用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中派位結果入來分享呀.
樓主: Happyfamily
go

升中派位結果入來分享呀. [複製鏈接]

Re: 升中派位結果入來分享呀.

恭喜各位!我就有咁好彩啦!派咗間30志願以外既學校,辛苦咗幾日都未有答覆,非常頭痕兼擔心!   

ngkan,

咁宜家派左去邊呀? 叩唔叩到門呀?
ngkan 寫道:
我個仔間小學,在我認識的 band 2 學生中有很多派不到頭三個志願,我個仔派 12 志願。       

gardenma,

你有無去試文理呀, 我朋友個女派左去永光, 11/7去文理叩門都比佢叩到呀, 你去試下啦.
GARDENMA 寫道:
我姪仔係BAND 2生, 派咗去BAND 3學校, 已經跑咗2日啦!
請問知唔知黃大仙聖文德轉咗男女校之後好唔好?
謝謝幫忙

孖T媽,

一係去隔離區試下啦, 過左30志願既學校都唔會好得去邊喎, 你係邊區架?
孖T媽 寫道:
恭喜各位!我就有咁好彩啦!派咗間30志願以外既學校,辛苦咗幾日都未有答覆,非常頭痕兼擔心!   

hi 咁多位 ... ...
好驚呀 ~~~ 派到30以外既志願 ????   
咁咪好辛苦咁搵緊學校囉 ... 加油呀

我8卦想問吓 係咪11/07派位嗰日就可以去所
派既學校註冊架喇 ??? 我係網上見好似又有話
13 OR 14/07先註冊 ??? 究竟係點架 ???
雖然未到我 ,但我都想問定,唔駛第日慌"串"大亂

[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

rclamlam,

可唔可以提供d意見比我呀? thanks!

gardenma

文理聽 日去面試, 佢老師話係band 1, 其實校風好唔好? 學生會唔會好壞? sorry, 太多問題, 真係好擔心!

另外, 如果以下3間學校收咗, 妳會點揀

1) 西貢鄭植之
2) 聖文德
3) 文理

many thanks!  

GARDENMA,

聽我朋友講就應該係文理最好.

GARDENMA 寫道:
文理聽 日去面試, 佢老師話係band 1, 其實校風好唔好? 學生會唔會好壞? sorry, 太多問題, 真係會擔心!

另外, 如果以下3間學校收咗, 妳會點揀

1) 西貢鄭植之
2) 聖文德
3) 文理

many thanks!  

rclamlam

多謝妳既意見  

gardenma

好開心...第一志願呀.....
其實真係要多謝bk一班媽媽,之前好擔心派得唔好,所以做左好多準備功夫,呢度d媽媽,比左好多意見,好彩用唔著咋....hehe     

考得唔好既小朋友(媽媽),唔好灰心,最緊要係盡左力.
加油,加油..媽媽真偉     
各位姨姨好,我係cherrie,,我仲有個姐姐13歲啦,佢唔想出鏡,所以我......!!

我們呢d網上朋友, 要彼此幫助嗎, 解決困難或提點.

rclamlam:

可以分享下你囡囡自選那一間英中嗎 ?
我以為在這階段只有band1頭才有机會入選...我兒明年派位, 他也是band1尾band2頭.   

謝謝!
[quote]
rclamlam 寫道:
我阿女都係band 1尾band 2頭, 選校係第一二志願係band 尾band 2頭既中中, 之後第三至十志願都係band 2, 再之後先係band 3, 最後係band 1英中, 好好彩, 阿女係自行收生時已經收左, 所以唔知呢個方法選校係咪正確, 但係正常都係咁選.

女兒第一志願-上智

請問如何選擇:

小西灣福建中學
閩僑中學
佛教黃鳳玲中學
劉永生中學
寶血中學
荷東中學
嶺南衡怡中學

懇請代為排列次序, 由好到差, 謝謝!   

rclamlam ,

多謝晒啦!撲足成個星期卒之噚日有學校打嚟話收佢!    等到頸do長埋呀,我差唔多港島區嘅學校日日打電話,日日去拍門,真係辛苦架!    不過,個女返咗一日果間band 3學校補課,已經話我知有個F.1仔一出學校門口就食煙啦,呀女仲識問我唔係18歲先至可以買煙嘅咩!唉!好在啫,避開咗啦!   

孖T媽,

一係去隔離區試下啦, 過左30志願既學校都唔會好得去邊喎, 你係邊區架?
[quote]
孖T媽 寫道:
[/quote]

mandyyyg,

我女唔係讀英中架, 如果係band 1尾band 2頭既學生揀英中, 真係會好博架, 分分鐘連band 1中中都入唔到架, 你真係要小心, 你可以係自行收生時揀band 1中中, 基本係有收小部份band 2既中中, 入到既機會就增加, 因為band 1既學生基本唔會係自行收生階段揀band 1中中, 咁樣你阿仔入到既機會就大, 千萬記住不可博, 分分鐘博唔到就派到唔知第幾志願, 到時你就慘.

孖T媽,

恭喜你叩門成功   

恭喜孖T媽叩門成功........
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

恭喜孖T媽, 雖然喺耐咗啲先有消息, 都總算避咗啲壞份子, 中學既年紀最聽朋輩話, 最驚到時書讀唔成連個女都冇埋, 不過  e+ 一天光哂, "燈"你開心!!   

恭喜你呀, 孖T媽 !!

F.1仔一出學校門口就食煙 ??  嚇死人呀 !!  邊間學校呀 ??

孖T媽 寫道:
rclamlam ,

多謝晒啦!撲足成個星期卒之噚日有學校打嚟話收佢!    等到頸do長埋呀,我差唔多港島區嘅學校日日打電話,日日去拍門,真係辛苦架!    不過,個女返咗一日果間band 3學校補課,已經話我知有個F.1仔一出學校門口就食煙啦,呀女仲識問我唔係18歲先至可以買煙嘅咩!唉!好在啫,避開咗啦!   

[quote]
孖T媽,

[quote]
孖T媽 寫道:
[/quote][/quote]

多謝各位煮妹!北角區X僑中學,其實呢間學校都收好多新移民,我星期二特登同個女上去,見到D學生都有D驚,gel晒頭架,講晒粗口,又食煙,我比較思想守舊,接受唔到呢D同學仔咁細個已經係咁![quote]

cj712644 寫道:

恭喜你呀, 孖T媽 !!

F.1仔一出學校門口就食煙 ??  嚇死人呀 !!  邊間學校呀 ??
‹ 上一主題|下一主題