用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 現在科技咁先進,你地會自己同小朋友影學生(証件相)還是 ...
go

現在科技咁先進,你地會自己同小朋友影學生(証件相)還是都係去比人影呀? [複製鏈接]

現在科技咁先進,你地會自己同小朋友影學生(証件相)還是都係去比人影呀?

我囡囡以前細個我就比人影,但現在我打算自己影,因為比人影好唔好都係2,3次機會~如自己同囡囡影佢又會好似自然d,影幾多次都得~引佢笑又容易d   
~有冇同感呀各媽咪?不如分享下啦 :wink:

Re: 現在科技咁先進,你地會自己同小朋友影學生(証件相)還是都係去比人影呀?

好同意你講法 上星期老公幫亞女係屋企影都要半個鐘時間,如果出去街影就好快但係勁唔靚.....

Re: 現在科技咁先進,你地會自己同小朋友影學生(証件相)還是都係去比人影呀?

我用數碼相機同BB在家裡影像
再縮小 令一張4R像中可放8張Passport size的像
$1.00 曬一張4R像 再裁出8張Passport size像
這總比到影相舖 影Passport size相既省時又經濟

me too~

試過出去比人影, 用左 $30~40, 最後一張都冇用(覺得唔靚), 之後自己影 & 曬, 好滿意.
前兩天才幫囝囝, 影了翻學用的學生相.
阿仔221阿女1216

今天到一家惡過狗的相鋪照學生相.遭遇十分不幸.

其實已聽聞過這家店態度惡劣.但自問不是奄尖的人,就去了.
因為看過質素不錯,即使比平常證件相貴多十倍的價錢,我都去了.

結果是...

相片沒對焦,他們說沒問題.叫我不要介意.
我不是專業,都看得出影像鬆郁了.怎能不介意?

貼錢買難受.

如果稍有器材的話.不要偷懶.自己動手好了.

HKQQbaby 寫道:
我用數碼相機同BB在家裡影像
再縮小 令一張4R像中可放8張Passport size的像
$1.00 曬一張4R像 再裁出8張Passport size像
這總比到影相舖 影Passport size相既省時又經濟

我就將晒相舖幫我影的 file 自己resize, 做成一張4R晒8張相. 真係慳好多.

今年我打算自己影, 因為阿仔上次在相舖影, 影o左4-5張好多張, 而finally 採用果張, 其實我都唔係好滿意, 但係又唔好意思叫個姐姐再影. 今年, 我諗住自己影, 雖然係 'side' 時間d, 但係可以影多d,  慢慢影到靚為止. (不過預o左老公話我奄尖, 佢會影到 發 '文'. )

係啦~所以我都捉啊囡係屋企影~影相鋪真係多數影得唔係咁好~

點解我咁蠢,教極都未識整,但次次出街比人影都好唔滿意,又貴..唉

Y-3,

agree~出街影真係唔化算,仲要唔滿意~
慢慢來啦~我都係唔識架,我只係幫啊囡影左~之後d手尾就比我老公做(幫啊囡攪掂d學生相)~

morning:
請問自己影完,跟住點樣整?

thx~~

我save左<---

之前有bk媽咪比個依個網止出離係教點弄整件相架~

thk you so much

唔該晒~~~~

爸爸同佢影,然後係電腦執,拎去相張4R,CUT開OK!   
‹ 上一主題|下一主題