用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇媽媽係 CCW or QKT ,一齊傾下啦!
樓主: teacherpig
go

有冇媽媽係 CCW or QKT ,一齊傾下啦! [複製鏈接]

Re: 有冇媽媽係 CCW or QKT ,一齊傾下啦!

其實我覺得做替工更正,又唔駛咩飛,冇乜責任,放工又何準時走人,能隨時請假,病假又唔駛醫生紙。

car_man_ng

但係而家好難搵替工喇...
我都想做...但係唔知點搵,
因為社署無得再去登記喇~~~

7,8月係轉期工,個個contract都係呢d時間完,當然難找啦!
呢d時候咁多人出,間間園都係度慢慢睇人黎(簡)啦!
反而我覺得你呢刻唔制急wor,我舊年試過10先去搵工,都有好多工出,因為有d園可能陸續收到N1仔,所以佢地會等人用,我那時搵工都有幾份話請,咁就到我去(簡)工了。
你以前係做開幼稚園定幼兒園?
我以前做開幼兒園,好多替工都會搵番D舊同事(已離職了)番黎做,或問番我地D員工,有冇人介紹,所以你識人係幼兒園做,可以問下個D人,睇下佢定黎緊會唔會有人請產假,同埋以往保X局會常常請替工的,因為佢定走人走得多,而佢地又唔想請一個全職,就會咁做。
你係咪有小朋友架?如果係的話,我覺得不如做半職好過啦,可以多D時間睇住小朋友,同埋做全職時,恐怕你冇咁多時間照顧屋企,因為而家D學校真係超多野做LOR,星期六、都可以好多FUNCTION,真係用到你盡。

car_men_ng,

我已經無做幼兒喇...岩岩今年離左職喇~
而家已經轉左做文職,但係因為好鍾意小朋友,
所以想睇下第二時有無機會再做下一日半日既替假老師囉~

雪瑩媽咪

做左幾年,其實都覺呢行越來越難做,都想轉下行,而其他既工就一定冇而家咁高,所以都好矛盾。
        而今年又讀最後一年CE了,都係讀埋先再算吧!

各位媽咪,你地係邊度讀CE架???

我做左呢行都十幾年,人工都係一萬左右。學校又要話增值,又多野做,有近工無放工。9月又讀CE、夜晚有要湊仔。諗起都想縮沙。各位姐妹俾d支持、大家加油。

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!gQBYC8iRGBa3394TZMu8zBqW

你地又好啦,大部分都有l萬以上,我有個朋友係間私校做左幾年全日都只係有7000,佢有啲同事仲少過佢。呢行真係越來越難撈,假期成日又要帶仔出外表演,今年呀7月1日我間園都要返工真慘。我現在好想做助教,寧願比人點,好過成日對住班麻煩家長。

WAIWAI,你做私園?我覺得幼教老師好叻架!咩都要識做!上至了解幼兒心理、做手工,下至縫紉、車衫、設計請柬等.........
大家姐妹努力呀!!要多o的欣賞自己!!得閒買下o野獎自己呀!!

我都有同感。做助教好似好好,唔駛對家長,又可以準時放工。(我學校果D)

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!gQBYC8iRGBa3394TZMu8zBqW

Anson媽媽,你又係私園到做??有好人都覺得做助教好好!我都覺得呀!!又唔駛咁多o野煩!不過唔好咁負面!有o的家長好好架!! :

何師奶你都講得對。有d家長確實好好。但學校行政就好煩。有校長成日今日用呢套、轉頭有地2套。老師都好大壓力。周圍d人似為我地只是同d細路玩又一日。你話有苦自己知。     

係o既!我都明o既!!學校成日要追上不同的大方向!一時咁!一時又咁!我地就追得好辛苦囉!最衰佢o的o野話改就改!好討厭呀!!

waiwai媽咪,你做私園架?其實你有無諗過轉第2間架??
另外,我想問如果轉第2間,人工係咪由頭開始計架???

何師奶 寫道:
Anson媽媽,你又係私園到做??有好人都覺得做助教好好!我都覺得呀!!又唔駛咁多o野煩!不過唔好咁負面!有o的家長好好架!! :

係呀我做私園,自問無資格做資助,因為我覺得做大校要求好高好高。我做吾惦架

其實做助教相對滿足感又無咁大,
可能我之前遇既家長大多都好好人...
就算而家我無做,佢地都畢左業,
大家都仲有聯絡,已經好似係朋友咁..
感覺好好...所以,先令我咁唔捨得哩行...

做文職...又有幾多同事係真係會交心呢?
大家有幾多野係好好既話題???真係無乜.
可能我係一個典型媽媽,鍾意同人講湊仔經多d啦..
嘿嘿...

你地讀ce既真係要努力呀!
反正係咪都要讀..而家平平地就讀左去啦∼

甘有d家長都好!但做呢行越黎越難,
學校有多野做。又要進修,真係分身都唔掂!

你又好啦!甘快唔駛做。
真係善慕死人啦!

hi.......
我系CCW又有QKT、但己無用啦而家要CE啊
你地大家都仲系呢行嗎!
我就己經停咗幾年啦,專職湊自己個女呀!
眼見舊同事的ヱ作、呢行越來越苦啊•吃力不討好!   
:fighting1: :sick: :wave: :hammer: :-) :-) :-?

不過,話時話,唔做哩行之後...
做文職...覺得時間過得好慢...
淨係最好既係放工就真係行下街...
同囡囡玩下就訓~~~
都幾好既...

最辛苦係讀ce...d課程又唔係真係改得勁..
最攪笑係lee wai lee入面,教ce又係佢...
以前教dip又係佢...講既內容...又一樣...
都唔知點解梗係要o徒我幾年時間...
所以先放棄唔讀... :cry:

聽聞08年既幼師一定要讀ce,所要今年勁多學校出CE course,唔知你地有冇聽聞過?
‹ 上一主題|下一主題