用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 荔天家長交流區
樓主: mameme
go

荔天家長交流區 [複製鏈接]

Re: 荔天家長交流區

糊塗, on the notes provided on 15-July saying that parents will meet the class teachers on 26-Aug and will know which class the stundents are allocated to.

Pam

8月26日是第二次迎新日,當日就知道小朋友讀那一班,及會介紹班主任給各位認識。

Babyruby

依...咁啱既, 我報左校車...又係7:40上車, 返學係尾站, 放學係頭站呢 只係依家返暑期預備班, 所以要搵車搭, 將來若果星期六興趣班都有校車, 就唔駛煩囉! 係呢...你有無買懇親會隻vcd ? 係唔係要返去拿呢?

26/8 就知大家係邊班喇, 所以我等到時寫好班別先包書, 你地呢...包左書未呀?  

我襯有時間就包了書啦,之後可以用label寫上name及class貼在包書膠上。

我都包咗了書嘞,都係諗住之後貼label。

糊塗 寫道:
穎妍媽咪,

請否要9月1日開學才知道邊個做班主任呀?

糊塗

糊塗, 你的孩子9月升哪一級呀?如果升小一,其他媽咪已回應,已於升小二或以上,應9月1日開學才知道.

穎妍媽咪

我係課外活動forum既新一代兵乓訓練見到你, 你都有小朋友參加嗎? 我仔仔抽中左....好開心呀!  

mameme,  你覺得英文班的內容怎樣? 囡囡話老師在黑板寫埋答案, 都唔使佢地諗嘅, 你仔仔點講?

pam

係啦, 亞仔話答案係抄既, 有部份內容佢都唔明白係乜!   聽日我見到廖老師...我會問下佢教學方式如何, 到時話你知係點

係咪全英教學??
mameme 寫道:

pam

係啦, 亞仔話答案係抄既, 有部份內容佢都唔明白係乜!   聽日我見到廖老師...我會問下佢教學方式如何, 到時話你知係點

mameme,
咁都校車都唔係太早,如果佢暑期班&星期六興趣班有校車就好拉,唔係送亞囡一來一回都唔係去邊度等佢好,懇親會隻vcd我無買呀因為我k2年買過質素麻麻,今年我估係好好多因為我做家長義工時見有一個小學生係台下拍,係呢你囝囝係表演咩歌呀,我囡今年係last個首,所以謝幕時可以2場都可以企個靚位  
mameme 寫道:

Babyruby

依...咁啱既, 我報左校車...又係7:40上車, 返學係尾站, 放學係頭站呢 只係依家返暑期預備班, 所以要搵車搭, 將來若果星期六興趣班都有校車, 就唔駛煩囉! 係呢...你有無買懇親會隻vcd ? 係唔係要返去拿呢?

26/8 就知大家係邊班喇, 所以我等到時寫好班別先包書, 你地呢...包左書未呀?  

Babyruby

我只係記得臨畢業前, 交過支票係話買懇親會VCD, 但學校無講點攞, 等我聽日打電話去問清楚先 亞仔今年係part 1既司儀, 唱左兩隻歌, 佢細細粒企第二排...差 d搵佢唔到呢

mameme, 其實我見佢第一堂返嚟 D worksheet 都有d奇, 手寫得嚟比我感覺好求其, 第二堂返嚟張worksheet 我就覺得佢好似教得好少嘢, 進度慢都唔緊要, 最怕d小朋友上完堂又學得唔好, 好似今日咁, 落大雨又冇車, 搭得的士去仲要個妹等成個鐘接返個家姐放學, 梗係想個course 質素好d, 咁麻煩d都冇所謂, 但而家就有d失望嘞. 如果有咩新消息, 就要麻煩你話我知嘞, 唔該哂 :wink:

babyruby, 係廣東話加英文 .......
[quote]
Babyruby 寫道:
係咪全英教學??

pam

唔好意思呀, 我今日唔得閒, 老公代我接送亞仔, 未能見到廖老師, 但今日亞仔好清楚課堂內容, 教 a/an 既用法, 等我星期一見到老師問過再話你聽啦

可能亞仔專注力弱, 平日放學返黎都係要我從頭教一次, 所以本來就預左佢學唔到乜野, 只係諗住佢早 d適應新校舍 同早 d認識新同學, 因此對課程既期望都唔太高, 但相對你既情況...又確實會希望犧牲得黎有效益, 你放心...我星期一會問清楚老師

唔該哂 mameme, 其實我都唔係要求好高, 我只係怕個課程安排冇系統, 影響到學生對英文嘅學習興趣, 我諗住佢同荔天合辦, 所以有信心報名參加, 睇多幾堂先啦,  不過家長補充又真係唔少得.

pam

係呀...頭兩堂我都覺得安排得唔太好, 第一日返黎張paper未做晒, 都唔知係老師未教到....定係亞仔發白日夢所以未做, 第二堂又係咁...張paper做得兩句, 所以我先搵ms liu問, 原來係唔夠時間教...所以教得一半, 至於學習樂趣....亞仔話第一二堂幾悶...又恰眼訓 但今日佢話玩左個小遊戲...又話好好玩喎! 睇多幾堂先啦

Mameme, my daughter said the 1st 2 lessons were going very slow. I thought it is better to teach them the concept and let the students try to do the worksheet themselves than to copy answer from the blackboard??  Let me check with her if it is better today with the game.  Thank you very much. :

答下問題先, 希望幫幫大家. (以05-06年度資料答乍)

>我都唔係太了解有關交家長教師會費, 只係睇到佢網頁d 相, 會有好多興趣班俾家長參與, 有電腦..英文..普通話..瑜珈班  

家教會費一個家長交一次, 不論你有幾多小朋友讀都係交一次, 不過條件是要連續不斷在荔天讀, 如你的小朋友今年小一, 有妹妹五年後入小一, 咁就俾一個錢就得; 但如果哥哥係今年小六, 但妹妹三年後先入黎讀小一, 咁就要俾多次家教會錢.
家教會活動有唔少你都講左, 另外有日營, 有親子班, 不過要提提的係通常純家長參與活動通常在平日上學時間進行, 可以順便睇睇小朋友在學校生活, 當然唔好騷擾佢地.
還有家教會會員証在學校附近甚至長沙灣的一些商舖有購物優惠, 甚至飲茶免加一...等.

>係啦, 唔知學校多唔多課外活動呢? 我睇學校網, 暑期班只係得跆拳道適合p1, 又無關於課後活動既資料, 但又見有好多校外比賽獎項呢?!  
>我上次係迎新日聽校長話sat 課外活動後會有校車接送,是否真的嗎??

逢週二/四14:10-15:00是課外活動時間, 有多種課外活動可供小朋友參與, 但選擇權在老師手上(除非有多於一個活動邀請你參加), 其他同學則會歸入「綜藝課」, 每三至四週轉一位老師教不同活動, 全部都由學校老師/教學助理帶領. (東方舞等除外, 非學校老師帶領活動可能需收費, 來年可能週二四也有胎拳道班)
週二/四隨少部份活動如東方舞/田徑或臨近比賽時的朗誦外, 同學照常有15:00-15:30的導修課.
但部份活動會於一至五課後舉行, 大部份都需收費, 除週二設課後活動校車外其他日子皆沒有.
愛收集舊書包、背囊的傻人

>學校每日大約有8-9份功課, 請問你地既小朋友平均要用幾多時間完成呢?
> 聽校長講課後會有時間讓學生做功課, 你地覺得成效如何? 抑或都係返屋企做既多呢?
> 請問...中文科係用普通話教嗎?

先答第三題, 小二就會用普通話教中文, 小一就未必, 正如小二至六全部英文課用英文教, 但小一總有些過渡期.

導修課1500-1530 通常是用來做功課, 但都有些老師會照教書或用來處理班務, 或有時學生可以看圖書. (因為有時早上早會過長, 故班務要留至導修堂才處理)
課後輔導1530-1730 六個年級共有120個位, 需經申請, 並非人人皆可參加, 會視乎家庭需要而定, 逢一至四有兩小時輔導功課, 週五/六-集體/戶外活動(非每週進行), 家境較差者免費. 不設校車送走服務.
輔導課0800-0830 為學生成績稍遜者而設, 每循環週兩早上專溫習一科(中/英/數)
支援輔導課1530-1700 為學生成績較遜者而設, 每星期五天加強輔導(中/英/數)

至於功課, 真心說, 學期初會較少, 到臨考試前一個月左右開始會越來越多, 試過長假期有些班有15-16項的紀錄. 另少部份為網上功課, 像現在暑假學生除了暑期作業外還有不同科目的功課, 如網上數學評估
愛收集舊書包、背囊的傻人
‹ 上一主題|下一主題