用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 林大輝中學
go

林大輝中學 [複製鏈接]

林大輝中學

請問其他學校有冇要求中四學生drop 科的問題?
我的nephew 讀這間學校, 有些科目全班得幾個人合格,學校就不理學生升學要求, 只理自己學校合格率, 要求學生只讀4/5 科, 請問個學生可以點做?

Re: 林大輝中學

只讀4/5 科?連中英數嗎?
(我好似問得好白痴!)

你應該問番學校:佢點報讀大學?
可唔可以問教統局,學校咁做得唔得架?

我知道有些學校要學生drop科,但沒聽過drop咁多科。
咁你nephew剩番咩科可以揀?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 寫道:
只讀4/5 科?連中英數嗎?
(我好似問得好白痴!)

你應該問番學校:佢點報讀大學?
可唔可以問教統局,學校咁做得唔得架?

我知道有些學校要學生drop科,但沒聽過drop咁多科。
咁你nephew剩番咩科可以揀?

正是邊科唔合格drop 邊科, 當我個nephew 問佢地得4 科點報中六, 佢地打太極, 話咁咪仲好, 讀少D ,專心d 讀果幾科ma....得果4 科, 比你讀到4 個A 都無用.

sweetcouple 寫道:
直資學校為求做好成績、打響招牌, 要求學生drop科一d都唔奇.......唔想drop到太少科???  好簡單o者, 轉校囉, 對間學校o黎講簡直係正中下懷添啦.....

請問會不會有學校收佢讀中五?
其實我會覺得有d 科會考唔使40 分都會合格, 我個nephew 真係有D 後悔唔讀中中入左去林大輝, 佢話以前間學校D 阿sir 有經驗d, 現在依一間d 阿sir 有d 瀉搏

我囡而家讀緊中四, 學校規定中四一定要讀8-9科
是不准讀讀下drop的
到中四升中五的暑假可寫信drop科, 但係要該科成績差到貼地先drop得, 最多可以drop淨7科
因為學校說drop淨7科已是好"危", 除非位學生唔想繼續讀啦
會考計分係睇最高分的6科喎! 得4-5科點夠呀?

學校是否有D問題呀?sure d學生一定4科都A?
就算4科A都是得20 pts咋喎!

會考五科包中英數合格至叫 full cert。
想讀 A-level 最少要有六科啦!
修四科,最多拿20分,修五科A哂都係25分,咁咪好大壓力?
學校係咪好似坊間d補習社咁有A級保證先?!
一個讀全日制中學的會考生,考4/5科,我真係第一次聽!!!

學校為求合格率,真係罔顧學生的前途喎!
迫人轉校?F.5有咩"好學校"可以轉?
真正為學生,應該努力幫學生最少上到去 E 嘛!

fannychoi一於問下教統局,睇下可唔可以幫你nephew最少修六科啦!

F.5轉校,以我所知,band 2中中都好少收 F.5插班。
你nephew應該讀開英文書的,迫於無奈時只好去新法、地利亞、遵理這類學校試下,因為佢地至會報考英文卷。

最好就唔駛轉校啦!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

會考五科包中英數合格至叫 full cert。
想讀 A-level 最少要有六科啦!
修四科,最多拿20分,修五科A哂都係25分,咁咪好大壓力?
學校係咪好似坊間d補習社咁有A級保證先?!
一個讀全日制中學的會考生,考4/5科,我真係第一次聽!!!

學校為求合格率,真係罔顧學生的前途喎!
迫人轉校?F.5有咩"好學校"可以轉?
真正為學生,應該努力幫學生最少上到去 E 嘛!

fannychoi一於問下教統局,睇下可唔可以幫你nephew最少修六科啦!

F.5轉校,以我所知,band 2中中都好少收 F.5插班。
你nephew應該讀開英文書的,迫於無奈時只好去新法、地利亞、遵理這類學校試下,因為佢地至會報考英文卷。

最好就唔駛轉校啦!

得4 科讀都唔算經典, 我nephew 講話有人試過只準考中英文兩科.
好彩佢話比我知, 唔係比學校坤左都唔知, 幾多靚仔都唔知中六要求要有6 科 最少8 分先可以考AL, 間學校用D 好似為佢地著想的說話叫佢地讀少D 科, 睇黎我都要打去學校了解下(佢阿媽所有升學的野都唔係好知)
打去EMB 有用嗎? 等我又試下先

林大輝係直資中學,比官津學校自由度大好多,但我唔知教統局是否可容許學校自由到罔顧學生前途?

直資中學可自主自決,原來林大輝最初申請建校時只是申辦高中課程,後來教統局話要實行三三四學制,所以佢地即刻收埋中一學生,教統局都奈佢唔何。

如果中英數都唔及格,係咪叫人drop埋佢?
學校無留級制度的嗎?
佢勸人地留班、轉校、轉讀毅進,都好過"昆"人地讀多一年來浪費時間和金錢丫!

sweetcouple 寫道:

要有學校收佢讀中五唔難, 但要搵番EMI school就唔易.....

師資唔掂一d都唔奇, 你試下掉番轉諗, 如果你係一個教緊津校的有經驗老師, 有乜原因會驅使你去教直資先?  一係為錢, 一係本身間津校縮班......唔通講理想咩......所以我好早都話, 直資學校係咪一定好呢? 我好有保留!

林大輝曾經表示過:我
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

Thanks a lot for the information on the school management.

I have to delete it from my list.

sweetcouple:
你講得o岩!直資學校唔打好個名堂點得?尤其是沙田區競爭甚大。(有幾多間直資係沙田?)
不過用咁手法去迫走學生或者'昆"人讀多年,我覺得好唔應該囉!

其實直資學校的老師應該薪酬不俗,而且呢排d津校風聲鶴淚,最穩陣係直資學校教至係,無理由咁不濟!?!?

007:
咁佢地係運動和設計呢兩科掂唔掂呀?

櫺囹桼 寫道:

係大學教授編課程得過深,定係學生水平跟唔上?

聽講林大輝比較活動教學, 可能新的原固, 所收的學生banding唔太高, 我朋友個仔讀程度普通的官小, 成績100名過外, 属band 2尾, 培基(都係新校)入唔到,林大輝收咗.

007:
咁佢地係運動和設計呢兩科掂唔掂呀?

真係唔知!睇
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

明天佢地派成績表, 睇黎都要找第二間讀

fannychoi 寫道:
明天佢地派成績表, 睇黎都要找第二間讀

Too bad!學校傾唔掂呀?
咁打算搵邊間?
‹ 上一主題|下一主題