用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 馬鞍山陳震夏中學
go

馬鞍山陳震夏中學 [複製鏈接]

馬鞍山陳震夏中學

沙田區媽咪點睇呢間中學呢? Thanks!

Re: 馬鞍山陳震夏中學

校舍好大好靚
係超級靚
兩年前亞女叩門叩過
當年收到的風係唔錯
幾好的中中
師資也係好的

小兒有個上門大學補習老師是讀這學校, 佢話這學校讀書風氣不錯, 我個人覺得這校'中文'成績幾好. 因為我check 過這學生 exam result 'A'.

kc2021 寫道:
小兒有個上門大學補習老師是讀這學校, 佢話這學校讀書風氣不錯, 我個人覺得這校'中文'成績幾好. 因為我check 過這學生 exam result 'A'.

乜呢間學校唔係得5年歷史咩, 咁快出左大學生la

不是由中1讀起, 只插班入讀.

kc2021 寫道:

但呢間學校2000年先開中一, 即係話今年先有中六喎, 咁你個補習老師係幾時畢業架?

I_LOVE_BB 寫道:
[quote]
kc2021 寫道:

但呢間學校2000年先開中一, 即係話今年先有中六喎, 咁你個補習老師係幾時畢業架?[/quote]

吓.......今年先開中六, 咁快就讀大學, 玩野咩......

聽聞陳震夏校風淳樸,因為F.1-F.3是在校內進膳,F.4-F.5一個星期可以出外進膳1-2次. 避免學生與校外不良少年接觸。

有家長參觀過此學校後說.當日全由學生組成小隊帶領家長及學生參觀及講解,當家長及小學生參觀完還有由中學同學預備的大型答問大會及學校介紹.其實由一班中學生負責此工作十分難得,由此可看出此校的教學觀念與培養學生的耐心。

咁呢間學校係band幾?
‹ 上一主題|下一主題