用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生媽咪K.3 開心Chatroom for(2006-2007)
樓主: LL6684
go

民生媽咪K.3 開心Chatroom for(2006-2007) [複製鏈接]

Re: 民生媽咪K.3 開心room for(2006-2007)

hi,有冇媽咪可以confirm下比學校o既學生相是否必須要係藍色底o架? thx!
世上只有媽媽好,我就係一個好媽媽啊 :)

Re: 民生媽咪K.3 開心room for(2006-2007)

簽名被屏蔽

該用戶已被刪除

聽講K3J個班主任即是Ms.Yip.

車路士,
我唸藍色底比較好d,因為每年學校影果d學生相係用藍色的.

車路士 寫道:
hi,有冇媽咪可以confirm下比學校o既學生相是否必須要係藍色底o架? thx!

[size=large]今日1/9開學啦

[size=large]K.3 上午11:00a.m-12:00p.m

2006-2007年度新學年 開學日(不需攜帶背囊書包)
<派發學生註冊表、學生手冊、通告、手挽袋、毛巾盒、膠杯、食物盒及膠File>

hello LL6684 & everyone
終於都開新學年啦,星期一便要返下午班啦,因為老師話要早半個鐘以上返到課室準備,所以未夠12點便上校車了,順便再提提大家9/4要帶d咩返學吖..............
該用戶已被刪除

hi LL6684,

I 'm back to Hong Kong. If you have time, pls call me.

Canmax
:-P  :-P  :-P

各位媽咪

終於返學了!!!
今年轉返下午班有d 唔慣(指我自己). 我要返工, 早上只好依賴賓姐姐照顧返學.
希望我好快適應啦.

學校好勁呀, 老師話這兩年來 小學對回頭叩門的幼稚園生, 一個都冇收(包括班上考第一的小朋友). 大家要小心處理.

LL6684,

Pls check PM.

hi all k3 mama

我係k2 媽媽
我都想知多d轉左下午班後你地適應如何
希望你地唔介意我入黎8下

有d野想呻下
但事情總叫解決左

家住何文田
回家個程保姆車話要個仔係車到坐45mins
即12:50mins 開車送佢回家
1點先到家門

理由係無車順路
要等埋小學果班放學

我唔知點算
試問一日45mins
5日就幾多個小時

一星期就咁浪費左幾多時間

點解得百利去何文田

我而家真係唔知點做
因工人要揍兩歲的女兒
又點可以出黎接佢呢

頭先仲1:30pm 到達家門

於是打去cancel 左回程的校車
現在睇下有無得搵街車 or 婆婆黎幫手

想問下你地以前係咪一升班坐校車的又係咁亂

Pearllpopo

唔多明

學校好勁呀, 老師話這兩年來 小學對回頭叩門的幼稚園生, 一個都冇收(包括班上考第一的小朋友). 大家要小心處理

係咪之前唔報小學
但派位後唔滿意於是想讀回民小的
學校就唔多想收?

好姨

是的, 係派位後唔滿意於是想回民小讀小一.
學校真係唔收.

* * * * *
妳的問題:
如果小朋友要等小學放學後一齊乘車 而等的過程中係在學校內, 我就覺得冇問題, 但如果係在車上等就好似幾浪費時間和事實小朋友亦會好辛苦.
眼見除百利車外, 好似仲有其他保母車接送民生學生, 不如試

各位 K 3 媽咪, 有事請教    , 小囡讀緊 K2,
但想知道在 K3 選小學時, 如果已經選左民小,
係唔係唔比再大抽獎  

cherrybibi,
就算選咗民小, 都仲可以大抽奬的, 但好似民小會知道你參加的.

各位K3J媽咪,

請問今天上課有沒有什麼特別事情, 因今天囝囝起身就100.1 度, 所以冇返學, 上年K2又係咁, 剛開學就病了5天, 希望今次唔會啦. 唔知派咗書未呢???

叮叮噹,
k3e 已經有功課了--英文 寫Aa - Zz, 另 one page "Step up" worksheet.  

即係大抽獎完可以民小 & 抽的小學當中揀, 先決定留唔留在
民小  

叮叮噹. 寫道:
cherrybibi,
就算選咗民小, 都仲可以大抽奬的, 但好似民小會知道你參加的.

cherrybibi,

情況是大約是這樣:
(1)  九月份自行報名到心儀學校一間, 大約十一月知結果.  如選中, 就要決定是否去那心儀的學校, 如去, 就要到該校註冊; 如不去, 就千萬不要去註冊. 一經註冊, 教署會將結果通知你的小朋友所屬的幼稚園.  民小一知, 小朋友民小的學位就不保.
(2)  十一月份如不能到心儀學校而又希望留在民小, 就千萬不要參加一月份的大抽獎.  因為如參加了一月份的大抽獎, 教署就一定會送一個學位給你的小朋友 另外教署亦會通知你的小朋友所屬的幼稚園.  民小一知, 小朋友民小的學位亦不保.

我所知的大約是這樣, 如有不對, 請告知. 謝謝.
[quote]
cherrybibi 寫道:
即係大抽獎完可以民小 & 抽的小學當中揀, 先決定留唔留在
民小  

[quote]
叮叮噹. 寫道:
cherrybibi,
就算選
‹ 上一主題|下一主題