用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生升中學一定要看!
go

小學生升中學一定要看! [複製鏈接]

小學生升中學一定要看!

教育署最新消息,所有今年升中一嘅小六學生,星期二會考一個試,來決定下年度小六生嘅派位(所有小六生係代表番自己嘅小學)如果佢地考得唔好嗰間小學就慘囉...

本人就覺得好唔公平,睇自己成績派位都合理,但要比師姐師兄,決定自己小朋友派位,我就唔贊成,香港嘅教育制度真係越來越不知所謂

Re: 小學生升中學一定要看!

派位理想o既,過o左海就係神仙,唔關自己事,未必會認真去考﹔ 派得唔好o既,乜心機都冇晒,重更加唔會盡力,所以無論邊間小學o既平均成績都唔慌會好,分分鐘一鑊泡!橫掂學校都日夜操練,寧願考番升中試好過,考得好唔好都冇得賴,好過命運操控在別人手上咁荒謬!

最慘就係之後都會行這個方式,明年就係第一批試驗品

真係好唔妥當, 今屆小六生都已派晒位, 而家仲放summer holiday , 叫佢地返去考試, 又唔關自己事, 佢地邊會比心機呀? 到時d師弟師妹就跟住佢地個banding, 真係好有問題 自己考返自己個試就最公平

咁依家玩緊嘅 小三. 小六全港性評估又有咩作用呀  
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

jazzmama 寫道:
咁依家玩緊嘅 小三. 小六全港性評估又有咩作用呀  

無咪用嘅,此試之目純粹為評估全港學生之進度,理論上不用準備,坐埋去應考就得啦。

ada29 寫道:
教育署最新消息,所有今年升中一嘅小六學生,星期二會考一個試,來決定下年度小六生嘅派位(所有小六生係代表番自己嘅小學)如果佢地考得唔好嗰間小學就慘囉...

本人就覺得好唔公平,睇自己成績派位都合理,但要比師姐師兄,決定自己小朋友派位,我就唔贊成,香港嘅教育制度真係越來越不知所謂

呢個試叫做分班試, 是在他們將會升中一的中學內考, 除你所說的以外, 他們的中學還會用這個試來作分班之用, 所以我相信小朋友都會比心機考的. :wink:
我的廚房 - 午餐盒http://hk.myblog.yahoo.com/decemlmk

這個試的目的都是希望學校及家長不用過份催谷小朋友, 如果是考升中試的話, 小朋友壓力會好大.

我想知究竟以前個升中試有乜問題?點解要取消o既?

G-Ma 寫道:
這個試的目的都是希望學校及家長不用過份催谷小朋友, 如果是考升中試的話, 小朋友壓力會好大.

依家學校為求自保,咪一樣催谷,就算考呈分試,壓力都好大,重要係壓三次添,比考一次升中試重慘
我就覺得考升中試最好,一試定優劣,唔駛煩  

agree 呀!
我的仔女做完一份又份練習,
辛苦死啦!
細路辛苦, 家長辛苦,學校同樣辛苦,
只有高官坐在泠氣房不知出面發生物吔事
真是世態炎"涼"lol!  

學能測驗都唔拘!!  

HH 寫道:
[quote],
G-Ma 寫道:

依家學校為求自保,咪一樣催谷,就算考呈分試,壓力都好大,重要係壓三次添,比考一次升中試重慘
我就覺得考升中試最好,一試定優劣,唔駛煩   [/quote]

總之政府一時一樣, 最後只係苦了班學生.  無論考咩試都會比學校同家長催谷.

取消以前學能試原意是減低學生考試壓力和操練.  但現行的制度更令學生家長身心俱疲, 競爭由校外變校內, 由小五第一次呈分試考試壓力已開始, 三次試飽嚐起跌甜苦滋味, 壓力延至小六完結仍未告終, 學校為新增的中一編班試在小六學期完後要繼續操練.  以前學能試只考主科, 但現在學生為寸分必爭, 其它計分科目的如音樂, 美勞, 聖經等都不敢怠慢, 操練背誦, 由小五鬥到小六, 延續連年. 教局在呈分試後又不公佈每校組別確實人數, 令邊緣學生把選校前途如押注大小, 如估錯組別, 滿盤皆落索.  學生家長經歷自考, 填表選校, 長達數月等待結果之心情, 令人費盡心腸.  不如改回學生自己一試定生死, 還覺痛快.  

totally agreed!   

囝囝爸 寫道:
取消以前學能試原意是減低學生考試壓力和操練.  但現行的制度更令學生家長身心俱疲, 競爭由校外變校內, 由小五第一次呈分試考試壓力已開始, 三次試飽嚐起跌甜苦滋味, 壓力延至小六完結仍未告終, 學校為新增的中一編班試在小六學期完後要繼續操練.  以前學能試只考主科, 但現在學生為寸分必爭, 其它計分科目的如音樂, 美勞, 聖經等都不敢怠慢, 操練背誦, 由小五鬥到小六, 延續連年. 教局在呈分試後又不公佈每校組別確實人數, 令邊緣學生把選校前途如押注大小, 如估錯組別, 滿盤皆落索.  學生家長經歷自考, 填表選校, 長達數月等待結果之心情, 令人費盡心腸.  不如改回學生自己一試定生死, 還覺痛快.  

請問知唔知邊處有呈分試-視覺藝術科專科補習?

橫惦都係咁多壓力....

公平起見,乾脆小六考一個升中派位試,自己考自己。(怕一次定生死,咁可以實行公開考兩次,有兩次機會,邊個試高分計邊過作準....)

校內乜都唔呈分作派位用,反正每間學校定分標準程度唔同。咁,以後揀小學時,家長就唔會為派左間唔好小學時就喊苦喊忽,好似定左死刑咁;(例如有些小朋友叻叻,卻派左間唔好的小學,咁就可能玩完喇....)

自己考自己,大家都考同一樣野,只要孩子有實力,去邊間小學都有機會派好中學....

誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

簽名被屏蔽

舉腳讚成!
:fighting1:

Agree, 將個選擇權放在自己手中.     入小學已經無選擇權, 要睇運氣, 入中學又唔係睇自己的實力, 又係來個不知數, 咩官諗埋D咁不合理的東東

唔知5年後, 我仔仔可否; 
自己考自己,大家都考同一樣野,只要孩子有實力,去邊間小學都有機會派好中學....

睡覺 寫道:
橫惦都係咁多壓力....

公平起見,乾脆小六考一個升中派位試,自己考自己。(怕一次定生死,咁可以實行公開考兩次,有兩次機會,邊個試高分計邊過作準....)

校內乜都唔呈分作派位用,反正每間學校定分標準程度唔同。咁,以後揀小學時,家長就唔會為派左間唔好小學時就喊苦喊忽,好似定左死刑咁;(例如有些小朋友叻叻,卻派左間唔好的小學,咁就可能玩完喇....)

‹ 上一主題|下一主題