用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 沙田兩英中提早接受叩門
go

沙田兩英中提早接受叩門 [複製鏈接]

沙田兩英中提早接受叩門

沙田崇真中學           5/7截止申請
天主教郭德勝中學   10/7 12:00  截止申請

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20060704&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=6093097

Re: 沙田兩英中提早接受叩門

歡迎多些學校偸步,方便學生和家長“喘口氣”,唔洗趕餐C.

ah 仔老師今日都係咁話. 仲叫佢扣定門tim      

天主教郭德勝中學, 得唔得 ?

我不是太熟悉沙田區呵 !

如果同下面的幾間中學比較,
有無人可以比D 意見 or
比個次序我呀 !

浸信會呂明才中學 ;
鄭榮之中學 ;
沙田蘇浙公學;
沙田官立中學;
沙田循道衛理中學;
聖公會林裘謀中學.

謝謝!

我的個人喜好是:

浸信會呂明才中學 ;
沙田官立中學;
聖公會林裘謀中學.
沙田蘇浙公學;
天主教郭德勝中學
沙田循道衛理中學;
鄭榮之中學 ;

Hi RyanDaddy,

終於看到跟你的兒子同一間小學並同時又是同級,你想叩沙田區?
我個仔不是精英班,但很幸運地入到第1組別,我沒選英中,選了學校村唯一中學.因我自行都是這間.

RyanDaddy 寫道:
天主教郭德勝中學, 得唔得 ?

我不是太熟悉沙田區呵 !

如果同下面的幾間中學比較,
有無人可以比D 意見 or
比個次序我呀 !

浸信會呂明才中學 ;
鄭榮之中學 ;
沙田蘇浙公學;
沙田官立中學;
沙田循道衛理中學;
聖公會林裘謀中學.

Hello 3kids媽咪,

你的兒子姓氏是不是 W 字頭的呢 ?
你的兒子應該是B班的and 是認識我個仔的.
最高個個囖 !
對, Touch wood 個句, 我打算想叩沙田區.
其次是 何文田 , 黃大仙 and 觀塘.
車 and 司機 ( 我的外娚仔 ) are stand by
at that day.
We really don't want to use it.
We want to drink tea only.

我自行 Choose 華英, 統一 Choose 協和 .
而你就 Choose 左 " 何記 " , 對嗎 ?
你有無打算叩門呀 ? 有無做定 Profile 呢 ?

星期六畢業典禮 and 謝師宴, 幾點到呀?
我個仔要上台表演, 你的兒子表演什麼呢?

祝全 " 錦 記 " 六年級同學個個 派到各自
最想 " 中 " 的個間中學.

October , 多謝提點, 我會參考.

October. 寫道:
我的個人喜好是:

浸信會呂明才中學 ;
沙田官立中學;
聖公會林裘謀中學.
沙田蘇浙公學;
天主教郭德勝中學
沙田循道衛理中學;
鄭榮之中學 ;

3loks , 很Details,  多謝提點, 我會參考.

:wink:
3loks 寫道:

我都唔覺得偷步好大問題
事關去考ge家長都係以防萬一
派得唔如意,先至會confirm 佢地, 都係後備
起碼我地唔洗7/11先跑餐死

不過,當然好似[沙崇]咁
淨係報名費都袋唔少
事關我地都未知個仔/女派得好唔好都報定先
佢仲特別貴過人  $50一個

個人主觀意見
浸信會呂明才中學 - 本身有兩間聯繫小學
聖公會林裘謀中學 - 適合乖乖讀書, 舊年好似話叩門ge一定係要全級五名之內先派表
沙田循道衛理中學 - [通識]好出名
沙田官立中學 - 沙官小學都入唔少人
沙田蘇浙公學 - 英語/普通話授課
鄭榮之中學 - 有聯繫小學,   相對上面幾間學校就差d啦

hi, RyanDaddy

Q:你的兒子姓氏是不是 W 字頭的呢 ,B班?
你只估對一半,就是姓氏是'W'字頭,不過是C班,都可能認識你的兒子.

Q:你有無打算叩門呀 ? 有無做定 Profile 呢 ?
如派第二志願,就叩第一志願;如派第三志願就叩第一&二志願.最多只叩頭三志願,因為我填表都不是很進取,第2,3志願都是BAND2學校囉.因兒子始終是BAND1尾,所以沒有1間是EMI.
我正準備定'叩門信',我之前申請'自行收生'時已做好PROFILE,所以除了'叩門信'要打過之外,其他文件只須COPY就OK.之前做PROFILE已做了一個多月啦!(有留底,因預料可能要叩門)

你自行選華英,統一協和,如果派到此兩間的其中一間,你還會去叩門嗎?你住WTS附近?因往沙田讀書交通會很遠嗎?

Q:星期六畢業典禮 and 謝師宴, 幾點到呀?
明天要1點9到學校,2點開始,4點半開謝師茶會.

Q:我個仔要上台表演, 你的兒子表演什麼呢?
最老土個隻,唱歌!

祝願各位同學派到心儀的中學.(RELAX )

我個仔上台表演話劇, 要8:15 回到學校.
其實, 你真係知我個仔係邊個嗎!

我住在Kowloon Bay 附近, 但如去沙田好的學校讀書,
我覺得 No problem. 並且, 我覺得遠不是一個問題,
都是講緊 20 - 30 分鐘車程. 很快. 千萬不要給他們覺得
辛苦呀!
況且, 我個仔不怕坐車的.
第時返大學味重遠.

要訓練到佢, under what situation 都一樣不怕才得架!
3kids媽咪 寫道:
hi, RyanDaddy

Q:你的兒子姓氏是不是 W 字頭的呢 ,B班?
你只估對一半,就是姓氏是'W'字頭,不過是C班,都可能認識你的兒子.

Q:你有無打算叩門呀 ? 有無做定 Profile 呢 ?
如派第二志願,就叩第一志願;如派第三志願就叩第一&二志願.最多只叩頭三志願,因為我填表都不是很進取,第2,3志願都是BAND2學校囉.因兒子始終是BAND1尾,所以沒有1間是EMI.
我正準備定'叩門信',我之前申請'自行收生'時已做好PROFILE,所以除了'叩門信'要打過之外,其他文件只須COPY就OK.之前做PROFILE已做了一個多月啦!(有留底,因預料可能要叩門)

你自行選華英,統一協和,如果派到此兩間的其中一間,你還會去叩門嗎?你住WTS附近?因往沙田讀書交通會很遠嗎?

Q:星期六畢業典禮 and 謝師宴, 幾點到呀?
明天要1點9到學校,2點開始,4點半開謝師茶會.

Q:我個仔要上台表演, 你的兒子表演什麼呢?
最老土個隻,唱歌!

祝願各位同學派到心儀的中學.(RELAX )

Hi,RyanDaddy

我已問了個仔,你的兒子英文名(Ryan)同中文名讀音相似,是嗎?我個仔9點要回到學校.
九龍灣有很多車入沙田的,不過或且不用要叩門呢!昨天派了成績表,之前派卷的分數都麻麻地(數學差到死 )拉curve後得英文見得下人,如派不到何記,想去叩門都似乎有些難度.

對, 估中.
但我個仔估不到你個小朋友係邊個.
不過, 不要緊. 都是大家交流吓啦.

Today 專登請假才有時間整理個Profile.
已 Copy 了 10 套 資料. Today如做不完,明天Last call
再做.

10/7 下午2:00 要去天主教郭得勝中學考試, 買個保險啦.

昨天派的成績表都 Okay.
希望你個小朋友派到何記.

差不多要出門口 Take Lunch, 等陣見.

3kids媽咪 寫道:
Hi,RyanDaddy

我已問了個仔,你的兒子英文名(Ryan)同中文名讀音相似,是嗎?我個仔9點要回到學校.
九龍灣有很多車入沙田的,不過或且不用要叩門呢!昨天派了成績表,之前派卷的分數都麻麻地(數學差到死 )拉curve後得英文見得下人,如派不到何記,想去叩門都似乎有些難度.

RyanDaddy,

你的兒子好"勁" ,真是羨慕又妒忌,全級考十名內,其實我真想知道成績叻的小朋友在家是如何溫習?(過些料來吧 )
我昨天才知道原來六年班已不是某君的個人show!你知我講什麼?由一年班(我個仔當年是讀1A架)開始,我去親結業禮都是他,攪什麼?昨天坐我格離的男家長跟他的老婆問"什麼人來呀?"可能人性是這樣"吃不到的葡萄酸的"

十份這麼多?你上次'自行'沒有做嗎?我申請自行'何記'時做了一份(都幾悅目 )剛剛更改了少許資料還要改下封叩門信 ,因叩門跟自行的內容有少許不同.    我看過篇校長訪問話他們最不喜歡在討論區傳來傳去的SAMPLE信,他們一看就知,所以我們都是自己作咋!

天主教郭得勝中學,是否直資?這麼快有得考試?

RyanDaddy 寫道:
10/7 下午2:00 要去天主教郭得勝中學考試, 買個保險啦.

你地對沙田官立中學有何評價,我打算叩這間?

3kids媽咪,

現在太 Busy 了.
遲 D 才 跟你 分享讀書心得.

但我都想遲 D請教吓你教小朋友的心得.
現在開始想 " 反叛 " . 沒有細個時 " 禁 " 聽話了.

‹ 上一主題|下一主題