用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 334 的疑惑
go

334 的疑惑 [複製鏈接]

334 的疑惑

請問在新學制下,小朋友可否中途轉校?

Re: 334 的疑惑

舊戲院可以中途離場,
新戲院應當唔會唔同!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

請問在新學制下,小朋友可否中途轉校?

Dolldoll,

Good question, since the 334 system will require students to have long term assessment, how can he move his assessment result from one school to another school if they are doing the difference project.

Very good question indeed!!!

334學制下,有沒有升高中嘅考試(例如中三評核試等等...),學生係唔係喺同一間中學讀初中和高中?

334制在今年九月實行,六年後會有兩批學生爭大學學位,
忽發奇想-若在這六年期間該學生留班,那麼便會避過這爭學位潮或根本不容許學生留班. 請賜教

有冇人呀? 聽唔聽到呀?係唔係去晒食飯呀,返來吧!

我朋友個仔今年F.1留班,蚩不是自動跌入334制度

舊年中一新生入學冇耐,九月幾已有家長問定可唔可以留班。因為佢囝囝係最係一批舊制。不過最後冇俾佢囝囝留班,因為驚接受左,其他家長都咁要求,到時唔知點算。

另外,呢一批新生,佢地有機會在升高中時,如果成績唔咁理想,可以揀一d有辦職業導向課程的高中學院,不過唔係強制性,我估唔會有家長揀,多數都會讀哂六年。

中學行新制 名校爭崩頭 09年起初中直升高中 中一不足71人即殺校

明報 6月 7日 星期三 05:05 更新

【明報專訊】中學生入學人數由8萬急跌至未來5萬,教育統籌局藉2009年推行新高中學制(初中3年,高中3年),趁機迫使名校減收學生,包括嚴禁超收學生,每班最多收40名學生,教統局預計全港因而廣 告

減少約1900個中一學額,明年9月升中學生入名校機會大減。同時,2009年起取消中三評核試,確保所有中一學生原校升讀高中至畢業。

另外,收生不足的中學,中一人數不達「死線」71人,便會接教統局「殺校令」而隨時停辦。

教協將號召中學反殺校令

教育專業人員協會會長兼立法會(相關新聞 - 網站)議員張文光(相關新聞 - 網站)批評,教統局的中學「殺校令」較小學殺校政策更嚴苛,指教統局「一殺到底,愈殺愈狠」,「小學只要有1班,夠23人就免殺校﹔中學要有3班,每班35人,才可倖免」。他表示,教協將號召全港中學反對教統局的殺校政策。

每班40人封頂 名校學額減逾千

教統局將於下周立法會教育事務委員會,討論「中學班級結構重整」安排。教統局文件解釋,將於2009年推行新高中學制,有必要重整中學班級結構,建議取消中三評核試,所有學生在同一中學完成6年中學教育,現時初中班數多於高中的中學,或需減少初中班數配合。

教統局官員解釋,現時全港四分三中學(304所)開辦5班或以上中一,不能強制減至4班,否則會引起家長強烈反對。他指規定學校高中與初中班數相同,可令部分校舍細小的學校自動減班。

另外,教統局亦發現全港受歡迎中學有2600班初中「超收」學生,共超收學生5400人,因此建議將每班收生上限,「封頂」為40人一班。

英文中學聯會主席樓曾瑞認同,因應家長要求,英中「超收」情
‹ 上一主題|下一主題