用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問張祝珊/庇利羅士的收生資格?
go

請問張祝珊/庇利羅士的收生資格? [複製鏈接]

請問張祝珊/庇利羅士的收生資格?

有無人今年派到以上其中一間學校?有無話邊間小學比較多學生會派到?

Re: 請問張祝珊/庇利羅士的收生資格?

我個仔果班有一個同學入咗庇利羅士, 佢考全班17左右, band 1 尾.......

小彬彬,

請問知唔知佢全級考第幾?平均分幾多?係咪第一志願呢 ?我鍾意 li 兩間學校,不過唔知博唔博好.我個女今年升六年級.麻煩你.介唔介意講你小朋友讀邊間小學.你的小朋友派得手理想嗎?

我個仔派咗張祝珊,第一志願。
佢全級十幾,祝你個女明年好運。

lavender~cat 寫道:
小彬彬,

請問知唔知佢全級考第幾?平均分幾多?係咪第一志願呢 ?我鍾意 li 兩間學校,不過唔知博唔博好.我個女今年升六年級.麻煩你.介唔介意講你小朋友讀邊間小學.你的小朋友派得手理想嗎?

佢全級三十幾, band 1 尾, 同班有幾個成績好佢好多考庇利羅士都唔掂........不過佢有8級小提琴, 仲有好多課外奬項, 自行時全班只有佢一個人有得 2 nd interview........
小兒讀九龍循道, 自行考入華英.........我覺理想, 但我老婆覺得唔理想, 因為佢想小兒入華仁, 主要係有人問個仔讀邊間學校, 你話讀華仁會威水好多, 學校好唔好,是否適合個仔都唔係咁重要......

抱歉絕不能認同小彬彬太太那句:"主要係有人問個仔讀邊間學校, 你話讀華仁會威水好多, 學校好唔好,是否適合個仔都唔係咁重要......"反之我認為'學校好唔好,是否適合個仔'係最重要。學校唔好,學生的潛質不能被發掘;學生唔鍾意學校,學習唔會投入,更甚者,因而自暴自棄的我都見過。入學是為了學習,不是給父母用來炫耀的。
請原諒我講得太直,但事關小朋友的幸福與前途,我實在不吐不快!!!

同意!
falafala 寫道:
抱歉絕不能認同小彬彬太太那句:"主要係有人問個仔讀邊間學校, 你話讀華仁會威水好多, 學校好唔好,是否適合個仔都唔係咁重要......"反之我認為'學校好唔好,是否適合個仔'係最重要。學校唔好,學生的潛質不能被發掘;學生唔鍾意學校,學習唔會投入,更甚者,因而自暴自棄的我都見過。入學是為了學習,不是給父母用來炫耀的。
請原諒我講得太直,但事關小朋友的幸福與前途,我實在不吐不快!!!
[img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_446_01_01.gif[/img] [img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_594_01_01.gif[/img] [img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_775_01_01.gif[/img]

我個女讀香港南區官立小學,升中派位去庇理羅士係1st choice

喺南區官立若小朋友是band1成績入A班,升中派位英中有英皇及庇理羅士.中中有金文泰(ALL 1st choice)

小學有步操管樂團,中樂團,搞擊樂團,合唱團,田徑隊

今年升中派位結果:

10個女生去庇理羅士(8個A班,1個B班,1個C班係六年級插班生,

vinbet,

Congratulation! 咁如果你果個係女,你會揀張祝珊定庇利羅士呀?

‹ 上一主題|下一主題