用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 買新琴,唔該比d建議呀?
樓主: 豬豬媽
go

買新琴,唔該比d建議呀? [複製鏈接]

Re: 買新琴,唔該比d建議呀?

Hi Everyone,
I am also finding a piano for my sons. I just went to Ka Wai yesterday because my sons' teacher highly recommended Kawai to me. She said it was even better than Yamaha.  Usually everyone will get a 10% off from the original price. The KX-21 actually is $21000 after discount. The price is reasonable. I will go to choose one with the teacher at the end of this month.  But don't know whether she will get a commission or not because she says she may get a cheaper price.

Anna

你可以說成是二手琴, 但既然是買自琴行也有一定保証, 總之揭開琴蓋內裡是全新的, 加上Serial no. 計若五年左右, 但我所見的也不是部部都是全新的, 當然也有些是舊的, 看你怎樣選, 要求有多高, 錢有多少, 我買的那部是從日本入口(琴行在單據上寫明的), 同一型號在嘉惠賣三萬左右, 我買二萬一, 仲包兩次Tune琴, 其實琴行每年都有職員往日本, 歐美等地採購這類琴, 再在香港出售, 我知有些貴價的十二三萬都有人買,既然鋼她的琴老師都在那裡買得(她買的是原價五萬的kk, 而她買入是三萬左右, 本來個老師都叫我去嘉惠買, 但不是老師告訴我, 而是我從其他渠道得知, 她的琴都在那琴倉買), 我想她都買得都無死錯人喇

Hi AnnaMui,

我啱啱都係Tom Lee買了一部新琴, Bachmann 紅木色 (德國brand, 大陸做), 音色真係唔錯的, 絶不"信"色於Yamaha / Kawai, 識得Tom Lee staff, 所以折實staff discount $12,600, 其實最初都打算買二手琴 (Yamaha)的, 怕囡囡3分鐘熱度, 後來經過再三考慮後都是不想take risks (那些二手琴倉), 結果, 依家發覺真的無選擇錯, 新琴始終感覺好好多, 亦會開心好多, no need to worry anything, 但至於選擇什麼brand, 其實都好睇個人喜好, 我自己....一向唔太鐘意Kawai, 覺得琴鍵太實了, 不要聽人講, 話Exam是用Kawai琴考, 因為我了解過, 其實每一個Exam centre用的琴都係唔同 brand的, 仲有, 相信我吧, 個teacher絶對有commission的, 因我亦識得人係咁, 但我自己最初亦有試那隻KX-21, 音色絶對唔得, 如果要用咁既價錢買, 就不如買大陸琴, 其實要買KX-21, $18000已有交易了, 你要比較清楚那音質, 其實都不一定要叫piano teacher幫手揀, 除非十分信任, 因為我哋都係靠自己的耳仔去聽, 去分析, 去選, 只要自己覺得好聽便可以了, 不要太過信任或依賴那所謂"專業", 那些teacher 只須花些少時間陪你去, 比一些所謂專業意見, 咁就閒閒地有成千蚊commission落袋喇, 另外, 更不應被什麼Made in Japan的虛榮心誤導, 買琴並不是買什麼原產地, 是要買實際質素和實際價值啊, 如真的鍾意Kawai, 我哋都試過晒, 起碼要那隻model (已forget了 no.) $29,500?? 以上的 才可接受, 這都是我個人意見 !

最後, 我哋再去睇Tom Lee 的Yamaha, 試試吓偶然發現了Bachmann, 覺得唔錯, 再睇price, 覺得以咁既價錢有咁既質素, 真係超值....雖然有些人會講, 大陸做的琴壽命會比較短, 但都未必的, 就算係, 萬幾蚊, 幾年都番本啦, 到時再換比較好的琴都覺值得, 況且最近亦有越來越多人稱萬幾蚊的大陸琴都好好用, 無問題....你可以參考參考.....祝你買到理想的琴......

Joanne  

Hi AnnaMui,

差啲講漏咗, 你要搞清楚, 那 Kawai KX-21 都係大陸做的, 所以是 Kawai 最平的一隻琴, 其實就算你自己walk-in 去嘉慧琴行, 佢一知你話初學, 佢都會即刻推介你 that KX-21, 如真的, 不如買 Tom Lee 的大陸琴.....要唸清楚先呀.....

Joanne                   

咦~~~我上次去KK睇, 個老闆話KX-21都分2隻架, 有大陸做同日本做, 日本做0個隻就梗係貴d啦.

不過我都覺得呢隻麻麻地, 比我選就會買K50E. touching同音色都差好遠~~~

唉,所以大家一定一定要問清楚!

Yamaha在Tom Lxx 賣,份list 寫明原產地!如果係印尼做嘅,model 英文字係完全唔同,e.g. LU系 from Indonesian, M, U 一定from Japan.

YuYumother, 咁Kawai 個KX 琴應在model name 上有少少分別啩?

個人意見,買日本做,唔係虛榮 ,正如你買把二百多蚊的風扇,有人寧願貴少少,買把有牌子(nomatter from China or japan),有人用幾十蚊換購覺得很抵的一樣。睇自己經濟和要求,唔係等如一件T-shirt, 貼上Dior 定係Giroxxx的分別。

#亦唔反對買大陸做。只要有信譽的,就無問題。

#你哋有冇見paino exam centre 和音樂節比賽時指定用乜嘢琴?

其實去買琴,帶個有5、6級的中朋友(太細唔搞)幫你試琴已比自己憑feeling 嘅穩陣。

holokmom,

KX-21個model係一樣架~~~ 個老闆有揭開個蓋比我睇, 日本做會寫住made in Japan, 大陸做既就無囉. 個老闆話除左個logo同寫住made in Japan, 其他未咩分別, 所以佢都話如果唔介意邊到做, 買大陸做會低d~~

不過我唔會買呢隻model囉......

Thanks for Joanne and YuYumother's opinion.
The sales had already told me that KX-21 is made in China but the stuff inside is made in Japan. Of course I know K50E and Yamaha's U1 are better. But the price is very expensive.  So, it is very difficult to make decision.  

AnnaMui,

If you have limited budget, KX-21 is a good choice. I think it is better than Yamaha LU90.

想問下柏斯的 TOYAMA 鋼琴 特價$12000  ok嗎 ??
我之前又見過 通利的 Bxxxxx 特價$9900

Hi 豬豬媽,

My daughter was promoted grade 1. I need to buy the pinao for her. Can I have more information of 嘉惠 e.g. telephone no. and showroom address in L.C.K.. I also want to go there.
Thank you so much!!!
豬豬媽 寫道:
kit7266 ,

I just called 嘉惠, they said they have a showroom in Lai Chi Kok and TST.  But the one in Lai Chi Kok is bigger size.  I will go there and check check in this week.  
Thank you for your information, Kit7266.

豬豬媽

Hi YY媽咪 , 晴然媽,

我都係啱啱喺 Tom Lee 買咗部新琴 , 幾滿意....

Toyoma 好多人都話唔 ok 的, 至於那 Bachmann $9,900 就唔推介, 我自己買咗 Bachmann model no. B78-UP118M/PM (紅木色), 現金價 $13,400 (黑色平啲架), 但因我識得 staff, 所以 staff discount 後 $12,600 (全部 gift 都送晒), 音色唔錯架....可以考慮吓...

嘉惠琴行, 尖沙咀新世界中心 basement 那層有 shop, 可以去看看, 我自己最初都有睇過, 但覺得琴鍵比較實, 要用力啲, 所以無考慮, 但至於 KX-21 (最平model), 就唔係咁好, 要買起碼就要近3萬以上那些 model 才值得考慮, 否則, 好似我咁, 買部萬幾蚊先, 十年八年後先轉部睇啲既琴都有數維....嘻

希望幫到你哋啦.....

Joanne :wink:  :wink:  :wink:  :wink:  :wink:

晴然媽,

點解 Bachmann 咁平, 當初我試彈 Tom Lee showroom  的 display 時都無特別留意 price 先, 只 try to 聽真啲啲聲, 睇吓邊隻鍾意啲, 先睇 price, 但一彈 Bachmann, 覺得啲聽幾靚 wor, 先睇 brand & price, 就覺得幾抵囉....個 sales 後來話佢本應係德國 brand, 依家全部搬了去大陸生產, 但由於有德國的技術support, 所以就算喺大陸造, 質量都有番咁上下....我都睇咗好耐好耐先決定, 亦有叫朋友幫手試, 盡量唔好叫 piano teacher 幫手揀, 因一定有 commission 收的....

其實喺 TST Tom Lee Showroom, 見佢有 3 隻 Bachmann model 放出嚟, 但我試過最平那兩隻, 都唔 ok 的, 都係 $13,400 that model 先 ok....

Joanne   

Hi joannekyl829,
好清楚,多謝哂你的建議     
joannekyl829 寫道:
Hi YY媽咪 , 晴然媽,

我都係啱啱喺 Tom Lee 買咗部新琴 , 幾滿意....

Toyoma 好多人都話唔 ok 的, 至於那 Bachmann $9,900 就唔推介, 我自己買咗 Bachmann model no. B78-UP118M/PM (紅木色), 現金價 $13,400 (黑色平啲架), 但因我識得 staff, 所以 staff discount 後 $12,600 (全部 gift 都送晒), 音色唔錯架....可以考慮吓...

嘉惠琴行, 尖沙咀新世界中心 basement 那層有 shop, 可以去看看, 我自己最初都有睇過, 但覺得琴鍵比較實, 要用力啲, 所以無考慮, 但至於 KX-21 (最平model), 就唔係咁好, 要買起碼就要近3萬以上那些 model 才值得考慮, 否則, 好似我咁, 買部萬幾蚊先, 十年八年後先轉部睇啲既琴都有數維....嘻

希望幫到你哋啦.....

Joanne :wink:  :wink:  :wink:  :wink:  :wink:

YY媽咪,

我會建議妳分別問下Tom Lee和嘉惠的trade-in terms。因為幾年後妳會upgrade個琴,琴行是可以以半價回收。因此妳會發覺買琴平個租琴。

KX-21係大陸做,所以質量不是每一部一樣,我會建議妳去嘉惠的琴倉,遂部KX-21試,妳好可能可以找到一部不差的,而不需要在現階段花錢買部high-end D的model。嘉惠的網址係www.kkmusic.com.hk。最好可以搵piano teacher幫手。雖然佢地會有commission,不過佢地會攞到個平D的價錢。另外在she.com,有人claim話可以以很低的價錢買嘉惠的琴,真唔真唔知,不過,我諗都可以問下。我諗只要在嘉惠出琴,應該唔會俾人欺騙。

she.com (Please click)

最好帶孩子一起去試琴。試琴時,告訴孩子新琴是需要「開琴」的,聲是會越彈越靚。給她多一些動力去練習。

ChiChiPaPa ,

多謝你的建議

ChiChiPaPa 寫道:
YY媽咪,

我會建議妳分別問下Tom Lee和嘉惠的trade-in terms。因為幾年後妳會upgrade個琴,琴行是可以以半價回收。因此妳會發覺買琴平個租琴。

KX-21係大陸做,所以質量不是每一部一樣,我會建議妳去嘉惠的琴倉,遂部KX-21試,妳好可能可以找到一部不差的,而不需要在現階段花錢買部high-end D的model。嘉惠的網址係www.kkmusic.com.hk。最好可以搵piano teacher幫手。雖然佢地會有commission,不過佢地會攞到個平D的價錢。另外在she.com,有人claim話可以以很低的價錢買嘉惠的琴,真唔真唔知,不過,我諗都可以問下。我諗只要在嘉惠出琴,應該唔會俾人欺騙。

she.com (Please click)

ChiChiPaPa,
你好神通廣大, 睇完你個she.com, 笑死我。
言歸正傳, 老師有commission係人都知, 但佢幫你去簡琴, 教少兩/三個小時琴都係錢黎架。
我估計Tom Lee個價無論比老師/員工/dealer都企得好硬, 唔似KK。

Hi,  YY媽咪,

Here is the info you need la:

嘉惠        : 23075187       

青山道505號大昌車行,MTR Lai Chi Kok exit C        
        Close at 6: 30 pm.  Close to 香港紗廠       

I did not go there last time because very busy.   But for sure that i will spend sometimes overthere.

想問下"OTTOSTEIN"這牌子的鋼琴如何?

joannekyl829

Joanne,唔該晒你。你講緊平個兩隻 Bachmann model, 是否包括 $9900 的model ?請問知唔知琴內的配件是否由德國入口或是由大陸直接生產 ?因為柏斯的 sales 話 Toyama 只是在大陸安裝。我都是 15/16 諗緊買 邊隻。小朋友是初學,又不知道他將來是否有興趣繼續學,又怕會浪費。麻煩比D意見我啦!   
joannekyl829 寫道:
晴然媽,

點解 Bachmann 咁平, 當初我試彈 Tom Lee showroom  的 display 時都無特別留意 price 先, 只 try to 聽真啲啲聲, 睇吓邊隻鍾意啲, 先睇 price, 但一彈 Bachmann, 覺得啲聽幾靚 wor, 先睇 brand & price, 就覺得幾抵囉....個 sales 後來話佢本應係德國 brand, 依家全部搬了去大陸生產, 但由於有德國的技術support, 所以就算喺大陸造, 質量都有番咁上下....我都睇咗好耐好耐先決定, 亦有叫朋友幫手試, 盡量唔好叫 piano teacher 幫手揀, 因一定有 commission 收的....

其實喺 TST Tom Lee Showroom, 見佢有 3 隻 Bachmann model 放出嚟, 但我試過最平那兩隻, 都唔 ok 的, 都係 $13,400 that model 先 ok....

Joanne   
‹ 上一主題|下一主題