用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 名校培育A-Level 狀元優勢是否仍然存在
樓主: kyliema2006
go

名校培育A-Level 狀元優勢是否仍然存在 [複製鏈接]

Re: 名校培育A-Level 狀元優勢是否仍然存在

Cyrus123 寫道:
名校的會考尖子不少已被拔尖升大學或留學,留下的已非最top那批,難免影響了高考戰果。[quote]
kyliema2006 寫道:
近年一些名不經傳的地區學校都可培育A-Level及會考狀元,是否透露傳統名校開始失去優勢?又或,地區名校亦可孕育高材生?大家有何高見?

[/quote]

你估淨係得傳統名校先有得拔尖架咩,其實果d出5a的中學, 本身在會考時都係好的學生都參加咗拔尖, 同到海外留學, 淨返嗰d都係參加唔到拔尖同都唔係最top, 所以同出面名校的情況其實都係一樣, 所以名校無狀元就賴拔尖拔走晒d尖子, 呢個理論係唔可以成立囉, 人哋都係咁啦, 咁人地又有狀元出到?你師資環境設備都好過人, 出唔到係佢地本身問題, 唔好賴人,

同埋就算會考, 近年傳統名校出10a狀元都明顯少咗, 返而呢d地區學校就多咗, 所以唔好姓賴啦, 諗下點樣做好d好過啦!

SH HKAL report

Take a look at Sacred Heart 2005 HKAL result.
One can see that the passing rate for Eng Lit is much lower than other subjects, and the performance of History subject is relatively worse than other subjects.  
In my opinion, Arts subjects such as Eng Lit and History are more difficult than other subjects, and harder to get distinction.
If traditional schools can abolish these 'killer' subjects and add Accounting or Business Studies, they have a lot of room to boost their A-level results.

dgs有十幾廿人被拔尖喎....地區學校有無咁高呀???
健朗媽咪 寫道:
[quote]
Cyrus123 寫道:
名校的會考尖子不少已被拔尖升大學或留學,留下的已非最top那批,難免影響了高考戰果。[quote]
kyliema2006 寫道:
近年一些名不經傳的地區學校都可培育A-Level及會考狀元,是否透露傳統名校開始失去優勢?又或,地區名校亦可孕育高材生?大家有何高見?

[/quote]

你估淨係得傳統名校先有得拔尖架咩,其實果d出5a的中學, 本身在會考時都係好的學生都參加咗拔尖, 同到海外留學, 淨返嗰d都係參加唔到拔尖同都唔係最top, 所以同出面名校的情況其實都係一樣, 所以名校無狀元就賴拔尖拔走晒d尖子, 呢個理論係唔可以成立囉, 人哋都係咁啦, 咁人地又有狀元出到?你師資環境設備都好過人, 出唔到係佢地本身問題, 唔好賴人,

同埋就算會考, 近年傳統名校出10a狀元都明顯少咗, 返而呢d地區學校就多咗, 所以唔好姓賴啦, 諗下點樣做好d好過啦![/quote]

拔尖唔係傳統名校專利, 區校會考成績好都可以申請拔尖, 雖然拔尖人數可能係無咁高,但地區學校拔尖後淨返果d學生同傳統名校淨返嗰d都係差唔多架,大家的學生都係會考6a以下,不過地區學校都係扣除所有拔尖生及海外升學生後, 佢地淨返嗰d都可以培育出a-level 狀元喎, 但傳統名校一個都無, 所以基本上係唔關有幾多個拔尖生同到海外留學事喎!如果係都要歸咎於拔尖, 咁點解人地拔尖完, 都可以有a-level狀元而你無呢?

你話一間半間學校係咁都可以話係個別事件, 但咁多間都無喎!而區校唔只一間有5a狀元喎, 係成十間喎,

你講得啱...唔係一間半間名校既問題.........咁即係唔係學校問題啦.....

健朗媽咪 寫道:

你話一間半間學校係咁都可以話係個別事件, 但咁多間都無喎!而區校唔只一間有5a狀元喎

呢個平台都幾出名架.......打巢左個名,咪會易d入囉    
ha8mo 寫道:
咁多人想打巢傳統名校個朵

令我想到一d野,其實有可能同樣既學術水平,係名校同地區學校會有分別....大學會唔會收名校多d,所以地區學校咪會出多左狀元?  
ha8mo 寫道:
咁多人想打巢傳統名校個朵
咁即管等6年
到時334會俾個答案大家
因為到時一take過
冇尖拔
亦都未有咁多人去左外國

我頭先望一望5A名單
都有St Mary's同Heep Yunn
哩兩間在我心中一定係傳統名校

我只係諗到咁咋,所以一個3a咪上左大學,另一個3a咪考al拎5a囉,當一加一等於二咁計咋.......
ha8mo 寫道:
唔好意思,唔係好明你想講乜啊
你係咪話,就算名校生同非名校生同樣拎3個A先算
大學一定收個名校生先?
我諗未必喎

[quote]
Sindy 寫道:
令我想到一d野,其實有可能同樣既學術水平,係名校同地區學校會有分別....大學會唔會收名校多d,所以地區學校咪會出多左狀元?    
[/quote]

整單巴士阿哥咪得囉........有名氣點都著數d既
ha8mo 寫道:
明喇,原來你講緊拔尖,我以為你講考AL入U拎A

我又唔信成績決定一切
若個學生可以搞到陳X希咁有名氣
一樣可以引到D炒名氣既大學來收佢
話知佢中英文成績幾廢都唔緊要
結論依然是「名氣」  

A-Level 攞 5A 以上的學生得13 個, 攞呢個資料來睇傳統名校水準是否下降有幾大意義先? 唔講有d學校拔尖學生分分鐘唔止13個, 如果睇埋所有攞 4A 以上的學生分佈係邊d中學又如何呢? 再唔係, 比較下各校攞 A 率同埋優良率, 咁先客觀d嘛.

名校培育A-Level 狀元優勢是否仍然存在???我諗update d既話.....應該改做名校培育被拔尖學生優勢是否仍然存在....咁啱而家個時勢,我諗好多人都會想被拔尖多過拎5a(有特別原因要拎5a考大學既乜科乜科例外啦)

ha8mo 寫道:
唔好意思,唔係好明你想講乜啊
你係咪話,就算名校生同非名校生同樣拎3個A先算
大學一定收個名校生先?
我諗未必喎

[quote]
Sindy 寫道:
[/quote]

唔係喎!拔尖唔關你係唔係讀名校事,只要你會考有6a或以上都可以申請拔尖, 大學係認學業成績同成就唔認學校,陳易希都係一個好例子, 佢讀屯門band3學校, 但係佢科技上有成就,得到各方認同, 所以可以破格取錄, 所以唔會因為你讀名校就會著數d, 讀其他學校就要再高分d先收, 所有學生都係要有一定成績先可以參加拔尖或入到大學

呢個係好極端既例子,有幾多個陳易希丫,又有幾多個可以有粒星係佢個名丫.......咁咪即係全港得佢一個囉........

申請者既成績,各方面都一樣既時候,你會點揀?

健朗媽咪 寫道:

唔係喎!拔尖唔關你係唔係讀名校事,只要你會考有6a或以上都可以申請拔尖, 大學係認學業成績同成就唔認學校,陳易希都係一個好例子, 佢讀屯門band3學校, 但係佢科技上有成就,得到各方認同, 所以可以破格取錄, 所以唔會因為你讀名校就會著數d, 讀其他學校就要再高分d先收, 所有學生都係要有一定成績先可以參加拔尖或入到大學

王國長老

我見到下面咁講,我想講D 野,但講完可能比人 ....
出到黎社會做野,我地請人,唔止我架,
好多朋友D 公司請人,個個candidate 都係大學生,
我地真係...真係多數請名校畢業生架。
唔係話名校大晒,而係佢地有D 真係比較presentable,
英文講得好、講野有sense、有自信,呢D 真係幾緊要的。
講完唔好鬧我歧視,好多大公司都係咁架,我講事實咋。

Sindy 寫道:

早排返左幾個月工.....一講到邊間邊間名校,呢個dept. head又話係佢母校,果間又話係邊個邊個head既母校.....現實歸現實既......
麟媽媽 寫道:
我見到下面咁講,我想講D 野,但講完可能比人 ....
出到黎社會做野,我地請人,唔止我架,
好多朋友D 公司請人,個個candidate 都係大學生,
我地真係...真係多數請名校畢業生架。
唔係話名校大晒,而係佢地有D 真係比較presentable,
英文講得好、講野有sense、有自信,呢D 真係幾緊要的。
講完唔好鬧我歧視,好多大公司都係咁架,我講事實咋。

[quote]
Sindy 寫道:

[/quote]

Sindy 寫道:
呢個係好極端既例子,有幾多個陳易希丫,又有幾多個可以有粒星係佢個名丫.......咁咪即係全港得佢一個囉........

[quote]

如果係請人, 會考慮埋面試表現, 除咗讀書以外的能力(例如轉數, 禮貌, 儀容整潔, 談吐舉止, 過住的經驗......)

如果係學校可能會好似中小咁攪珠,咁最公平,一個學院收唔收一個學生,又唔係一兩個人話事, 同埋仲要睇埋學生本身意向,都要根據佢的選收學系志願來派比佢, 大學同中學都無聯繫或直屬關係, 唔會因為你讀邊間中學就會有優先架, 如果好似你咁講, 咁大學咪會存在學校歧視, 咁可以去平機會到投訢下喎,

我自己覺得中學係唔係名校就唔係咁重要, 但大學一定要讀間出名既.  如果係係哈佛大學畢業, 就算你讀band 3 中學都唔憂搵唔到工.
‹ 上一主題|下一主題