用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 我想投訴.........可以點樣
go

我想投訴.........可以點樣 [複製鏈接]

我想投訴.........可以點樣

保良局胡忠中學個校長害人不淺, 我想投訴, 可以點樣做, 有冇人可以幫我呀?   

Re: 我想投訴.........可以點樣

發生セ事?

如果有關行政等問題可考慮向教統局或申訴專員投訴......

我都想投訴 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!九龍塘宣X小學害人不淺!!!!亂佈 BANDING~令到我派位派到十分差中學!!!!!要求她幫忙又『膚』洐了事,,,好采能叩到好中學!!!!!                   

各位媽咪, 睇完呢件事, 比D意見我, 應唔應該投訴, 呢件事裡應該有8名受害者, 而我囡囡係其中一名, 我個女係今年被學校選中參加左同胡忠中學合辦的 "匯材計劃" 就臨近自行選校其間, 囡囡有次放學回來好開心說, 老師說佢可以入胡忠中學讀書, 因佢有份參加 "匯材計劃", 而胡忠個校長承諾只要有份參加 "匯材計劃"的學生都可以順利入讀該校, 我初時都唔信, 因我知自己囡囡係屬brand two 頭, brand one 尾, 但係幾次升中家長會中, 及家長發問是否真實, 果個陳校長都當住全部

need to compliant

edithwfy,

你既情況好令人同情,但相信政府部門唔會受理(我覺得)。
不如你同果個校長講,如果佢仲唔理你地(受害者),你地班家長就會去各大報館投訴,到時全港市民都會知,睇下佢會點?

投訴,可先查詢保良局網址.向保良局教育部投訴

edithwfy

有幾個point, you first to tell us clearly before you lodge a complaint:
1. 照你講, 有8個派唔到,咁這個"匯材計劃"有幾多學生被學校選中?仲有冇other school join?
2. 胡忠中學的自行分配學位有多少如果你唔知,咁F.1 有多少班?這個是直接影響自行分配學位的number,
3. 你是否在自行分配也自選胡忠中學?

因照你所講, 胡忠嘅校長只能在自行分配學位stage 才可自己話事,suppose佢有20 個,匯材計劃共有25個students,咁即係有5個一定唔得,this five only can 靠派位,如果 胡忠派位全屬band 1, 咁band 2 嘅就一定派唔到。你要搞清楚這個point, 去投訴,去公間才有機會。Good Luck!

porkchopma 寫道:
我都想投訴 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!九龍塘宣X小學害人不淺!!!!亂佈 BANDING~令到我派位派到十分差中學!!!!!要求她幫忙又『膚』洐了事,,,好采能叩到好中學!!!!!                   

其實current policy, banding of our students only 靠學校暗示,往往最後搞到parents 揀錯學校,仲worse than 公開名次   

如果投訴派位有問題 , emb 第一條件是要求小學是否可好清晰給家長知道小朋友 banding. 如果是學校弄錯 ,  出錯不關乎 emb 責任 . 真要投訴 , 就要跟學校好好地傾.  話你知 , 學校是不會話自己出錯 . 只推在 emb 有問題 . 一錯可能同時有幾個學生同時出錯 .

我想知你是否投訴胡忠校長沒有遵守承諾 ??
如是 , 根本沒有投訴渠道 .  有只是 PLK 總局 .
你都係只有唱衰學校而已.
但對你小朋友仍想入讀該校於是無補.

因為你囡囡告知你時己在統一派位階段 ,
但派位結果未有. 如已碓是 band 2 , 根本派位已未到你囡囡時 , 學位早己派給 band 1 生派晒.  如果有 band  2 生可派得到 , 就是競爭者多, 你囡囡沒有運派到.

如你想真係想入讀此校 . 就跟足學校要求.
要考筆試合乎學校要求 . 如落選  , 就要人事幫手了.  要求小學校長 call 返中學.  睇下仍有否學位再給你小朋友 . 照計是可以的 . 越近 18/7 , 會知道走位差不多穩定.  14/7  時亞仔註冊時 , 見仍有後補位仍有10 個 8 個未註冊 . 還未計已獲派位的來註冊.

本人而言 , 先叩學校 , 後才想投訴.
一旦小朋友叩到好學校 ,  我就 " 物 " 仇都都報晒       

porkchopma 寫道:

恭喜你叩門成功  

要事請教 , 看PM .

HPChingchingma,
我唔係想唱衰呢間學校, 只係覺得個校長好賤, 係度出口術, 累人不淺, 我只係想佢對自己所做

派位不理想我也是受害者.
我都很明白家長心情
所以第二日給電話 emb 了.
如果是派位上是 emb 有問題
是要跟小學詳談在那出錯.
有了所有數據資料才可作出投訴.
但依你問題所在 ,
好似是........
校長有問題 ......
家長又有些問題....
學校又有問題 ...........
學生 BANDING 問題 ......

有地方唔明白 :

<<<<<但照我所知, 有d家長連第一階段 " 自行選校" 都放棄 , 一心一意等入 " 胡忠",  又有d家長係第二階段填表時只填第一志願係胡忠 , 其他就放棄唔填 ,........>>>>>>>>>>

既然想入讀.為何自行申請中學沒有選胡忠 ?
是否有家長一廂情願 ,明知小朋友 BANDING 都幾後 , 自行申請根本沒有機會取錄 . 而索性等胡忠接收 ??

又不明白 , 為何小學老師都可接受統一派位填表時, 只填一間中學 , 這種遊戲照計老師很清楚玩法.真不可思異 !

話可以用特別途徑入讀, 不過小朋友無論怎也要按正常派位的去做. 點可以這樣是是旦旦  

亞仔叩門時 , 此校要求比較高 ,小 5 小 6 曾經要一次考試有過 2 A 1 B  ,  不要 PROFILE , 只要成績表和填學校表 , 肯定它想收既叩門仔是 BAND ONE 尾學生 . 我想那個 "   才  " 計劃是原本想收 BAND 1 - 2 學生 , 如果派不入該校  , 要叩該校也不難 . 問題是否該學生成績是否趺了太低 , 去到 band 2 - 3 ,碓要校長 R 頭 , 要反口 . 無論怎樣如果仍想入讀該中學 的 plk 小學家長 , 向小學反映 , 可否出手幫助 .

慶幸你大幸中之大幸 , 按升中玩法替囡囡選校. 是派了第二志願 ??

<既然想入讀.為何自行申請中學沒有選胡忠 ?
是否有家長一廂情願 ,明知小朋友 BANDING 都幾後 , 自行申請根本沒有機會取錄 . 而索性等胡忠接收 ??

又不明白 , 為何小學老師都可接受統一派位填表時, 只填一間中學 , 這種遊戲照計老師很清楚玩法.真不可思異 !

話可以用特別途徑入讀, 不過小朋友無論怎也要按正常派位的去做. 點可以這樣是是旦旦>

好同意以上論點.  
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

HPChingchingma 寫道:

亞仔叩門時 , 此校要求比較高 ,小 5 小 6 曾經要一次考試有過 2 A 1 B  ,  不要 PROFILE , 只要成績表和填學校表 , 肯定它想收既叩門仔是 BAND ONE 尾學生 .

HPChingchingma

我一直想不通一個問題: 有些學校90分以上先A, 有些學校就85分以上就A, 咁中學凭成績表點區分學生實力呀?講真 85同90真係有d距离.

OCTOBER. >>

見是這 TOPIC 的題外話, 所以請見 PM.

HPChingchingma 寫道:
OCTOBER. >>

見是這 TOPIC 的題外話, 所以請見 PM.

HPChingchingma,
收到嘞,唔該晒,小學的名氣唔多唔少對昇中都有幫助。

holokmom 寫道:

1. 照你講, 有8個派唔到,咁這個"匯材計劃"有幾多學生被學校選中?仲有冇other school join?
2. 胡忠中學的自行分配學位有多少如果你唔知,咁F.1 有多少班?這個是直接影響自行分配學位的number,
3. 你是否在自行分配也自選胡忠中學?

1. wish your kid be happy and prosperous in secondary school

2. "三校滙才計劃" 何時舉行? (自行收生前 / 後)
3. 參與計劃學生人數? (會否多過胡忠中學自行收生學額 )
4. 成績中上定義? (因涉及三校, 計呈分試定小五 / 小六成績 )
5. 學生如何入選 "三校滙才計劃" ? (由胡忠中學決定 / 自行報名)
6. 胡忠中學自行收生學額數量?
7. 中小學是否聯繫學校?

受害人的父母: Why don't you still not answer our questions ?

參與計劃學生人數 + 的自行分配學位有多少 =胡忠中學校長有冇權、有冇可能作出承諾的條件!如果他只有25個位在手,有30個參與計劃學生人數,咁佢点應承你哋呢?

你小學方面嘅老師亦應很清楚這個rules, 係咪校長在promise的同時係有條件的,即如有家長講:要收特定的成績以內。

如果這8個是條件以外的,叩門都無用ga!

當然,以上只是我哋估,但觀乎這case, 表面看來,有很多points 都.......

不如你講清楚啦,如果我哋估嘅係啱嘅,根本都無得投訴!   
‹ 上一主題|下一主題