用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 荔天家長交流區
樓主: mameme
go

荔天家長交流區 [複製鏈接]

Re: 荔天家長交流區

pam

我今日見唔到ms liu, 但有同一位老師傾過兩句, 以佢外表打扮似係一位主任, 我一時大意都忘記問佢點稱呼 佢話預備班係以廣東話教學為主, 因為有部份幼稚園時唔係用英文教學, 所以要予以遷就, 而課程內容主要偏向自我介紹 同一般對答, 通常會先講解 或會加插遊戲如角色扮演, 後再做練習, 佢地會講解後先將答案寫出board, 亦會鼓勵學生先思考 大致係咁樣啦, 你有乜野想知, 我下堂可以再問, 或者jessc都幫到我地呢

聽日要返去領新校服, 各位都一樣嗎? 亞仔好期待呢

呢排好小上呢個topic添,
mameme>.原來你囝囝係做司儀,校服我係門市取呀,因為我明早要返工,同埋我想去買買件外套比亞囡 [quote]

mameme,其實今朝我休假半天帶個女返英文班, 不過趕住湊佢返屋企再返工, 所以都冇問到d老師, 真係唔該哂你, 近幾堂都我覺得佢返得幾好, 佢都好開心, 又識到d同學仔, 好高興佢識到新朋友.
我都係門市攞校服.

係喎, 好在Babyruby提一提, 我都去買定件外套先

我已經買了件白色外套給女女,$65都幾貴。

Thanks mameme!

噤31/8呢?

mameme 寫道:

hi ilej,

有2日適應日必需要返喎
29&30/8 <9:30 - 12:00>

就係 31/8 唔需要返

Mameme, Thx!

各位,你地取左校服未呀,我星期六去門市取左了,不過亞囡條裙要改短小小呀,你地d呢,岩唔岩身呀??我個日去門市無哂白冷衫呀,我買左件灰色,不過就厚身小小

我女女條裙都長,我叫工人改短一格。

hi all   我都攞左校服...可惜大意無即場睇! 亞仔條校褲唔洗除鈕扣都除到, 亞仔得19"腰, 但條褲未拉褲頭橡筋都22" 呢 件恤衫著到好似滑板仔! 幸好polo同運動服都合身

pam,

今日我同一位同班囡囡傾偈, 佢地話今日好開心, 有小朋友生日, 全班一齊唱生日歌, 仲玩估領袖呀

Re: 荔天入學評估

我冇係學校訂, 諗住係門市到即場度身, 即時攞走.

咁咪要去換0羅
mameme 寫道:

hi all   我都攞左校服...可惜大意無即場睇! 亞仔條校褲唔洗除鈕扣都除到, 亞仔得19"腰, 但條褲未拉褲頭橡筋都22" 呢 件恤衫著到好似滑板仔! 幸好polo同運動服都合身

pam,

今日我同一位同班囡囡傾偈, 佢地話今日好開心, 有小朋友生日, 全班一齊唱生日歌, 仲玩估領袖呀

係啦...今次帶埋亞仔去即場試先得 :-|
Babyruby 寫道:
咁咪要去換0羅

係拉,早知個次取時帶埋亞囡去拉,間shop真係好唔就腳呀
mameme 寫道:

係啦...今次帶埋亞仔去即場試先得 :-| [quote]
咁咪要去換0羅
[/quote]

我諗下次你應該唸唸搭巴士好過搭地鐵去。
話時話,都試過有人一換再換, 帶埋bb去試會好d架。
愛收集舊書包、背囊的傻人

jessc 寫道:
[quote]

我諗下次你應該唸唸搭巴士好過搭地鐵去。
話時話,都試過有人一換再換, 帶埋bb去試會好d架。[/quote]

仲有呀, 換校服時如知道要換的size, 最好先打電話問有冇你想要的size. 費時白走一趟.  

我聽日出去換喇, 但係心大心細呢, 因為亞仔19"腰, 我問過細一個碼剛好20", 爸爸話倒不如條褲唔換, 釘出d粒鈕...後面又縫兩針, 咁到下年就應該合身,否則下年可能要買過, 但我覺得會走晒樣呢 :-| , 你地會選擇慳家...定係整齊靚仔好呢?

我覺得換細一碼會好些,太大著起來會衣不稱身仲唔好睇。

細碼都有20"腰, 啱身d好, 靚仔d又整齊d嘛, 應該出年仲啱著嘅.
‹ 上一主題|下一主題