用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 选择幼儿园是否会影响以 ...
go

选择幼儿园是否会影响以后的 [複製鏈接]

选择幼儿园是否会影响以后的升学?

请问各位, BB两岁进幼儿园,到三岁换幼稚园,升小学再换小学, 是否OK? 真是一头雾水!

+3金熱血 貢獻勳章

Re: 选择幼儿园是否会影响以后的升学?

讀咗幼兒園並唔一定要轉幼稚園, 大部份幼兒學校可以一直讀到升小學.

咁由幼稚園升小學, 咁差唔多一定係要轉學校, 有什麼問題?

有些人有心水的幼稚園,但那幼稚園又沒有2歲N1班,而家長又想小朋友早D入學適應學校生活,就會俾小朋友讀幼兒園/幼兒學校的2歲N1班。
但如果小朋友讀幼兒園/幼兒學校的2歲N1班讀得唔錯,有好多家長都會俾小朋友留係到繼續讀。

幼兒的適應力很強的, 我大b現時k3, 已唔記得n1讀過邊間...

BB 好得意!
即系話N1升K1可以隨意轉學校, 敢K升小學呢?
就系唔知N1升K1隨意轉學校容不容易?
And then K1 升小学又容不容易?如何才能顺利由K1升到小学?

你問得好得意。
N班升K1轉校當然無問題,你考到就得。
K1係升唔到小學的,讀到K3至可以升小學,而升小學係派位的,九年免費教育嘛,所有香港小朋友都有小學讀架啦,唔難個播。
題外話,你係咪第二度來的?No offense, just because 你問D野一般人都知。

Oh! you are right, I am fm 第二度, I am 呢方面的白癡!真系一???雲, 都唔知點問好。
只是擔心隨便選了N1,倒時想轉好K1會唔會有問題。
看來要看BB考試時能不能過關了!
‹ 上一主題|下一主題