用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 名校培育A-Level 狀元優勢是否仍然存在
樓主: kyliema2006
go

名校培育A-Level 狀元優勢是否仍然存在 [複製鏈接]

Re: 名校培育A-Level 狀元優勢是否仍然存在

G-Ma 寫道:
我自己覺得中學係唔係名校就唔係咁重要, 但大學一定要讀間出名既.  如果係係哈佛大學畢業, 就算你讀band 3 中學都唔憂搵唔到工啦.

我都係咁話     

你所講既大同社會,但現實係咪會存在?

健朗媽咪 寫道:

如果係請人, 會考慮埋面試表現, 除咗讀書以外的能力(例如轉數, 禮貌, 儀容整潔, 談吐舉止, 過住的經驗......)

如果係學校可能會好似中小咁攪珠,咁最公平,一個學院收唔收一個學生,又唔係一兩個人話事, 同埋仲要睇埋學生本身意向,都要根據佢的選收學系志願來派比佢, 大學同中學都無聯繫或直屬關係, 唔會因為你讀邊間中學就會有優先架, 如果好似你咁講, 咁大學咪會存在學校歧視, 咁可以去平機會到投訢下喎,

band 3中學生,又有幾多個入到哈佛丫......講下就易
G-Ma 寫道:
我自己覺得中學係唔係名校就唔係咁重要, 但大學一定要讀間出名既.  如果係係哈佛大學畢業, 就算你讀band 3 中學都唔憂搵唔到工.

G-MA

好同意,做過幾間金融公司,前線及行政工作非外國留學生不請,更甚的係做 ANALYST必定要英國 OXBRIDGE 畢業 否則不見,老世話D英文有保證!

亦做過日本公司,所有MARKETING 必要東大畢業,再留學美國,亦係老世偏好。

名唔名校無所為,但如能切合市場需要就係最好!

全部我係講所見所聞,並唔係睇低香港學生!如令各位不快,先講聲對唔住。
G-Ma 寫道:
我自己覺得中學係唔係名校就唔係咁重要, 但大學一定要讀間出名既.  如果係係哈佛大學畢業, 就算你讀band 3 中學都唔憂搵唔到工.
Msma

Sindy,

當然唔係話人人都可以, 不過有d小朋友開"hill"比較遲, 可能到F.6-F.7先發力,  一D都唔出奇.  

Sindy 寫道:
band 3中學生,又有幾多個入到哈佛丫......講下就易[quote]
G-Ma 寫道:
[/quote]

http://www.mpinews.com/htm/INews/20060702/gb72031c.htm

Msma,

所以如果有能力一定會比小朋友係外國讀大學, 起碼全世界都認識同認可. 呢個世界話唔埋, 今日係到安居樂業, 可能聽日又好似97前咁雞飛狗走, 要移民去第度, 有張外國大學証書就有用得多啦.

Msma 寫道:
G-MA

好同意,做過幾間金融公司,前線及行政工作非外國留學生不請,更甚的係做 ANALYST必定要英國 OXBRIDGE 畢業 否則不見,老世話D英文有保證!

亦做過日本公司,所有MARKETING 必要東大畢業,再留學美國,亦係老世偏好。

名唔名校無所為,但如能切合市場需要就係最好!

全部我係講所見所聞,並唔係睇低香港學生!如令各位不快,先講聲對唔住。
[quote]
G-Ma 寫道:
[/quote]

我自己覺得中學係唔係名校就唔係咁重要, 但大學一定要讀間出名既. 如果係係哈佛大學畢業, 就算你讀band 3 中學都唔憂搵唔到工.

我就覺得哈佛唔哈佛唔緊要,最緊要有能力,如果有能力,就算你讀band 3 大學都唔憂搵唔到工。

我更加覺得有冇能力唔緊要,最緊要有運,如果係有運,就算你能力band 3都唔憂搵唔到工。

再引申落去...

講嘢有冇point唔緊要,最緊要有差不多先生做聽眾,如果係有差不多先生做聽眾,就算你講嘢幾冇point都唔憂搵唔到人鼓掌。

judy 寫道:

我就覺得哈佛唔哈佛唔緊要,最緊要有能力,如果有能力,就算你讀band 3 大學都唔憂搵唔到工。

我更加覺得有冇能力唔緊要,最緊要有運,如果係有運,就算你能力band 3都唔憂搵唔到工。

再引申落去...

講嘢有冇point唔緊要,最緊要有差不多先生做聽眾,如果係有差不多先生做聽眾,就算你講嘢幾冇point都唔憂搵唔到人鼓掌。

這裡似乎有些父母都看輕非傳統名校的高材生。
傳統名校在中一收生時,已經收盡成績最Top的學生,學校公開試的成績自然有保證。此外,大部分學生的家庭環境都很好,父母投放很多資源在孩子學習方面,學生成績好是理所當然。
反之,不少在公屋長大、在地區學校就讀的學生,靠自己努力在公開試取得好成績,不是更難得嗎?

sleeping-beauty,

"反之,不少在公屋長大、在地區學校就讀的學生,靠自己努力在公開試取得好成績,不是更難得嗎? "

同意.  

只不過話名校沒落.....都講出其他角度啫......好學生係邊度都出到頭既....但唔係名校既學生停濟不前,而被其他學校學生趕上啫.....
sleeping-beauty 寫道:
這裡似乎有些父母都看輕非傳統名校的高材生。
傳統名校在中一收生時,已經收盡成績最Top的學生,學校公開試的成績自然有保證。此外,大部分學生的家庭環境都很好,父母投放很多資源在孩子學習方面,學生成績好是理所當然。
反之,不少在公屋長大、在地區學校就讀的學生,靠自己努力在公開試取得好成績,不是更難得嗎?

sleeping-beauty 寫道:
父母投放很多資源在孩子學習方面,學生成績好是理所當然。

其實上到F6, F.7,巳很少人需要補習,只是人去你又去,唔去又怕走寶。我那時都跟同學去補了一個月Economics,之後覺得冇用就quit咗!
結果我Econ A(1),有繼續補習的幾位同學就 B。所以其實真係靠自己最緊要。個學生唔惦,点補習,有幾多$都冇用。
但我和一部份曾補習的同學都係住公屋架!我讀個間都係名校,但就由very rich to very poor 嘅students都有。我仲記得我把我的不合穿衣服送給很窮的一位同學,而她成績很好的。Not many of those in traditional famous schools are very rich.  Esp. so in future years under the current central allocation system.

如果'父母投放很多資源在孩子學習方面,學生成績好是理所當然'的話,李嘉誠個仔同孫就真係要拿10A先得!

我唔認為5A窮學生比5A富學生叻!因為有$都要靠自己努力才能得到好成績!

其實大家不是看輕非傳統名校的高材生,而現實經驗真的是部份外資公司prefer graduates from overseas universities, and if 2 candidates are about the same, they would prefer the one from famous secondary schools.

其實想回應點解名校無al 考5 個a 的人,會唔會係因為全班35 人巳經有25 個人被人收左入大學, 得返10 個人, 而區校35 個人得5個人拔尖, 有30 人考al, 所以考到5 個a 的機會多d 呢?

fannychoi 寫道:
其實想回應點解名校無al 考5 個a 的人,會唔會係因為全班35 人巳經有25 個人被人收左入大學, 得返10 個人, 而區校35 個人得5個人拔尖, 有30 人考al, 所以考到5 個a 的機會多d 呢?

有份出5a的區校拔尖人數係無名校咁多, 但又未至於好似你話咁差距得好遠喎, 同埋預科斑人數, 收生要求會考分數大家都差唔多, 而且都係一樣100%原校預科生唔收外來生(恒商除外), 所以學生水準都差唔多, 無話邊間好d, 邊間考5a機會高d, 況且大家都知傳統名校有幾難入, 要求有幾高, 成績唔好或未達標都唔會收佢讀預科啦

簽名被屏蔽

[quote]
stccmc 寫道:
麟媽媽 寫道:,

//英文講得好、有自信//

這些條件在 MNC (尤其外資

有外國學位哪些到香港機構去見工﹐而得到的會應是﹕你各方面都很好﹐非常好﹐但我們想要一些在香港完成學業的人﹐因為他們考過會考﹐應該會比較清楚會考的要求

Vernique 2005,
It is true that some companies prefer recruiting those finished HKCEE before going overseas to ensure a certain level of competence of Chinese Language.
As I recall, those who took French instead of Chinese in F.4-F.5 complained to me about being rejected by the govt and similar organisations.  
So going overseas before F.6 has its own pros and cons.

Annie123,

如果真係讀到哈佛, 到請人既時候就係睇個人表現啦, 中學讀邊間基本上唔係咁重要.

講真, 除左第一份工會睇下你讀邊間中學之外, 跟住既工多數都係睇大學資歷, 經驗, 年資, 同最重要個人表現.

坦白講我自己interview過好多人, 有部份名校生比人既感覺好高傲, 未必會做得長, 或者唔係好捱得. (純粹個人經驗, 亦唔係一支竹打一船人)  

Annie123 寫道:
好難講。
都係番去之前的問題:如果兩個哈佛畢業,一個 band 1 中學,一個 band 1 名校,都係 band 1 名校著數。

[quote]
G-Ma 寫道:
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題