用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一帶飯定買飯?
go

小一帶飯定買飯? [複製鏈接]

小一帶飯定買飯?

自己仲心大心細,因為好似各有各好..
如自己帶飯:1.健康D
                2.份量少d..(個女好細食)
                3.經濟d
                4.Warm d..
                5.環保d..(好怕製造咁多垃圾)
如跟學校訂:1.無咁多野帶,輕d..
                2.方便d
                3. 冬天d飯仲熱,飯壼怕涼
                    4.小朋友無比較齊齊吃

我淨係諗到呢幾樣..請問有無無家長可以分享下呢?我仲有什麼要考慮呢?     

Re: 小一帶飯定買飯?

我會叫工人每天飯前半小時帶飯到學校給小朋友吃 !

醒目開學勳章 貢獻勳章

最重要考慮是營養份量
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

小師妹 寫道:
我會叫工人每天飯前半小時帶飯到學校給小朋友吃 !

咁梗係好啦...不過工人姐姐要睇住兩個小朋友,而且學校不近屋企,不想姐姐太辛苦,所以才有此問題 :wink:

Smiile 寫道:
最重要考慮是營養份量

Agree.. 但老師會不會要她們吃清光呢?還是食剩會倒?我不想浪費食物 :wink:

我別無他選只可以預定飯盒,  間中放假先會送飯

以我所知,很多小一生食2口便掉棄的.
有些學校話老師會睇住小朋友食指定份量,
但其實都不是的.通常由得他吃~~       

法子 寫道:
以我所知,很多小一生食2口便掉棄的.
有些學校話老師會睇住小朋友食指定份量,
但其實都不是的.通常由得他吃~~       

咁浪費    如果訂飯盒咪仲更加食唔哂?

我本身都係一個小一o既班主任,我都會要求每個小朋友食完俾我檢查先。不過好多小朋友真係好偏食/想快d食完去玩,所以除非佢真係食得太少(咁我會講明要佢食多幾多),如果唔係我都唔會迫佢o地食晒。(因為你都唔佢o係屋企食到幾多,我有幾個學生我同佢家長講,家長都話冇之佢符)

我去年同樣有各位 MUMMY 的煩惱, 除了妳們的問題, 還有是小女個書包已經好重, 再加個飯壺, 真的 ... 加上新環境, 於是我在九月份在學校訂午餐, 頭一個星期都 OK, 之後 ...... 她覺得 D 飯唔好食, 因為 D 飯好"爛", D 汁好多, 好難入口, 所以由 10 月份便改為帶飯, 直到今年五月才停止, 因為六月份有考試, 需要在學校食飯時間只有 7 天, 結果她都係無法適應學校 D 午餐, 仲話下個學年全年都要自己帶飯食.

開始時我擔心她每天都是食番前一晚的飯餸會厭, 於是我每朝 6:10 起床重新整個 D 餸, 有時會整 D 新餸, 等佢有個驚喜, 幸好個女從來都沒有投訴, 還餐餐清. 仲讚我煮得好味, 令我開心又安慰.

我會第一個月訂飯,俾小朋友試下的飯合唔合口味之餘,仲可以先適應下同小朋友一齊食午飯的生活同節奏...

然後再由小朋友撰下個月訂飯定自己帶. 我見學校的餐多以月計,小朋友大可一個訂,一個月自己帶都得...  

sorry呀,我女九月升小一,我都考慮緊呢

我知道好多時小一生食學校D飯盒係食剩3/4的, 家長又唔知孩子食了多少, 如果自己帶飯的話, 都會知道食左幾多.

因此, 都想自己帶飯....

HY412
妳好犀利呀!    我都想俾個仔自己帶飯返學,但有啲媽咪話啲飯焗住5∼6個鐘會有陣味,都唔知點算好。      真喺唔想再12點日頭咁猛出門去送飯啦!

醒目開學勳章

小朋友也是今年升小一, 因學校距離屋企較遠, 都想知道應該比佢自己帶飯定學校買, 想請教若果早上帶飯, 可以 KEEP 到中午食 D 飯仲熱咩?? 另外帶埋個飯盒會否太重呢? 若果學校訂飯是否較方便? (不用自己帶) 但選擇就會較少??     

醒目開學勳章

但係, 我之前好似聽過話大X樂提供 D 飯盒主要是肉類比較多, 而且又好多汁, 會去遷就小朋友既口味, 係唔係而家唔會架啦??

請問有冇媽咪可以介紹保暖度好的飯壺,我試左象印牌,飯到中午1點己不暖,我又試左Thermos的保暖飯壺,好掂,不過勁大及重,唔適合小朋友。

我會俾小朋友帶飯,好想搵一個夠暖又唔太重的飯壺,有冇媽咪可幫幫手介紹?

醒目開學勳章

lawlijean,

我仲未去間小學架! 所以都唔知道有邊間, 問定大家 d 意見先!
‹ 上一主題|下一主題