用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇人知沙田郭德勝中學好嗎?
go

有冇人知沙田郭德勝中學好嗎?

有冇人知沙田郭德勝中學好嗎?

請問沙田郭德勝中學屬band幾呀? 成績及校風如何? 有冇人知呀? (幫朋友問)

Re: 有冇人知沙田郭德勝中學好嗎?

Band 1中至尾既好學校,成績中上校風良好。

這校, 小兒都有去參加提早叩門考試, 學校位置唔近商場, 食飯都比較 Trouble,  但我見過他們老師都幾好, 校舍 and 環境好和靜, 但我知道這校比較重信仰(天主教), 如你不是, 機會都幾細,
小兒都收不到他們通知 second in, 但小兒好彩, 派到第1, 曾肇潻.
有沒有去找 大圍-'鄭榮之', 我有去過學校介紹會, 我如要叩, first choice 會去這間.
Hope this can help your friend.
God Blessing every in need.

kc2021 寫道:
這校, 小兒都有去參加提早叩門考試, 學校位置唔近商場, 食飯都比較 Trouble,  但我見過他們老師都幾好, 校舍 and 環境好和靜, 但我知道這校比較重信仰(天主教), 如你不是, 機會都幾細,
小兒都收不到他們通知 second in, 但小兒好彩, 派到第1, 曾肇潻.
有沒有去找 大圍-'鄭榮之', 我有去過學校介紹會, 我如要叩, first choice 會去這間.
Hope this can help your friend.
God Blessing every in need.

kc2021,

恭喜晒,聽講曾肇潻成績TOP好多人爭,妳小朋友學校多唔多人選呀?可唔可以分享講吓妳的選校經驗?
唔該晒!

小兒頭2次呈分試都是全級第2, 第3次失手, 全級第10.
而小兒自行收生都是選這校, 唔知自由收生巳入 or 派入.
但今年選 '林裘謀'在第1都失手, 好多人選.  

Hi, kc2021

嘩!恭喜哂呀,你囝囝咪好興奮!

mccmom

kc2021 寫道:
小兒頭2次呈分試都是全級第2, 第3次失手, 全級第10.
而小兒自行收生都是選這校, 唔知自由收生巳入 or 派入.

妳仔仔好叻,咁好成積有可能第1輪已入咗啦。

但今年選 '林裘謀'在第1都失手, 好多人選.  

妳仔仔同學選'林裘謀'在第1都失手?

Dear mccmom,

感謝'你'和之前賜教我的 BK Mum, 在你們身上學到唔小,
我希望能夠和其他 BK Mum 分享此經驗和心得.
祝你女兒學校生活愉快.
God blessing your family.    

對呀.  First choice '林裘謀', second choice '呂中', Third choice '林漢光'. 最後派了'林漢光'. so sad. this girl 是全級頭3名.

kc2021 寫道:
對呀.  First choice '林裘謀', second choice '呂中', Third choice '林漢光'. 最後派了'林漢光'. so sad. this girl 是全級頭3名.

原來林裘謀咁搶手,我朋友個女系那里讀緊,當年她是BAND 1,10幾名次。
我覺得將“呂中”排第2,晒咗嘍。

今年九月細仔係郭德勝升F.3,我家唔係天主教徒,當年叩門成功入讀,同其他叩門成功嘅同學亦無宗教背景,只論筆試面試同小六成績。雖然是天主教中學,但過往2年,並沒有舉行過mass或帶宗教色彩嘅活動。

郭德勝雖不是band1 中至top嘅中學,但老師們好用心教同學(無論成績好壞)。