用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點揀小學好??
go

點揀小學好?? [複製鏈接]

點揀小學好??

我個細女讀荃灣綠楊幼稚園,大女剛在伍季明畢業.
我想細女入荃灣石鍾山或深水埗聖瑪加利英文小學.
咁我想問自行分配時無分係唔係無咩機會??
咁統一派位時,第一揀石鍾山....第四先揀伍季明,咁如果頭3個志願都不入,係唔係必入伍季明??

請申出媛手,幫幫煩惱的我...     
各位姨姨好,我係cherrie,,我仲有個姐姐13歲啦,佢唔想出鏡,所以我......!!

Re: 點揀小學好??

UP
各位姨姨好,我係cherrie,,我仲有個姐姐13歲啦,佢唔想出鏡,所以我......!!

深水埗聖瑪加利英文小學: 係直資學校, 唔計分, 要interview. 收你而又註冊的話, 要放棄官津小學位, 即無得再抽.

"咁統一派位時,第一揀石鍾山....第四先揀伍季明,咁如果頭3個志願都不入,係唔係必入伍季明??"
我唔熟荃灣區, 但除非伍季明係d無乜人揀既學校, 咁擺法, 好危險. 抽籤就係抽籤, 如果唔入石鍾山就入伍季明, 咁不如擺第二. 又或者做定準備叩門.

醒目開學勳章

connie
自行分配你有無宗教5分,若無加上無大女5分入石鍾山可能機會少d,但你應係同區大抽奬時重有機會嫁.
大女讀伍季明點解唔選返比細女,係咪讀得好辛苦定有其他理由,我想參考一下因今年我都要為仔仔選校啦!

同意zimba 所講,若諗住唔入石鍾山就入伍季明,伍季明最好放第二,因為好多家長都會放佢係第二,唔好再放熱門學校係第二至三,等同放棄,你放第四可能會無左個機會,咁咪唔抵!
‹ 上一主題|下一主題