用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 買新琴,唔該比d建議呀?
樓主: 豬豬媽
go

買新琴,唔該比d建議呀? [複製鏈接]

Re: 買新琴,唔該比d建議呀?

Hi 豬豬媽,
唔該哂.但到現在我都唔知買邊個牌子好!!!!!!!!我都想問吓有咩介紹?????KX-21, OTTOSTEIN, Yamaha LU90......., 因為我唔知囡囡有冇心機學,唔想買得太貴.你決定咗買邊隻未???????

Hi 晴然媽,

我都同你一樣唔知買邊隻好.但有朋友講話KX-21好,但有朋友又話唔好,我都15/16.唉.....真有點頭痛 :-|

YY媽咪
你個女女巳經學緊 G1,應該幾有興趣....至少她肯去學。雖然頭痛D,都值得。如果有決定,就上黎分享

If your child has interest in playing the piano, I will buy a YAMAHA piano, new one or second hand one.

Don't buy the one made from the Mainland or Europe.  The quality from the Mainland is not good as it is not long lasting.  The one from Europe does not fit the climate in Hong Kong.  Therefore, buy the Asia one.  Only choice from Japan's piano, only YAMAHA.

Hi holokmon, YuYumother & etc,

Very happy to see this topic.  I am also planning to buy a piano for my daughter in this summer. She is just a beginner.

Tom LXX U1 is over budget, U1J  $31,000 (promotion item) is attractive.  But it is made in Indonesia.  Worth to try?

Another choice is a second hand from my friend, about $5000, 矮身, no more info, difficult to bargan.

3rd choice is WESBERG, $18,000.  made in China, band German.  Anyone know this band

晴然媽,

經過一輪每一間琴行選擇和試音後,我都十分同意joannekyl829的意見,我的感覺和她一樣,亦都是在TST Tom Lee Showroom試琴,結果我都買咗同joannekyl829一樣Bachmann model no. B78-UP118M/PM (紅木)色,現金價 $13,400 ,我覺得對我囡囡剛學而又唔知有冇耐性,將來她真的有興趣,我再換一部貴的琴給她,所以你可以考慮一吓,希望幫到你. 如果你有所決定,可否話我知?
還有,我昨天遇上一位朋友,講開買琴的心得,他收到消息,好似Kawai琴廠唔再出琴??? 但我唔知係唔係,只是路邊消息,作為你参考.

YY媽咪,

真係 "鄧"你開心啦 .....,終於都買

晴然媽,

關於trade in 問題,Tom Lee 同柏斯一樣.至於kawai,我亦去過(荃灣)門市,試過K-18E(BT) 黑色和KX-21 紅色,音色都幾好,我都有問trade in 問題,個sales話到時打電話比佢地,講serial no.,然後睇吓個琴用咗幾耐,先講價錢
聽聞kawai廠不再出琴,是我買完琴後,在街上遇上朋友,講開買琴問題,他說的,詳細我沒有再問,因為我都買咗.我只想講一講比你聽,我絕對不是講kawai琴不好,叫你或所有人唔好買,希望你和大家唔好誤會.

Hi YY媽咪,

唔該晒你的資料,我是完全明白。等我遲幾日走去 Tom Lee 試下先。遲d 再 update。   

Bachmann model no. B78-UP118M/PM (紅木)色 我都有看過, 價錢都很吸引, 而且是新琴,  唔使凡.  不知 trade in/second hand 是否有個價呢? 因遲早都要換琴.

YY 媽咪,
Tom Lee 琴, 是否一定有 Tom Lee label, 如 display.
Thanks

MaMaCandy,

如果想 trade in 番過琴比Tom Lee,就要驗完個琴先講價錢.
second hand方面,我一直都沒有考慮,所以我唔係太清楚.
當我到Tom Lee試琴時,我見到琴上有Tom Lee label,就算沒有,佢哋應該有record和琴的serial no., 我相信咁大間琴行會有保證

去年我曾面對你們相同的問題,當時女女學了一年多琴,本想買新琴,但琴老師試了YAMAHA的LXX model (about $25,000)覺得

多謝 tungtung mama 與我們 share.  U5是否高級過 U1,
Yamaha U5 好似是演奏級.

其實是否多數人都認為初學者不用用到 U1.  在 Tom Lee 好似找不到低過 U1 的琴.

我擒晚終於去咗嘉惠及Tom Lee啦。但結果個女都好似唔太鈡意 Kawii's K25E 及Yamaha's U1. 只勉強叫人Hold 住Kawii 的K25E.  原來剛剛播道院都買咗3部此Model no.
我又問過Kawii 係咪唔再出,佢話呢d傳聞成日都有。而佢又真係有好多琴己貼哂 label 賣咗,好多係学校添!

最後,我个女試哂d琴,鈡意咗Kohler and Campbell's KMV52E。這是一部made in korea 的琴,Korean 公司收購了東歐的琴厂,師傳全在Korea 半人手+ 机器做。$35000. 我都唔係好知此brand name.  但個女只鈡意呢部,無辨法!

宜家等經理 call ,因為佢話月中可能有再减少少,到時 call我 wor.

補充:Tom Lee 話Kohler and Campbell's KMV52E等於Yamaha 的 U5 wor.

豬豬媽,
你個女幾多歲啊? 咁叻

kit7266 寫道:
如果你想買kawai 全新琴, 可以留意下嘉韻鋼琴, 佢地有代理kawai琴, 會比直接去嘉惠買kawai琴, 約平$3000.
若買二手琴, 建議你買香港用家的鋼琴, (用家在香港代理所購買的鋼琴), 有琴cert./invoice , 會比較穩陣.

Dear kit7266,

請問嘉韻鋼琴在那裡?  Thanks!

MaMaCandy,

我个女12歲, 考4級,算好慢, 因為我好 sporty, 樣樣運动都啱, 功課好忙, 所以都唔迫佢,等佢順其自然,難得佢的起心肝自己去考4級, 所以買新琴都無所謂!

送琴公司資料?我都唔知呀!因為買新琴包送貨 ga !

豬豬媽

YC,

我之前都查過1083問嘉韻琴行的 info, but 嘉韻 said they do not sell piano ga.

So, if you need 嘉惠琴行資料,我可以比你,要唔要?

豬豬媽

我今日去過屯門Tom Lee睇, 有Bachmann既琴, 不過就無 B78-UP118M/PM (紅木)色呢一隻琴, 唔知係咪剩係 TST Tom Lee Showroom先有呢??   
‹ 上一主題|下一主題