用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想請教藍田聖保祿及觀塘聖傑靈都係 band 1 教學有何分別 ...
go

想請教藍田聖保祿及觀塘聖傑靈都係 band 1 教學有何分別? [複製鏈接]

想請教藍田聖保祿及觀塘聖傑靈都係 band 1 教學有何分別?

請大家告知, 謝謝!

Re: 想請教藍田聖保祿及觀塘聖傑靈都係 band 1 教學有何分別?

請大家告知, 謝謝!

Re: 想請教藍田聖保祿及觀塘聖傑靈都係 band 1 教學有何分別?

聖傑靈校風好D!
http://lb3f.lilypie.com/Cvyyp8.png[/img][/url]

醒目開學勳章

DEARmaba:

請大家告知, 謝謝! [/quote]>>>>藍田聖保祿
係多年黎以傳統教學,聖潔靈係活動式教學...

這二所學府校風都非常好..如子女派往,請放心鼓勵佢努力讀書,一定學有所成...

betty   

我囡都是係讀聖傑靈,她今個昇班試考獲全班第一名,這多得老師的悉心教導!
她班內有個留級兩年的同學,常常缺課,老師用盡方法,想幫她納入正軌;每天早上都morning call給她,又幫她補課,無奈這女孩因家庭出現問題,自暴自棄,今個學期完結後,她終於要退學,老師既心痛又無奈。還有個校長好有心,每次家長團契校長都在場(每月一次),又細心留各家長的困難。
以前我聽一個從事教育工作幾十年的朋友說,校長是學校裡的領導者,她的取向,對學校影嚮致深!
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_1199.gif[/img]我的靈歌唱,要讚美我的神,頌讚歸主名,我的靈歡呼,因我主是活著,永活在我心!

想知聖潔靈係點,買隻"中學"(紀錄片)DVD睇就知。導演是張虹。以英華男校和聖傑靈為題材。

LAMLAMMUM,

你囡囡真係叻女, 全班第一名, 請問她是否自行收生入?
小學時考第幾? 可否告知? 謝謝!
其實以前係想入聖保, 但係怕囡囡讀得辛苦.
:

falafala,

"中學"(紀錄片)DVD 請問邊度有得買? 謝了.

maba 寫道:
LAMLAMMUM,

你囡囡真係叻女, 全班第一名, 請問她是否自行收生入?
小學時考第幾? 可否告知? 謝謝!
其實以前係想入聖保, 但係怕囡囡讀得辛苦.
:

LAMLAMMUM,

I want to know too!!

老師話聖保褓D同學比較文靜,
因囡囡比較活躍, 聖傑靈適合佢多d,
所以想知你小朋友小學時考第幾??
我地可以了解多d!!
thanks!!

我都諗緊揀邊間做第一志願,雖然囡囡小五全級考第一,但佢資質只屬一般,唔算聰明,讀聖保祿會比較辛苦,揀聖潔靈可能較合適,來年可以報考兩間中學,希望是但一間會收佢啦  

ha8mo 寫道:
想知St Paul Sec的女係點
問下聖言仔就知      

我有時上藍田食飯會見到聖保祿d妹妹仔,佢地個個都好純好乖,紮住條馬尾精精神神,大部份戴眼鏡,有d食晏都帶埋本書,好少會三十幾度著住件冷衫,叻女真係有樣睇  
佢地同聖言o既午飯時間唔同,所以冇得約食飯  

我就係覺得聖保祿d同學仔,佢地個個都好純好乖,
成日都睇住本書,所以乖既女仔真係有樣睇 !!

透底可以著件靚D o既underwear,駛乜著羊毛衫咁誇張?去街時著吊帶背心仔短裙時又唔覺尷尬?有d係因為自覺件校服唔靚唔型想遮住,唔通男仔都驚透底?扮型就真!所以只要留意o下d學生o既髮型、衣著及行為,就會估到間學校o既banding  

好感恩!我女係派位入去,自選時連INTERVIEW都無份,佢係藍循畢業既,小二至小六都係精英班,不過都係中間位。
LUCKYDRAW,入左ST.CAT.,開頭都擔心佢壓力大,成績應付不來;第一次考全班第八,我已經好滿意,因為我最希望佢開開心心,成績中等就得,我唔使佢考第一,怕她壓力太大!
之後,個女發力,晚晚兩父女食完晚飯就溫習二小時,個女決定讀好書,話唔要浪費時間;之後,唔打機,唔睇電視(淨系食飯睇),全沒有時下一般青少年的惡習。加上我由去年暑假,每日用一本為兒女禱告的小冊子,為她祈禱,她現在好乖,少左駁嘴,大家有商有量,我地D關係越來越好!
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_1199.gif[/img]我的靈歌唱,要讚美我的神,頌讚歸主名,我的靈歡呼,因我主是活著,永活在我心!

可在教協訂購,或:
www.yec.com/chinese/vcd_detail.php?vcd_id=37
maba 寫道:
falafala,

"中學"(紀錄片)DVD 請問邊度有得買? 謝了.

肥妹仔KanKan
我選校條件係一定要基督教,我既目標係佢能有好既宗教信仰在心靈內,那便不會壞得去邊;有時年青人在青春期,你同佢地講野,好多時大家JEM哂線,對唔到嘴;但用聖經既說話同佢講解,她便能靜靜思想一下對與錯,稍後便可和我再討論是與非和她自己的想法,然後大家再找一個共通的方法去處理,久而久之便能形成一種大家互動的生活方式,好好用,大家又舒服!

LAMLAMMUM,
好羡慕你呀!!

BettyLam,
你都係好令人羡慕呀!!

你都可以架!我係一個好普通和平凡的女人,不知何解,總是常有恩典臨在!啊門!
‹ 上一主題|下一主題