用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問資優兒童在幼兒時相比其他有何不同? ...
go

請問資優兒童在幼兒時相比其他有何不同? [複製鏈接]

請問資優兒童在幼兒時相比其他有何不同?

是否很快走路, 說話, 精靈活潑?
喬喬係2004年11月23日出世

Re: 請問資優兒童在幼兒時相比其他有何不同?

我唔係專業,唔可以俾專業答案俾你。只能夠話你知我b既情况。
我個大女係早產兒,33週尾就出咗嚟,BB時樣樣都慢過人,兩歲幾先識叫媽媽。但當時第一次做媽咪唔識驚又無經驗,所以唔覺有問題。後來上咗幼稚園,總係好似樣樣都比同學差D,又無專注力,不過諗住佢係早產而老師又話OK•所以無理佢啦!
上咗小學就大劑啦!開始有過度活躍,EQ 低及上堂唔留心嘅跡象,但老師問佢佢又識堝。攪到老師唔中意仲迫我帶佢做評估,睇吓係咪有學習或者寫作障礙,一check先知係資優.不過咁又点,老師唔一定中意嘅嗎因為會唔聽話呀嗎。
以上只係我個女嘅特徵,唔係個個都係咁嘅,對我而言我寧願我兒係一個普通資質但EQ高的孩子。 :cry:  :cry:

每個資優人仕都不同,有啲細時反而俾人感覺學嘢慢,成績差,小說話,唔合羣.

可否分享多一點行為和性格的特徵?

Connie

ConnieKwok
以我個仔為例,
思想會俾其他細路成熟,
對其他人行為會特別敏感,
堅持自己理念,鐘意睇書,
對數學有強烈興趣,
喜歡問題,追查答案,
佻戰權威.
不怕群眔壓力
過於盡責
‹ 上一主題|下一主題