用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 派唔到心儀中學家長分享心得
樓主: henry1328
go

派唔到心儀中學家長分享心得 [複製鏈接]

Re: 派唔到心儀中學家長分享心得

3kidsma 寫道:
阿仔第三志願派沙田林_謀,雖已覺幸運了, 但總有些少遺憾.唉比上不足比下有餘了.   

3kidsma>>
照計沒有可能
直情無可能 .

你自行申請是否也是林求謀 ??
如是 , 你小朋友應是自行時已取錄 .
可在註冊時問學方是那次取錄.
學校是有 MARK 到.

又可能typing mistake , 派第三志願是 林漢光比較合理.

HPChingchingma , 你好!
因我是跨網才有如此結果!上年有學兄第四志願都入到, 今年我想安全些, 提前至第三志願lor. 但要叩她門, 要全年級首五名, 比曾記要求還高.  

HPChingchingma,

你好嗎 ?

咪咪
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

今年派位有d奇,阿囡同學仔派到第6志願係郭得勝,咁後位置既band1都派到.
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

3kidsma>>
噢 !
跨區 i see      
真係恭喜你 .

音咪 >>
多謝上天保守我一家 .

所以而家蒲頭呀.   

收工 , 886

留意手機.

HPChingchingma,

恭喜!   

等你電電!

其實年年仲有錯配,EMB真失敗   。兩年前,細仔全級考頭廿名內,派第六(band2中中),何嘗唔感氣憤同氣餒,最後有band1英中收佢,已無計教是band1頭、中、尾,最緊要校風同老師好,都如願已足了。

一日未開學都唔好買校服同書本,甚至有些學校開咗學後,會通知叩門生有學位。

yammyma 寫道:
今年派位有d奇,阿囡同學仔派到第6志願係郭得勝,咁後位置既band1都派到.

yammyma,

請問係唔係沙田區派位呀?

應該是選學校有問題,可能太進取了。

mos2468 寫道:
一日未開學都唔好買校服同書本,甚至有些學校開咗學後,會通知叩門生有學位。

你是指band1還是band2學校呢?

band1&band2學校都有。

大家都好唔好運,但比起上來我仲慘,我個仔派到17,我已將呢間學校放在區內最last的,咁都中,真係不知所謂(教育暑),想叩門無奈自己個仔d成績又差,好嬲!把心一橫真係想唔去報到.

mos2468 寫道:
band1&band2學校都有。

[size=large]如果一些叩門學校只是放低porfolio呢??有冇機會呢??

不要氣餒,會影嚮小朋友的.門當戶對再努力,希望在人間

October,

係沙田區.

October. 寫道:

yammyma,

請問係唔係沙田區派位呀?

我個女咪又係咁 ,派到17:-
老師幫我睇過份表都話幾穩陣(因為自己都知個女無乜運氣),真係無諗過派到五名以外........重要

各位請不要氣餒.
我昨去叩門我的第1 & 第2 自願.(我被派到第5自願)
第1自願需父母或其中一個陪小朋友一齊去面試.
第2自願只需小朋友面試.
面試後兩間都話收我的小朋友,重叫我地明天內辦
註冊.
係咪比個大抽獎玩死!

各位請不要氣餒.
我昨去叩門我的第1 & 第2 自願.(我被派到第5自願)
第1自願需父母或其中一個陪小朋友一齊去面試.
第2自願只需小朋友面試.
面試後兩間都話收我的小朋友,重叫我地明天內辦
註冊.
係咪比個大抽獎玩死!

Henry1328

恭喜!恭喜!

本來想安慰你, 係真的, 你個小朋友之前的努力一定唔會白費。若抽到band 1英中, 都算la, 當然而家仲好tim la。

上到中學, 唔好以為仲有老本可以吃, 個d小朋友唔努力, 仲出去玩, 好快會跌番落黎, 讀書係長途賽, 對手係自己, 唔係其他小朋友。我明白你之前的感受, 但最緊要令小朋友知道,好運唔可以一生隨著你的。

你的小朋友做到了, 今次証明了他的實力la.

henry1328:

恭喜你呀!
努力+成績好,係有回報的,終於證明左以上的道理。
我發覺 band one 學生好多都可以叩門成功,叩門最大挫折多數係果d band 2 派左去 band 3 的學生,band 2 學校梗係想收 band 1 學生,band 2 學生又唔想入 band 3 學校,好難搞!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題