用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇媽媽係 CCW or QKT ,一齊傾下啦!
go

有冇媽媽係 CCW or QKT ,一齊傾下啦! [複製鏈接]

有冇媽媽係 CCW or QKT ,一齊傾下啦!

Re: 有冇媽媽係 CCW or QKT ,一齊傾下啦!

你係ccw同qkt? 我妹妹係教幼稚園。

hihi!我係大埔區教架!你呢!!!!
我覺得入呢行,最大得着係時間能就到照顧到小朋友同家庭...

以前就係可以有好多時間照顧家庭,但係依家為咗保住份工,要讀CE呀!時間少咗,人又忟咗,覺得對唔住屋企!有時一個星期都煮唔到一次飯,叫家人湊囡囡又話佢自己唔食飯,大佬呀!你哋平時餵開佢嘛!叫佢点適應呢!!! :-|
凡事好多原因,錯不在bb,but 佢哋唔會明,(其實佢响屋企自己吃飯不錯的)总之呢行前景開始暗淡啦!
開心生活每一天!

我都開始覺得呢行有D灰...CE真係又遲早,我都知辛苦呢,見D人讀到好慘...遲早又到我呢,拖得就拖...

hi,我都讀緊ce,好在仲有幾個月就畢業。唉,呢行真係越黎越唔好做,你地學校有冇做profo.呀?而家學期尾,又要幫d仔做評估,又要做profo.,返工已經冇一分鐘可以停,放工返屋企仲要做學校野,晚晚冇一點都冇得sleep,而家又開工喇
有時真係唔知為乜,d學校簡直冇當同事係人,工作量真係多到難以置信,所以我都唸住做多一兩年,儲多d錢,自己湊返個囡做全職mama呀。

我不是QKT, 亦不是CCW, 只是位幼兒中心的書記, 做了十幾年, 眼見同事工作量日漸增多, 每天工作8小時之餘, 下課後還要留園工作, 放工後回家又要繼續做, 一天幾乎工作15,6小時, 辛苦還是其次, 家長工作才是取難做.........

恭喜你喎!仲有幾個月就讀完,  :pint
我都諗過真係讀既時候,點攪呢?睇黎你間學校都幾辛苦難頂喎,我果間就較多門面野做囉,評估份量唔太重,所以都OK,係有起活動黎就做到12點先走得囉!畢業禮完左輕好多!簡直係TVB敢呢,對我黎講 :  :tongue:

家長工作才是取難做.........

同意呀,好多家長覺得交左學費就等如買左個服務,d要求簡直無理,唉,最終最後傷害咪又係佢自己個小朋友。

對呀! 家長不合作和不體量才最冷我們心灰意冷, 這十幾年來接觸過不少家長, 當中亦有很好的, 很合作, 很友善, 很尊重老師, 很支持園方, 我們亦視作家長為朋友, 是合作教好小朋友的伙伴, 但有些家長, 不單止不合作....還當老師是亞四, 吩咐你做這些做那些, 那些要求又無理, 向他個解釋又不接受, 還怪責我們的服務不夠好, 但我們還要忍~忍~忍, 忍氣吞聲, 不能開罪他, 否則動輒又投訴你.

他們又不會明白我們教導小朋友的苦心, 說句實話, 我們教每一位小朋友最多4年, 孩子是你的, 你要對他一世, 現在不教好他, 受的是家長自己......

唉.....總之.....真的一言難儘.....

bbmuimui 寫道:
[quote]家長工作才是取難做.........

同意呀,好多家長覺得交左學費就等如買左個服務,d要求簡直無理,唉,最終最後傷害咪又係佢自己個小朋友。[/quote]

我們教每一位小朋友最多4年, 孩子是你的, 你要對他一世, 現在不教好他, 受的是家長自己......

總之...家校合作,談何容易.....

我今年2月...離開左幼稚園哩行喇...
岩岩6月尾番去睇番自己班k1仔畢業...
真係百般滋味在心頭....

唔係唔想教..我都好鍾意小朋友..
到哩刻你問我..我都係鍾意做幼師..
但係...實在太多野做..坦白講...
我係為左多d時間照顧囡囡先轉工...
因為以前做幼稚園...真係番屋企都係做緊學校野...
做到夜麻麻...囡囡埋黎我都要話...
唔好攪住媽咪啦...媽咪打緊教案呀..你乖啦...

做哩行,反而照顧唔到自己小朋友,
如果佢讀幼稚園...你更加唔駛參加佢既親子旅行,
因為永遠都係大家差唔多時間,又易撞期~

我之前既家長...好好架..好多而家都仲有聯絡,
佢地已經變左我既好朋友!

之前本來讀緊ce,但係...一星期番三晚...
囡囡先得歲幾...唔想miss左佢既成長過程...
所以..寧願放棄~~~     

好似話08年d老師全部要開始讀CE,所以而家好多CE course出。

原來做幼稚園教師咁多野做,我仲以為好得閒添。

咁其實你地d人工會唔會因為咁多野做,而高d?

做呢行人工又唔係工,工作量就好多...今年我都唔做,因為我有左bb,但同事之前都無睇諒下,連校長都仲會叫我企高咁...我而家寧願做下代課,咁壓力會無咁大

SUSANPANG,

想問下點搵代課,我都想簡中做下...
始終得閒同小朋友玩下...個人會年輕D...嘿嘿...

可唔可以PM話我知,唔該~

雪瑩媽咪,

我pm左俾你

今年好似係最後一年開辦平價ce呀~
出年開始讀既,好似要俾番貴既價錢去讀喇~~~

不過,讀完係咪代表一定有得繼續做???
我又唔覺喎...無人生..都係無得做...
我同以前同事傾開...有諗過入番行,
佢地叫我諗都唔好諗...
因為前景真係...一片暗淡無光....     

我都覺得係囉,佢地成日話提高師資,作為一個媽媽,我覺得係好岩,但對我地呢D早入行既老師黎講,我就覺得有D淘汰敢,話讀CE,位又唔多,自己比錢讀又覺得唔抵,打份工姐.都要養家架!!!
政府成日話正視幼兒教育,我就唔係好覺勒,只係要谷人(老師)讀書,試問咁多位老師係咪會將學院果套教小朋友呢,唔寫字,唔深?唔係話學院教得唔好,只係作為一個老師去到一間幼稚園度,要視乎果間幼稚園既教學方針,要改就要全面,學院教唔好寫字,又有幾多間係唔寫字呢!學既野就深咯,間學校唔深,又真係搵鬼讀囉,,,,,到讀間唔深既,第時讀小學接唔接到呢,大家唔好忘記小學D課程都唔淺架,低打得唔好,追唔到小朋友無自信心咪又死!自覺香港既教育制度真係好好笑架!
講講下真係有D偏激,對唔住,全係個人意見呻下姐!請大家見諒!!!

我都係得QKT校長叫我讀CE,我想都吾想就話No la,我寧可轉行都吾讀,想當年讀QKT已讀到得番半條人命(大住個肚讀),仲有個仔出世前三日剛剛最後一次視學,亞仔出世那天比預產期提早左21日,本來見紅入院唸住順產,在產房見到其他孕婦陣痛時都顯得好辛苦,心想自己仲未痛便快快在產房完成埋未做完的功課,嘩幾慘忙到連生仔都吾得閒,最後我一啲陣痛都無,當晚我突然下體流出大量鮮血,攪到啲醫生都吾知咩事,連啲高級醫生都輪住來睇我,最後到第二日開刀,好彩無事母子平安,但醫生送了一條有成15cm長的拉鏈給我(因為呢個手術都好大)。最後我就在我坐月期間考試亞仔就被我啲notes圍住,因為我要一邊温習一邊湊仔。
‹ 上一主題|下一主題