今年仲搞唔搞學前班, 有就可以親身感受下.

Kimmylow,

鑽石山靈糧&鳳鑽苑保良局都冇N1,所以冇辨法!

ronleung,
你知唔知兩間禮賢會校服係咪一樣?

loulou,
呢樣我唔肯定喎, 但我知荔景個間係一樣囉.

loulou
原來你要讀N1,如果你去循道衛理就坐72van,如果去禮賢會就坐地鐵,我知循道衛理就真係有學前班,不是同K1一齊上,但係禮賢會是N1同K1一齊上,所以我覺得循道衛理係有系統D,你是全職媽媽還是在職呀,點解要讀N1呀,禁細個讀書會較為多病架,因為抵抗力差D架

ronleung & kimmylow,

謝謝! 我是在職媽媽,有兩個b, 本來都唔想阿b讀n1,但工人分身不下,覺得大b在家很無聊,所以才決定送佢返學. 覺得最好係自己湊自己教,但香港地經濟真係一個好大的問題,好多時都係冇咁理想.

咁你知唔知新莆崗禮賢會n1同k1係咪一齊上?我想有位就轉過去得唔得?

loulou
新蒲崗果間我真係唔知呀, 如果你工人又要帶住小B同大B去返學放學,循道衛理真係唔係禁方便,因為72van候車處是沒有上蓋遮檔,如遇落雨或太曬,等車返屋企都會成問題,你住鑽石山邊度呀,我住龍蟠苑

新蒲崗禮賢會 N1 同 K1 係分開上的.

Thank you !
‹ 上一主題|下一主題