用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 買新琴,唔該比d建議呀?
樓主: 豬豬媽
go

買新琴,唔該比d建議呀? [複製鏈接]

簽名被屏蔽

一次過比錢.

想星期日帶個仔去試琴

Hi Ming2,你好!
我仔仔6歲, 上完Tom Lee 的Music Wonderland及JMC,剛開始單對單學琴(1級)。由於已"接觸"鋼琴有三年時間,我觀察他應有興趣會繼續學,所以我想買部鋼琴給他練習。因考慮到二手市場問題,我想買yamaha或Kawai,但仔仔試過兩牌子後,較喜歡yamaha的感覺。
我對鋼琴一點也不認識,budget又不多,請問:

1.我想買日本製的全新yamaha,請問最平的model是否U1?(因我仔仔試這隻他說喜歡,當日又冇店員得閒答我...) 或有其他model介紹?

2. 我見你在kk訂kawai可有折扣, 請問Tom Lee有嗎? 若有,請妳代買行嗎?買U1最平能做到幾錢(我想能分36期供)?

3. 是否請琴老師一齊去會有折扣呢?或折了都回給老師?折扣實際運作如何?(因我們才學了2堂,和現時的琴老師未相熟,不知請她去為折扣洽當否?因若只是試琴,有彈琴朋友可代勞,不必勞動老師)

4. Tom Lee有沒有定期的on sale?下次會在幾時?

感謝妳幫忙。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Hi, Ming2,
有一事想請教,最近朋友係小朋友學琴嘅琴行買左一部kawai嘅ニ手琴,model係HA20MN,個老板梗係同佢講部琴係日本display琴,兩年幾,仲話部琴相等於U3,佢諗住既然個女係到學琴,老板應該唔會呃佢,部琴要成$28000,佢亦買左,幫佢一check,部琴十二年,1996出產,都唔明點解D人咁唔老實,連自已学生都呃,朋友都係買左先話比我聽,想請問呢款model:HA20MN係点架?上綱都check唔到。
Thank so much!
‹ 上一主題|下一主題