用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 英皇 vs 銀禧
go

英皇 vs 銀禧 [複製鏈接]

英皇 vs 銀禧

請比較兩間有乜優點同缺點.....

Re: 英皇 vs 銀禧

唔駛多講....銀嬉一定好過英皇多多聲啦.....我係話好過英皇補習多多聲呀....至少銀嬉多個操場呀..但如果英皇補習有操場的話...可能我仲要考慮...!(段估你都唔會將西環英皇書院拿來同銀嬉比掛....)
小彬彬...不要無知的再將一些ok但非名校的學校去跟一些響噹噹的頂級名校比較了...這樣做對拉近它們之間的distance是予事無補的!!

以下是銀禧今年公開考試成績, 相信足以同大部分傳統名校一較高下, 同英皇應該有得比.......

HKALE
Chan Kin Wai 陳建偉         3As 1C
Chim Sai Shing 詹世丞         3As 1C
Choi Yin Chung 蔡彥宗         3As 1C
Ho Chun Ho 何晉豪         3As 1C

HKCEE
Yuen Tsz Yau 袁子 祐         8As                
Wong Kwok Yan 黃幗炘         7As 1B 1C
Lam Chun Lung 林俊龍        7As 1C       
Leung Kwan Chai 梁君齊        7As 1B       
Lai Wing Lam 黎穎琳         6As 1B 1C
Lee Chun Yin 李俊賢         6As 1B 1C
Leung Lap Kiu 梁立喬         6As 1B 1C
Yeung Shing Yin 楊盛妍        6As 1B 1C
Leung Kar Ho 梁家豪         5As 2Bs1C
Wu Yan Ching 胡欣正         5As 2Bs1C
Liu Man Ho 廖文浩         5As 1B 2Cs
**資料來自銀禧學校網頁

時代唔同 la, 好多地區名校都有好大進步, 可以同傳統名校相比, 請bigmama81 面對現實啦.........
bigmama81 寫道:
唔駛多講....銀嬉一定好過英皇多多聲啦.....我係話好過英皇補習多多聲呀....至少銀嬉多個操場呀..但如果英皇補習有操場的話...可能我仲要考慮...!(段估你都唔會將西環英皇書院拿來同銀嬉比掛....)
小彬彬...不要無知的再將一些ok但非名校的學校去跟一些響噹噹的頂級名校比較了...這樣做對拉近它們之間的distance是予事無補的!!

請問有冇人知英皇今年會考和高考成績如何??

我知道遲D英皇會轉直資, 可能驚質數下降.....其實自從5改3後, 間間都開始下降, 現在都沒有以前分得咁清楚名不名校了...只有辦得好唔好的學校....

mschanchan 寫道:
我知道遲D英皇會轉直資, 可能驚質數下降.....其實自從5改3後, 間間都開始下降, 現在都沒有以前分得咁清楚名不名校了...只有辦得好唔好的學校....

係咪巳經決定左轉直資呀??

應該係, 前排報紙都有報導, 現在好似資詢緊家長意見...最快好似2年內. 有冇bk有最新資料...

bigmama81 寫道:

哈哈,唔知係邊個無知。

小彬彬,繼續問啦。

mschanchan 寫道:

我又覺得,直資是否可以解決問題呢?我早兩年聽到這個消息,推銷得最落力的是舊生會,反而校長的回應就不太積極。

如果校方不改變思維,單靠直資,也不能突圍。

冇錯, 講得啱, 雖然轉直資可以盡攬band 1 生, 不過如果不思進取, 其實都可以好快落車.....   適者生存......

眼見好多中中積極進取, 畜勢待發, 準備上車, 可喜可賀

英皇不是官校嗎?官校也轉直資?       

Super-mum 寫道:
英皇不是官校嗎?官校也轉直資?       

官校也轉直資?--------對

咁我又唔知喎, 報紙真係有報導過, 不過, 我都係知少少扮代表, 有冇其他家長可回應.
‹ 上一主題|下一主題