用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 富安威寶的家長, 入黎交流吓啦
go

富安威寶的家長, 入黎交流吓啦 [複製鏈接]

富安威寶的家長, 入黎交流吓啦

大家交流吓啦    

Re: 富安威寶的家長, 入黎交流吓啦

大家不妨開學後喺度傾吓計呀    

因為仔仔喺讀幼兒園的, 所以要返埋 24/08 便開始放暑假 2 個星期.  星期五那天, 老師把仔仔的舊習作, 全年評估, 每月發展記綠給仔仔帶回來給我, 看過那些資料, 真喺覺得做老師的真唔容易. 又要照顧小朋友, 又要做些兒童發展的資料給家長看, 壓力都算大.  

我個小朋友今年升 k2 啦, 總括黎講佢都讀得好開心, 老師亦很好, 好有愛心. 環境都好大, 好有九龍塘 feel.     

有九龍塘 FEEL? 咁又喺喎, 個校舍好大, 依家真喺好少有咁大的校舍, 我最鐘意佢有自己的 PLAYGROUND, 小朋友玩得好開心.

ccwj 寫道:
我個小朋友今年升 k2 啦, 總括黎講佢都讀得好開心, 老師亦很好, 好有愛心. 環境都好大, 好有九龍塘 feel.     

我想問吓你地既小朋友係讀國際班定主流班呢? 我想問吓主流班好嗎? 聽講國際班如果讀半日沒有中文堂上的, 好像這方面不是太好, 另我想問此學校的老師是否有愛心呢? 這學校有沒有homepage呢? 我想看些詳細資料.

hi, chan04
我個小朋友喺讀半日主流班, 因為半日的國際班無中文讀, 我個人覺得無咁好, 依家的社會無可能唔識中文麻.  正如依家亦有些外國的幼稚園開始學中文啦.

我個小朋友上年開始喺度讀幼兒園, 老師好有愛心, 對小朋友亦很有耐性. 清潔情況亦佷好.  所以我很放心俾小朋友喺讀繼續 k1.  佢哋都有 homepage :  
http://www.deborah-intl.edu.hk/opening.html

ccwj,你好ar.. 我仔仔都係升k2 wor.. 你小朋友k1讀那一班ka ? 噉升k2又讀那一班ka?

HI, QKHUI
嘜會轉班架?  我仲以為會原班升添? 你仔仔 K1時讀邊班呀?
你覺得功課多嗎?  

qkhui 寫道:
ccwj,你好ar.. 我仔仔都係升k2 wor.. 你小朋友k1讀那一班ka ? 噉升k2又讀那一班ka?

Hi ktmama, 係ar.. 會轉班ka.. 你無收到佢地放假前比o既學生證? 有寫咩班ka..
我仔仔k1 讀NCD, 你le ?  
我覺得都幾多功課ka wor.. 你覺得le? 噉你平時有無同佢溫書ar?
你係唔係要返工ka ?

HI, QKHUI
我個仔仔開學校才讀 K1, 所以都喺你講我先知原來會轉班咋.  我本身唔駛返工, 所以我都會自己同佢溫書.

你呢? 你要返工嗎? 平時喺咪自己同小朋友溫書呢?

the webiste seems wrong.. it's 德寶,not 威寶...........

ccwj, 你仔仔今年升k2 ar? 佢k1讀那一班ka ?  我仔仔都係今年升k2 ar.... 唔知會唔會係同學

我諗佢本身無獨立的 homepage,你入去看看佢哋的友校簡介 (sister school ) 入面會有簡介.

babyQ 寫道:
the webiste seems wrong.. it's 德寶,not 威寶...........

HI, QKHUI
唔好意思, 遲咗覆你, 我個小朋友喺讀國際班架. 你呢, 你個小朋友依家讀緊咩班呀?

qkhui 寫道:

hi 你好ar.. 我仔仔讀主流班, 星期一開始有功課做la.. 佢依家讀k2.. 同k1真係唔同, k2深好多. 佢依家有本係教筆劃o既簿, 我見佢地遲o的要寫o的字都幾深, 佢地一日寫一個中文字, 都要寫好多個ka.. 都好似好慘噉...
不過仔仔今年好明顯係鍾意返學, 可能大佐, 習慣佐好多la..
你仔仔依家有多唔多功課ar?
你覺唔覺得o的學費都幾貴ar?  

今日有意外驚喜呀, 呀仔同我講普通話 - 老師早安
聽落都講得幾正, 攪到我同婆婆都好開心.

Hi, qkhui
又見到你啦, 你個仔仔讀邊班架? 個班主任好嗎?  喺咪你自己湊佢返學呀?

我想問吓你你上年仔仔 k1 班時喺邊班架, 班主任姓嘜呢?  唔知有無機會喺我仔仔個班主任呢?  喺呢, 你上年有無買 longman 出 嗰 d 輔助教材 (VCD) ? 有無用呀?

雖然大家唔同級, 但間中都一齊傾吓計啦.

HI, CCWJ
請問你是否讀國際上午班嗎?  學費要幾多呀?  小朋友多唔多功課做呀 ?  

ktmama, 你好. 我仔仔依家讀LKB, 係MS TAM 班主任, 都幾好KA, 起碼我仔仔好LIKE 返學, 唔係我湊佢返學, 係popo 湊佢

你仔仔讀k1, right? 我仔仔上年係讀NCD, 係MS.CHAN做佢班主任.  佢好鍾意ms. chan ka, 佢開生日會都有請佢來, 佢ms 好好, 又有來wor.. 佢好開心
我無買ar..
好ar.. 多o的聯絡

HI, QKHUI
我今日聽個家長話 K2 真喺幾多功課做.  佢個仔仔喺讀 LKD o既, 每日都要做二板紙. 你個仔仔要用幾多時間去做功課呀?

我個仔仔今年喺讀 NCC, 班主任喺 MS WONG.  佢上年都喺呢間學校讀 PG, 今年都有二個舊同學同班.  不過到依家都未有功課做, 我諗可能下個月就會開始有啦.
‹ 上一主題|下一主題